Bilgi

Çin’in Tiangong-1 Uzay İstasyonu Büyük Okyanus Üzerinde Düştü

Tarih |

Tiangong 1, ilk Çin uzay istasyonudur. Daha büyük bir uzay istasyonu kompleksi için gereken buluşma ve kenetlenme yeteneğini geliştirmek için bir deneme aracı olması amaçlanmıştır. Chang Zheng 2F/G roketiyle 29 Eylül 2011 tarihinde fırlatılmıştır. 2020 yılına kadar tamamlanmış, yarı-kalıcı bir mürettebata sahip bir uzay istasyonu oluşturmayı amaçlayan Tiangong (Türkçe: Cennet Gibi Saray) projesinin bir parçasıdır.

Tiangong 1, 10,4 metre uzunluğunda, 3,35 metre çapındadır ve basınçlı bölmesinin hacmi 15 metreküptür. Kütlesi ise 8506 kilogramdır.

İnsanlı olmayan Shenzhou 8 görevinin Tiangong 1 ile 2011 yılı sonlarında kenetlenmesi ve bunun Çin’in yörüngedeki ilk kenetlenmesi olması planlanmaktaydı. Çin’in 2011’de fırlattığı bu Tiangong 1 adlı uzay istasyonu 2013’te görev süresini tamamlamıştı. Tiangong-1’in görev süresi olan iki yıl 2013’te dolduğunda mürettebat da Dünya’ya döndü. Hedef, kontrollü bir şekilde uzay aracının dünyaya geri getirilmesiydi.

Birçok haber kaynağında uzun süredir Çin’in Tiangong 1 uzay istasyonu üzerinde kontrolünü kaybettiği ile ilgili bilgilere yer verilmekteydi. 2016 yılı Eylül ayında yapılan bir basın toplantısında Çinli resmi yetkililer, uzay istasyonunun 2017 yılı sonlarında yeryüzüne belli bir noktada düşmesini beklediklerini açıklamışlardı.

Çin haber ajansı Xinhua, kontrolden çıkan uzay istasyonu Tiangong-1’in (Gök Sarayı) TSİ 03:15 civarında Dünya’ya yeniden girdiğini ve büyük bir kısmının Büyük Okyanus’un güneyinde atmosfere girer girmez yanarak infilak ettiğini açıkladı.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Bürosu’ndan (CMSEO) yapılan açıklamada, Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece yarısı itibariyle (1-2.04.2018) Tiangong-1’in atmosfere yeniden giriş yapacağı belirtilmişti. Uzay aracının düşme ihtimalinin hesaplandığı ilk yerler arasında Türkiye de bulunuyordu. İtalya, İspanya, Japonya ve Kore de uzay aracının infilak edebileceği yerler olarak gösterilmişti.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Bürosu, en son yaptığı açıklamada istasyonun büyük çoğunluğunun yandığını söylese de kalıntılarının tam olarak nereye düştüğünü belirtmedi.

Daha önce yaptığı açıklamada ise uzay istasyonunun büyük ihtimalle Brezilya’nın Güney Atlas Okyanusu kıyılarından, Sao Paulo ve Rio de Janeiro açıklarından Dünya’ya giriş yapabileceğini duyurmuştu.

ABD Hava Kuvvetleri de Tiangong-1’in Büyün Okyanus’un güneyinden Dünya’ya tekrar girdiğini doğruladı. Aynı şekilde Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore ve İngiltere de bu bilgiyi teyit etti.

Çin’in ikinci uzay istasyonu Tiangong-2, Eylül 2016’da fırlatılmıştı. Kısa süre sonra Shenzou 11 uzay mekiği de iki mürettebatla Tiangong-2’e demirledi.  Yetkililer şimdi üçüncü ve daha büyük bir uzay istasyonu için kolları sıvadı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2024’te ömrünü dolduracağını bilen Çinli yetkililer, ileride dünyanın tek sürekli uzay istasyonuna sahip ülkesi olmayı vadediyor.

Kaynak: 

  • https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43614770
  • http://www.wiki-zero.net/

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version