Bilgi

CEP TELEFONU İMEİ KAYIT NASIL YAPILIR? (E-DEVLET)

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda “E-Devlet Üzerinden Cep Telefonu IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Arkadaşlar yurtdışından herhangi bir şekilde getirilen ve IMEI kaydı yapılmayan bir telefon, SIM kart takıp kullanmaya başladığınız andan itibaren 120 gün sonunda kapanır. (Bazen bu süre 120 günü fazlasıyla geçebilir, tamamen şans meselesi. Yasal olarak bu süre 120 gün ancak bazı durumlarda bu çok daha fazla zaman alabilir.)

Burada telefonun kapanmasından kasıt telefonun kendisi kapanmaz. Sadece telefonun şebeke erişimi olmaz. Yani kapanmış bir telefona hangi SIM kartı takarsanız takın şebeke olmayacaktır. Şebeke olmadığı için MOBİL İNTERNET erişimi olmayacaktır.

Ancak şebeke erişimine kapatılmış bir telefonu wifiye bağlayabilir, bluetooth ve diğer özelliklerini sorunsuz, sınırsız kullanmaya devam edebilirsiniz. Telefonunuzu bir çeşit tablet gibi kullanırsınız.

Bu kapanmış (şebeke erişimi olmayan) telefonu açmak için E-Devlet üzerinden IMEI kaydını yapmanız yeterlidir. IMEI kaydını yaptıktan yaklaşık 48 saat içerisinde telefonunuzun tekrar şebeke erişimi açılacaktır.

CEP TELEFONU İMEİ KAYIT NASIL YAPILIR? (E-DEVLET)

Öncelikle yurtdışından getirdiğiniz veya başkası tarafından herhangi bir yöntemle ülkemize getirilen bir telefonu hızlı bir şekilde E-Devlet sistemine girerek IMEI kaydını yapabilirsiniz. Hatta telefon halen yurtdışında olsa bile telefonun IMEI numarasını biliyorsanız yine de kayıt yapmanız mümkün.

Eğer 120 gün içerisinde PASAPORT veya KİMLİĞİNİZLE herhangi bir ülkeden Türkiye’ye giriş yaptıysanız;

  • Yurtdışından getirdiğiniz,
  • Yurtdışında bulunan fakat henüz size ulaşmamış olan,
  • Bir başkası veya sizin tarafınızdan kullanıldıktan sonra kapanmış olan,
  • Aktif kullandığınız fakat henüz kapanmamış olan,

Bir cep telefonunu E-Devlet sitesi üzerinden IMEI kaydı yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Peki telefon IMEI kaydı nasıl yapılıyor?

SIM kart takıp kullanmaya başladığınız bir telefonu ilk açtığınızda şebeke kullandığınız telefonun IMEI numarasını kontrol eder. Eğer IMEI numarası ilk kez tanınıyorsa bunu BTK’ya bildirir ve BTK eğer telefon kayıtlı değilse kullanıcıya telefonun yani cihazın kayıtdışı olduğunu ve 120 gün içerisinde kapatılacağına dair mesaj (sms) gönderir.

Yani burada püf nokta olan kısım telefonun IMEI numarasıdır. Her SIM kartın takıldığı yuvanın bir IMEI numarası bulunuyor. Bazı telefonlarda (iphone, xiaomi, samsung vs. gibi) çift SIM kart özelliği bulunabiliyor. Her SIM karta ait bir IMEI numarası olduğu için çift SIM karta sahip bir telefonu 120 + 120 gün şeklinde toplamda 240 gün (8 ay) kapanmadan kullanabiliyorsunuz. Aynı şey bir adet Fiziksel SIM ve bir adet E-SIM özelliği olan telefonlar içinde geçerlidir.

Şimdi varsayalım yeni aldığınız, hali hazırda kullandığınız, yurtdışından bulunan veya bir başkası -sizde olabilir- kullanırken kapanmış bir telefon var. Bunu telefonu hiç kapanmadan kullanmak için PASAPORT ile herhangi bir ülkeden Türkiye’ye giriş yapmış olmanız gerekiyor. Eğer pasaportunuz yoksa KİMLİK ile girilebilen bir ülkeye (Gürcistan, Kıbrıs, Azerbaycan vs.) giriş-çıkış yaparak telefonu kayıt etmeniz mümkün. Türkiye’ye giriş yaptığınız sürenin en fazla 120 gün olması gerekiyor. Yani herhangi bir ülkeden Türkiye’ye giriş yaptıktan 120 gün içerisinde telefonu kayıt edebilirsiniz. Bu süreyi aştığınızda telefonu kayıt etmenize izin verilmez.

BİLGİ: IMEI kayıt nedeniyle kapanan tüm telefonlar 1 Ocak itibariyle tekrar erişime açılır. Yani yılbaşında 120 günlük kullanım süresi tekrar verilir. Basit bir şekilde yurtdışı kayıtlı telefonun her takvim yılında 120 günlük kullanım süresi bulunur. Çift SIM veya E-SİM özelliğindeki telefonlar için bu 120+120 gündür. (240 gün = 8 ay.) Telefon IMEI nedeniyle kapandığında asla açılmaz durumu yoktur. Her takvim yılının başında tekrar kullanıma açılır. Amaç ülkeye turist, öğrenci, işadamı olarak gelenlerin telefon erişimini sağlamak. 

1– Herhangi bir ülkeden Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra IMEI kayıt için yapacağınız ilk iş 120 gün içerisinde E-Devlet sitesine (tıkla) girmek.

2– E-Devlet sitesine girdiğinizde hemen E-Devlet şifrenizle giriş yapın ve Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama (tıkla) sayfasına gidelim. Burada “Kayıt Yaptırabilirsiniz” uyarısı bulunması gerekiyor. Unutmayın “3 TAKVİM YILI” içerisinde sadece 1 telefonu adınıza kayıt etme hakkınız var. Daha önce bu hakkı kullandıysanız bu sayfada “Kayıt işlemi yapabilmeniz için 1 Ocak …. tarihinden sonra yurda girişinizin olması gerekir.” uyarısı bulunacaktır.

3– Kayıt yaptırabilirsiniz uyarısından sonra “IMEI Kaydet” (tıkla) sayfasına gitmeniz gerekiyor. IMEI Kaydet sayfasında ekrandaki bilgileri okuduktan sonra (oldukça faydalı bilgiler) DEVAM ET diyoruz.

4– Gelen sayfada eğer kendi adınıza veya çocuğunuz adına telefon IMEI kayıt işlemi yapabilirsiniz. (Tabi çocuğunuz adına kayıt yapacaksanız çocuğunuzun da aynı şekilde 120 gün içerisinde PASAPORT veya KİMLİK ile 120 gün içerisinde yurtdışından Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekiyor.) Kendi adınıza kayıt yapacaksanız “Kendi bilgilerim ile başvuru yapacağım” sekmesini seçtikten sonra IMEI kısımlarını doğru bir şekilde dolduruyoruz. Telefonun hakkında kısmında IMEI numarasını bulabileceğiniz gibi *#06#’yi tuşlayarak ta öğrenebilirsiniz. Bazı telefonlar E-SIM özelliği bulunduğundan Fiziksel veya E-SIM kısımlarını doğru bir şekilde seçmeniz gerekiyor. Ayrıca bu işlemde mutlak suretle IMEI numaralarını doğru bir şekilde yazın. Yanlışlıkla girdiğiniz numarayı işlem tamamlandığında düzeltmeniz mümkün değildir. Bu durumda ödediğiniz vergi boşuna gidecektir. “Yurda Giriş Yapılan Belge Türüne” T.C Pasaportu ve Nüfus Cüzdanı-ID Kart seçmeniz gerekiyor. Eğer kimlikle yurtdışına giriş çıkış yaptıysanız Nüfus Cüzdanı-ID Kart seçeneğini seçili hale getireceksiniz. “Belgenin Ait Olduğu Ülke” kısmında Türkiye seçeneğini seçip, “Giriş Yapılan Belge No” kısmına “Yurda Giriş Yaptığınız Belge Numarasını” yazın. Eğer KİMLİK ile yurtdışına giriş-çıkış yaptıysanız 9 haneli olan “KİMLİK SERİ NUMARASINI” yazın. Son olarak “Yurda Giriş Tarihi” kısmını doğru bir şekilde belirledikten sonra “DEVAM ET” diyelim.

5– Karşımıza “Kayıt Bilgileri Onay Ekranı” gelecektir. Buradaki bilgileri bir daha gözden geçirip kontrol edin. Eğer doğru ise kredi kartı ile ödeme yapmak için “MALİYE BAKANLIĞI İNTERNET VERGİ DAİRESİNİ” seçin. Bu en hızlı en doğru yöntem olacaktır. İsterseniz ekrandaki bankalardan veya mobil bankacılıktan online ödeme yapabilirsiniz.

6– Maliye bakanlığı internet vergi dairesini seçtiğinizde ekrandaki gibi bir bilgi ekranı gelecek ve bura TC Kimlik Numarasınız, Adınız, Soyadınız, Bulunduğunuz İl ve İlin İlçe Vergi Dairesi Müdürlüğü, Telefonun IMEI numarasını (telefonda birden fazla IMEI varsa herhangi birisi olabilir, çok önemli değil.) doğru bir şekilde girip “ÖDE” diyelim. IMEI Kayıt Vergisi şu anda tüm telefonlar için 2.732 TL‘dir.

6– “ÖDE” dedikten sonra alttaki ekrandaki gibi bir ödeme ekranı gelecek ve buradan kredi kartı bilgilerinizle ödeme yapın.

7– Ödeme işlemini yaptıktan sonra tekrar E-Devlet sayfasına geri gelin ve “Ödememi Kontrol Et” butonunu tıklayın.

8– Kayıt işleminiz tamamlanmıştır. Başvuru numaranız 01234567 şeklinde bir bilgi varsa işleminiz tamamlanmış demektir.

9– Şimdi telefonumuzda kaç tane IMEI varsa her biri için E-Devlet üzerinden ayrı ayrı IMEI sorgulaması yapalım. E-Devlet IMEI Sorgulama sayfasına (tıkla) geldiğimizde 15 haneli IMEI numarasını ekrana girelim.

10– Sorgulama yaptığımız her IMEI numarasının kaydı başarılı bir şekilde tamamlandıysa ekrandaki gibi “IMEI NUMARASI KAYITLI” ibaresinin bulunması gerekiyor.

11– Son olarak E-Devlet sitesinde Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama (tıkla) sayfasına tekrar gidelim. Burada IMEI kaydı yaptığınız telefonunuz ve hali hazırda kullandığınız telefon hatlarınız görünecektir. Burası oldukça önemli. Öncelikle adınıza kayıtlı bütün hatları bu telefona takıp kullanabilirsiniz. Eğer yeni bir hat aldıysanız ve telefon şebeke erişimine kapatıldıysa buraya gelip “HAT EŞLEŞTİR” butonunu tıklamanız gerekiyor. Bu sayfayı bir çeşit üzerinizde bulunan hatlarınız ve cihaz eşleştirme sayfası olarak kullanıyorsunuz.

ÖNEMLİ BİLGİ: Arkadaşlar telefon E-DEVLET üzerinde kimin adına kayıt edildiyse o kişinin adına düzenlenmiş hatlarda kullanılabilir. Bir başkası hattını bu telefona taktığında şebeke erişimine kapanacaktır. Bir kişi bir telefonu adına kayıt ettikten sonra adına düzenlenmiş tüm hatları bu telefona takıp kullanabilir. Telefonu adına kayıt ettikten 3 TAKVİM YILI  sonunda telefonu dilediği kişiye satabilir. 3 TAKVİM YILI  sonunda herkes telefona SIM kartını takıp kullanabilir. Bakın 3 YIL DEĞİL, 3 TAKVİM YILI  kavramına dikkat edelim. Örneğin; 17Aralık 2022‘de telefonu kendi adınıza kayı ettiyseniz 1 OCAK 2025’ten sonra telefonu istediğiniz kişiye satabilirsiniz. Ancak diyelim 15 Ocak 2023‘te telefonu kendi adınıza kayıt ederseniz o zaman 1 OCAK 2026’dan sonra başkasına satabilirsiniz. Burada TAKVİM YILI esas alınıyor. 

İMEİ KAYIT İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Hemen aşağıda imei kayıt işlemi ile ilgili sıkça sorulan soruları derlemeye çalıştık. Merak ettiğiniz veya sormak istediğiniz sorular/konular varsa yorum kısmında yazarsanız kısa zamanda cevap vermeye çalışacağım. Bu işlem çok teferruatlı gibi görünen ancak anlaşılması basit bir konu olduğunu hatırlatalım.

E-Devlet kapısı üzerinden imei kayıt işlemi nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir?

–  E-devlet kapısı üzerinden yapılan imei kayıt işleminde yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet adresinden cihaz kaydını yapabilmektedir. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmez. İşlemler tamamen elektronik ortamda yapılmaktadır.

Yurda giriş yaptıktan kaç gün içerisinde imei kaydını yapmalıyım?

–  Yurda giriş tarihinizden itibaren 120 gün içerisinde imei kaydını gerçekleştirebilirsiniz. Ancak E-Devlet üzerinde hala 365 gün denilmektedir. Açıkçası hangisinin doğru olduğunu söylemek güç.

Başkası benim kimliğimle yurtdışına giriş-çıkış yapabilir mi?

– Kesinlikle imkânsız. Yurtdışına giriş-çıkış yaparken sıkı bir kontrolden geçiyorsunuz. Anlık olarak web kamera ile fotoğrafınız çekilip eşleştiriliyor. Bir başkası olduğunuz anlaşıldığında hatta fotoğraftaki kişiye benzemiyorsanız başınız dertte demektir.

18 yaşından küçükler imei kaydı yapılabilir mi?

–  18 yaşından küçükler yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. 18 yaşından küçükler imei kayıt başvuruları; anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak “çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım” seçeneği seçerek ve çocuğun bilgileri kullanılarak yapılabilmektedir.

E-devlet üzerinden imei kayıt işlemini yaptım. İşlemlerin tamamlandığını nasıl anlarım?

–  Kayıt yapılan cihazın IMEI numarasının, e-devlet üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) alanından sorgulama yapılması suretiyle kayıtlı olup olmadığı öğrenilebilir. Ayrıca BTK Tüketici İletişim Merkezi (120) aranarak bu konuda bilgi alınabilir.

Sorgulamada telefonumun IMEI bilgisinin değiştirilmiş olduğu (klon) olduğu bilgisi çıktı ne yapmalıyım?

–  E-Devlet üzerinde sorgulama yaptığınızda telefonunuzun IMEI bilgisi değiştirilmiş klon olduğu veya bu şekilde bir uyarı mesajı geldiyse telefonu kullanmaya devam edebilirsiniz. Öncelikle IMEI bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmakta ve IMEI bilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar gerçek cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılmaktadır. BTK Tüketici İletişim Merkezi (120) aranarak bu konuda detaylı bilgi alınabilir.

Yurt dışından getirilen telefonun imei kaydı yapıldıktan sonra elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş (klon) ise bu cihazı nasıl kullanabilirim?

–  Yurtdışından getirilen telefonlar kayıt sahibi tarafından e-devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-cep-eslestirme alanından tek GSM numarası ile eşleşme işleminin gerçekleştirmesi sonucunda kullanıma açılmaktadır.

Telefonumun IMEI bilgisinin (Klon) değiştirilmiş olup olmadığını nasıl öğrenirim?

–  E-devlet sistemi üzerinden (tıkla) IMEI sorgulama kısmına telefondan *#06# tuşlarına basıldığında ekrana gelen IMEI numarasını sorgulayarak öğrenebilir veya BTK Tüketici İletişim Merkezi’ni (120) telefonlar arayarak telefonun IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz.

Yurt içinden satın almış olduğum telefonun IMEI numarasını sorguladığımda “Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz” uyarısını aldım. Ne yapmalıyım?

–  Öncelikle, cihazın satın alındığı yere başvurmanız gerekiyor. Yasal yollardan ithal edilen telefon bilgilerinin Mobil Cihaz Kayıt Sisteminde yer alması ithalat işlemlerini gerçekleştiren firma tarafından BTK’ya bildirilmesi ile gerçekleştirilir. Toplu ithal ve imal edilen cihazların bildirimi ve kaydı yapılmaksızın satılması mümkün olmadığından imei kaydı yapılmamış telefonlar 120 günlük süre sonunda haberleşmeye kapatılmaktadır.

Pasaportuma kayıtlı telefonun kaydını iptal edebilir miyim?

–  Siz ve 18 yaşın altındaki çocuklarınıza ait pasaporta veya kimliğe kayıtlı görünen cihazların kayıt işlemlerini e-Devlet sitesi üzerinden (tıkla) alanından iptal edebilirsiniz: Pasaportunuzda kayıtlı görünen cihaz veya cihazların kayıt işlemlerinin iptal edilmesi halinde geri alınması mümkün değildir. Pasaportunuza kayıtlı cihaza ait seçtiğiniz IMEI numarası veya numaraları beyaz listeden çıkartılacaktır. Beyaz listeden çıkarılan telefonun kullanılması durumunda cihaz kayıt dışı duruma düşecek, kullanan kişiye bu durum SMS ile bildirilecektir.

Yabancı uyruklu (Türkiye vatandaşı olmayan) kişilere ait cihazlar kayıt altına alınabilir mi?

–  Evet alınabilir. YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan 18 yaş üstü bireyler PTT’den alacakları e-devlet şifresi ile e-devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) kayıt yapabilmektedir. YKN sahibi olmayan (diplomatik belge sahipleri) yabancı uyruklu kişiler de ilgili belgeler ile Abone Kayıt Merkezlerine başvuru yapabilmektedir.

Yurt dışından gelirken iki adet telefon aldım. IMEI Kayı işlemi yapabilir miyim?

–  Öncelikle 3 takvim yılı içerisinde 1 adet cihazın yurda getirilebileceği belirlenmiştir. Yani 3 takvim yılı içerisinde sadece 1 adet telefonun kaydını yapabilirsiniz.

Yurtdışından getirilen telefonun kayıt altına alındıktan sonra ana kart değişimi yapılır ise imei kayıt işlemi nasıl yapılabilir.

–  Yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cihazın arızalanması nedeniyle cihazın ya da ana kartının değiştirilmesi durumunda; ilk kayıt başvuru sahibinin (yolcu beraberi cihazın kaydını yaptıran kişi) veya değişim amaçlı cihazın ithalatçısının ya da imalatçısının BTK’ya başvurusu ile IMEI değişim işlemi yapılabilmektedir. İlk kayıt başvuru sahibinin; değişimi yapan firmadan almış olduğu değişim belgesi ile e-Devlet web sitesi (tıkla) üzerinden başvuru yapması gerekiyor.

5 Yorum

  1. Şahin

    2 Ocak 2023 at 16:14

    Merhaba 30.12.2022 tarihinde telefonumu kayıt ettim ama başvuru numarası almadım . O sebepten dolayı kayıt işlemim gerçekleşmedi nereden ulaşabilirim başvuru kayıt numarasına? Yardımcı olabilir misiniz ?

    • Cüneyt Çağala

      2 Ocak 2023 at 18:13

      tekrar o sayfaya gelin. ödeme butonuna tıkladıktan sonra yeniden bulunduğunuz sayfaya gelin ve ödemeyi kontrol et diyelim.

      • Berkay

        3 Ocak 2023 at 22:03

        Telefonum kayıt ettirdim. Ama başvuru numarasını almadan çıktığım için telefonum kayıt dışı olarak gözüküyor. BTK yı aradığımda eski 2700 ücreti iade alıp yeni 6000 tl den ödeyeceksiniz diyor. Bu konuda yardımcı olur musunuz?

      • Tülay

        20 Temmuz 2023 at 22:03

        Merhaba siz nasıl bir çözüm buldunuz bu konuya bende aynı durumdayım

  2. Furkan şimşek

    10 Temmuz 2023 at 10:27

    Merhaba telefonu kayıt ederken e sim seçeneğini seçtim. Fiziksel sim takarsam kullanabilir miyim yoksa e sime mi geçmem gerekiyor.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version