Bilgi

Bulut Teknolojisi Nedir? Çeşitleri, Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?


Bulut teknolojisi (bulut bilişim, İng: Cloud Computing), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır.

“Bulut teknolojisi (bulut bilişim), yapılandırılabilir bilişim kaynaklarından oluşan ortak bir havuza, uygun koşullarda ve isteğe bağlı olarak her zaman, her yerden erişime imkân veren bir modeldir.”

Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak internet’ten) üzerinden kullanılmasıdır.

Bulut sözcüğü dosyaların sağlandığı konumu işaret etmektedir. Klasik bir algı olarak işlemleme ve saklama konumlarının aynı aygıtta bulunması durumu klişeleşmiştir. Ancak saklama boyutu bulutlara yani saklama ve altyapı hizmeti barındıran hizmetlere doğru kaymaktadır. Bu gidişin ilk öncü uygulamaları, İnternet sağlayıcıları tarafından, yedekleme amacıyla sunulan bulutlardır. Örneğin, Türkiye’de hizmet veren bir İnternet sağlayıcısı olan TTNET; TTNET Bulutu adlı hizmetle Türkiye piyasasına girmiştir. Google gibi uluslararası bilişim şirketleri ise; Google Drive gibi çevrim içi bilgi işleme özelliği sunan uygulamalar geliştirmiştir. Ayrıca; Microsoft ve Intel gibi büyük teknoloji firmaları da; bu teknolojiyi bilişim tüketicisine sunmuştur.

Bilgisayar kuramcıları tarafından İnternet’in geleceğinin bulut bilişimden geçtiği iddia edilmektedir. Buna göre gelecekte, bilgisayar hard disklerinin yerine çevrim içi bulutların kullanılacağı ön görüsü hakimdir. Bu bilişim aygıtlarında herhangi bir altyapı hazırlamadan, tamamen çevrim içi ağ vasıtasıyla işlevsel uygulamalara ulaşmak anlamına gelmektedir. Bu sektörün gelişmesiyle, özellikle bilişim teknolojisi tüketen toplumlarda birçok bilgi dağıtımı sağlayan firmanın önemli bir konuma geleceği, hatta sektördeki rekabetin hukuksal sorunlara neden olabileceği tartışılmaktadır. Çünkü tüm bilgi-işlem uygulamalarının çevrim içi altyapıya kaydırılmasına giden yol; kişisel bilgilere istenilmeyen erişimleri doğurabilme tehlikesini taşımaktadır.

Bulut Teknolojisi (Bulut Bilişim) Faydaları Nelerdir?

  • Maliyetleri düşürür.
  • Çalışma alanını genişletir.
  • Verileri korur.
  • Altyapı karmaşasını ortadan kaldırır.
  • İstenilen zamanda bilgiye ulaşma imkanı verir.

Bulut Teknolojisinin En İyi Avantajları

Bulut teknolojisi, işletmelerin BT kaynaklarına bakış açısını önemli ölçüde değiştiriyor. Bulut teknolojisi nasıl açıklayabiliriz? Bulut teknolojisi bu kadar popüler yapan nedir? Kuruluşların bulut bilgi işlem hizmetlerine ilgi göstermesini sağlayan 6 temel neden aşağıda açıklanmaktadır:

1- Maliyet: Bulut teknolojisi; donanım ve yazılım satın alma, şirket içi veri merkezleri kurma ve çalıştırma gibi yatırım giderlerini (sunucu rafları, güç ve soğutma için devamlı elektrik, altyapının yönetilmesi için çalıştırılan BT uzmanları) ortadan kaldırır. Bu da masraflar açısından oldukça önemli bir avantajdır.

2- Hız: Birçok bulut bilgi işlem hizmetinin self servis ve isteğe bağlı olarak sunulmasıyla çok büyük çaptaki bilgi işlem kaynakları bile yalnızca birkaç tıklamayla dakikalar içinde sağlanabilir, bu sayede işletmeler daha fazla esneklik kazanır ve kapasite planlama baskısından kurtulur.

3- Küresel ölçek: Bulut teknolojisi hizmetleri, esnek şekilde ölçeklendirme olanağı da sunar. Bulut dilinden konuşmak gerekirse bu özellik, doğru miktarda BT kaynağının (örneğin, daha fazla veya daha çok bilgi işlem gücü, depolama, bant genişliği) ihtiyaç duyulan anda ve istenen coğrafi konumda sunulması anlamına gelir.

4- Verimlilik: Şirket içi veri merkezleri genellikle çok sayıda “raflama ve yığınlama” işlemi gerektirir. Bunlar donanım ayarlama, yazılımlara düzeltme eki uygulama ve zaman alan diğer BT yönetim görevlerinden oluşan işlemlerdir. Bulut teknolojisi, bu görevlerin çoğuna yönelik ihtiyacı ortadan kaldırarak BT ekiplerinin zamanı daha önemli iş hedefleri için kullanmasını sağlar.

5- Performans: En büyük bulut bilgi işlem hizmetleri, dünya çapındaki güvenli veri merkezleri ağında çalışır. Bu veri merkezleri düzenli olarak, hızlı ve verimli bilgi işlem donanımlarının en son sürümüne yükseltilir. Bu, tek bir kurumsal veri merkezi için, uygulamalarda daha düşük ağ gecikme süresi ve çok daha ekonomik ölçeklendirme gibi birçok avantaj sunar.

6- Güvenilirlik: Bulut teknolojisi, verileri bulut sağlayıcısının ağındaki birden fazla yedekli konumda yansıtabilme olanağı sayesinde veri yedeklemeyi, olağanüstü durum kurtarmayı ve iş sürekliliğini kolaylaştırır ve daha ekonomik hale getirir.

Bulut Bilişimin Kullanım Alanları Nelerdir?

Şu anda farkında olmasanız da büyük olasılıkla bulut bilgi işlem kullanıyorsunuz. E-posta göndermek, belge düzenlemek, film veya TV izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, resimleri veya diğer dosyaları depolamak için çevrimiçi bir hizmet kullanıyorsanız, tüm bunların altyapısı büyük olasılıkla bulut bilişim tarafından sağlanıyordur. Bulut teknolojisi yaklaşık on yıllık bir geçmişe sahip olmakla birlikte, küçük ölçekli işletmelerden küresel kuruluşlara, devlet kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine kadar çok sayıda kuruluş, farklı amaçlarla bu teknolojiyi zaten benimsemiş durumda. Bulut sayesinde yapabileceklerinizden birkaçını aşağıda listeledik:

  • Yeni uygulamalar ve hizmetler oluşturma
  • Verileri depolama, yedekleme ve kurtarma
  • Web sitelerini ve blogları barındırma
  • Ses ve video akışı sağlama
  • İsteğe bağlı yazılım dağıtma
  • Desen oluşturmak ve tahminlerde bulunmak için verileri analiz etme

Bulut Bilişim Çeşitleri Nelerdir?

Public Cloud (Genel Bulut): Genel Bulut sistemi ile kendi sisteminizi kurabilirsiniz. Üçüncü bir şirket üzerinden kiralayacağınız kaynaklar üzerine kurduğunuz teknolojiniz sayesinde elektronik postalarınıza para ödemeden çeşitli özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Public Cloud`da ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz. Küçük ve orta ölçekli firmaların ihtiyaçları karşılanmış oluyor.

Private Cloud (Özel Bulut): Daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan firmaların tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Özel Bulut teknolojisini kullanan firmalara örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud sisteminde kurulan yapı özel olduğu için veriler ve bilgiler sizin kontrolünüzde olur.

Hybrid Cloud (Melez Bulut): Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan, güvenliğin ve gizliliğin ön planda olduğu ve tedbirli davranmanın gerektiği yerlerde kullanılan teknolojidir. Şirketin hacmine göre değişkenlik gösterir. Küçük firmaların Public Cloud kullanması daha mantıklı olur. Veri ve bilgi depolama ihtiyaçları fazla olanlar ise bu sistemi kullanabilirler.

Community Cloud (Topluluk Bulut): Çok fazla kullanılmayan Community Cloud, bulutun üzerinde alınan herhangi bir hizmetin birkaç şirket ile ortak kullanılması durumuna denmektedir. Firmalar topluluk bulut teknolojisini çok kullanmazlar ancak birden çok firması olan kişiler için ideal bulutlardan biridir.

Bulut Depolama Hizmetleri

  • Dropbox
  • Google Drive
  • Disk
  • iCloud
  • OneDrive
  • Google Picasa Web Albums
  • net
  • iOmegaCloud
  • ownCloud
  • Slax Drive
  • Mobile Me
  • Ttnet Netdisk
  • Mega

Kaynak:

  • https://tr.wikipedia.org
  • https://azure.microsoft.com/tr-tr/overview/what-is-cloud-computing/
  • http://www.dia.com.tr/neden-bulut-bilisim-farki-ne-ayricaligi-ne/

1 Yorum

1 Yorum

  1. beytullah

    7 Aralık 2017 at 15:54

    iğrenç ben bulut ne diye sormadım bulut hangi firmalar tarafından kullanılır diye sordum.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı