Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Burun Akıntısı Nasıl Geçer? Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?” gibi sorularınıza kısaca cevap vermeye çalışacağız. Herhangi bir sorunuz veya öneriniz varsa yorum kısmında belirtmeyi unutmayın.
Burun Akıntısı Nedir?
Genellikle kış ayları ve mevsim geçişlerinde soğuk veya alerjiye bağlı ortaya çıkan burun akıntısı hepimizi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Peki burun akıntısının altında yatan temel sebepler sadece soğuk algınlığı veya alerji midir? Çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan burun akıntısı nasıl giderilir? Doğal ve evde uygulayabileceğimiz çözümler var mıdır?
Burun akıntısı akışkan bir yapıda olup yoğun bir mukus veya berrak bir sıvı şeklinde burnun boşalması durumudur. Burun akıntısı ya burun deliklerinden dışarıya akar veyahut geniz akıntısı olarak ortaya çıkabilir. Sürekli akan su şeklinde ki akıntı nezleye işaret ederken koyu kıvamlı akıntılar genellikle virüsten kaynaklıdır. Alerjik kaynaklı akıntılar ise genel olarak renksizdir.
Burun Akıntısının Başlıca Sebepleri Nelerdir?
- Soğuk algınlığı veya Grip
- Kronik Sinüzit
- Akut Sinüzit
- Alerjiler
- Burun Polipleri
- Sapmış Burun Semptomu
- Erektil Disfonksiyon
- Dekonjestan Grubu burun spreylerinin çok fazla kullanımı
- Hormonal Değişiklikler
- Kuru Hava
- Mesleki Astım
- Epileptik Nöbet
- Yüksek Tansiyon
- Buruna Yabancı Cisim Kaçması
- Sigara Dumanı
- Alerjik Olmayan Rinit (Kronik Tıkanıklık veya Akıntı)
- Gebelik
- Depresyon ve Başka Tedaviler İçin Kullanılan Bazı İlaçlar
- Beyin Omur İlik Sıvı Kaçağı
- Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV)
Sürekli Burun Akıntısı nedir? Neden Olur?
İnsanların bazılarından rastlanan bu durum oldukça rahatsız edici ve hatta utanç verici olabilir. Bu durum alerjik olmayan veya vazomotor rinit olarak bilinir. Belirtiler her ne kadar alerjik belirtilerle benzerlik gösterse de vazomotor rinit gibi bağışıklık sistemi tarafından tetiklenmez. Genellikle vazomotor rinitin sebepleri:
- Stres
- Hipotiriodi
- Gebelik
- Tansiyon İlaçları
- Uzun Süreli Burun Damlası Kullanma
- Aşırı Fiziksel Aktivite
- Cinsel İlişki
- Sigara Dumanı
Bunlara ek olarak hava durumu, bazı kokular ve ilaçlar da sürekli burun akıntısına sebep olabilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler kötü veya ağır kokulardan, belirli duygu değişimlerinden, sıcaklık ve parlak ışıklardan rahatsızlığı artırmasından ötürü uzak durmalıdır. Sürekli burun akıntısının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak tetikleyici sebeplerden uzak durarak, uygun ilaçları (doktor tavsiyesiyle) kullanarak ve tuzlu su çözeltileriyle burun temizliği yaparak sürekli burun akıntısının belirtileri yönetilebilir.
Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
– Bol Sıvı Tüketin
Bol su içmenin birçok sağlık problemine faydası olduğu gibi burun akıntısı için de faydası oldukça fazladır. Su içmenin yanında sıcak çorbalar, çaylar, bitkisel karışımlar denemek işinize yarayabilir. Burun akıntısı yaşadığınız dönemde kahve ve alkollü içeceklerden kaçınmalısınız. Aksi halde mukus tabakasının kalınlaşıp yapışkanlaşmasını artırarak akıntının geçme süresini uzatabilir.
– Bitki Çayları İçin
Herkes gibi soğuk algınlığı, grip gibi durumlarda ilk yaptığımız bitki çaylarına sarılmak. Bu dönemde nane, papatya ve zencefil gibi bitki çaylarını sıcak içerek tedavinize yardımcı olabilirsiniz.
– Buhar Banyosu Yapın
Buruna sıcak havanın teneffüsü mukus yumuşaması için çok önemlidir. Yapılan araştırmalar buhar banyosu yapanların yapmayanlara oranla daha çabuk iyileştiğini göstermiştir. Buhar için kullanılacak suya 3-4 damla nefes açıcı (nane, çay ağacı, okaliptüs, kekik yağı) yağlardan eklenir. Sonra başın tamamını örtecek şekilde havluyla buharı alabilecek şekilde suyun üzerine eğilir ve buhar burundan yavaş yavaş çekilir. Eğer evde bu yağlardan yoksa kuru nane, zencefil veya kekikten haydanabilirsiniz.
– Uçucu Yağlar Kullanın
Nane, çay ağacı, kekik ve okaliptüs gibi dekonjestan özelliklere sahip yağlar burun tıkanıklığını giderip, akıntının çabuk geçmesine yardımcı olur.
– Zencefil Tüketin
Zencefil kökü veya yaprağı çiğneyip ağızda çıkan suyu yutmak dolaşımı artırıp burun akıntısının kısa sürede geçmesine fayda sağlayacaktır. Şikayetiniz 3-4 gün içinde geçecektir.
– Soğan ve Sarımsak Tüketin
Soğan ve sarımsak doğal antiseptiktir. Yemeklere koyduğunuz zaman koklamak burun tıkanıklığı için size fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda bunları tüketmek sağlığınız için de faydalı olacaktır.
– Buruna Tuzlu Su Gargarası Yapın
Diğer ve etkili yöntemlerimizden biri de tuzlu su ile buruna gargara yapmaktır. 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuzu karıştırıp dinlendirdikten sonra bu suyla burnunuzu temizleyin. Bunu sabah akşam olacak şekilde iki kere uygulayabilirsiniz.
– Kuru Havadan Uzak Durun
Bu rahatsızlığı yaşadığınız dönemde bulunduğunuz ortamın burnunuzdaki mukusun yumuşaması için nemli olmasına dikkat etmelisiniz.
– Sıcak Duş Alın
Sıcak ve nemli buharı solumak burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Duştan sonra sümkürmelisiniz.
– Yüze Ilık Bez Sürün
Bu işlem sinüzlerinizin rahatlamasına ve yumuşamasına yardımcı olacaktır.
– Bol Bol Dinlenin
Burun akıntısı vücudunuzun savunma mekanizmalarından biridir. Sağlık problemlerinden kaynaklı meydana gelen burun akıntısı için bolca dinlenmek ve uyumak gerekir.
– Akupresür
Akupresür belli bölgelere masajla basınç yaparak tedavi etme yöntemidir. Birçok alanda kullanıldığı gibi sinüzlerin tedavisinde de kullanılabilir. Burnun etrafına uygulanacak akupresür; burun tıkanıklığı, akıntı ve baş ağrılarının hafiflemesini ve rahatlamasını sağlayabilir. Her gün 2-3 kere burnun köşelerine ve gözlerin üst kısmına hafif bir şekilde 10 kez baskı yaparak bu tedaviyi kendimiz kolaylıkla uygulayabiliriz.
– Doktor Kontrolünde Tedaviye Uygun İlaçlar
Uyguladığınız doğal yöntem ve tedaviler işe yaramadığı veya rahatsızlığınızın ilerlemesi durumlarında doktorunuza mutlaka başvurmanızda fayda var. Doktorunuzun kullanmaya uygun gördüğü ilaçlar burun akıntınıza ve buna sebep olan problemin giderilmesine yardımcı olacaktır.
– C Vitamini İçeren Meyve/Sebze Tüketimi
Portakal, limon, mandalina gibi C vitamini içeriği bakımından zengin meyvelerin veya sebzelerin tüketimi vücut direncini arttırması sebebiyle burun akıntısı kesilir.
Yukarıda yazan yöntemleri denemeniz halinde şikayetleriniz geçmediyse veya burun akıntısına sebep olan farklı bir rahatsızlığa sahipseniz, gebelik ve emzirme durumlarında lütfen doktorunuza başvurun.
Uyarı: Bu makale bir doktor tavsiyesi değildir. Bu konuda doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir. Yukarıdaki içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır.