Bilgi
Çin’de Sürücüsüz #Apolong Otobüslerinin Seri Üretimine Başlandı
Çinli teknoloji devi Baidu, sürücüsüz otobüslerin seri üretimine başladığı açıkladı. Şirket, Apolong adını verdiği bu otobüslerin kullanımına öncelikle Çin’deki turistik mekânlar, havalimanları ve diğer kapalı alanlarda kullanıma sunulacağı ancak ilerisi için yabancı pazarların da hedeflendiğini belirtti. Baidu, “seviye-4 otonom otobüslerini” üreten az sayıdaki şirketten biri olarak kabul ediliyor. Baidu şirketi tarafından yapılan açıklamada: Apolong‘un; engelden kaçma, yön değiştirme ve yolcu alma gibi işlemleri sürücüsüz gerçekleştirebilme özelliği bulunuyor.
Apolong türündeki otobüslerde son derece ileri bir sürüş sistemi yer alıyor. Çin merkezli teknoloji şirketi Baidu’nun CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Robin Li seri üretime başlangıç açıklamasında, “2018 otonom araç sürüşünün ticarileşmesinin ilk yılı. Geçmişte Çin, dünyaya ucuz mallar ihraç etti. Çin, gelecekte ise dünyaya yapay zeka teknolojisi ihraç edecek” dedi.
Apolong otobüslerin 14 yolcu kapasitesi bulunuyor. Otobüste sürüş koltuğu, direksiyon ve pedallar yer almıyor. Elektrik enerjisiyle çalışıyor ve iki saat şarj edildikten sonra 100 kilometre yol alabiliyor. Otobüs 70 kilometreye kadar hıza çıkabiliyor.
Otobüsün ilk olarak Pekin, Şenzen, Wuhan ve diğer Çin kentlerinde kullanımına başlanacağı açıklandı. Şirketin, Çinli firma King Long ve Japon SoftBank Grubu‘na bağlı otonom teknoloji şirketi SB Drive ile işbirliği neticesinde Apolong‘un sürücüsüz minibüsleri 2019’un başlarından itibaren Japonya’nın Tokyo gibi kentlerinde trafikteki yerini alması bekleniyor.
Çin’de 2000’de Robin Li tarafından kurulan internet şirketi Baidu, ülkenin Google‘ı olarak da biliniyor. Şirket, arama motoru olarak hizmet vermesinin yanı sıra kullanıcılara video ve sosyal paylaşım platformları, e-kitap, çeviri, yemek siparişi gibi çeşitli alt uygulamalar da sunuyor. Günlük aktif kullanıcı sayısı bir milyarı aşan Baidu‘nun Duer adlı yapay zeka destekli sesli asistan uygulaması da bulunuyor.
Son yıllarda bilişim şirketlerinden otomobil üretici firmalara birçok kuruluş, otonom araç teknolojisi üzerine çalışma yapıyor.