Bilgi

Buji Nedir? Ne İşe Yarar? Kaç Kilometrede Değiştirilmelidir?


Buji, yanma odasındaki yakıt ve hava karışımını kıvılcım çıkararak ateşleyen parçadır. Motorun hareket enerjisine ulaşabilmesi için yakıtın ateşlenmesi gerekir. İçten yanmalı motorlarda yakıtı ateşleyen parçaya buji denir. Bir buji, elektrik bağlantı ucu, izolatör, bağlantı gövdesi ve elektrotlardan oluşur. Bujinin parçaları, onun ateşlemeyi güvenli bir biçimde sağlamasına yardım eder. Motordaki buji sayısı silindir adediyle orantılıdır. Bujinin iyi çalışması, elektrotların birbirine olan mesafesine ve temizliğine bağlıdır.

Buji Ne İşe Yarar?

Buji, içten yanmalı motorlarda ateşlemeyi sağlar. Yakıt ve hava sıkıştırılarak yukarı çıktığında şase elektrodu ile buji arasındaki kıvılcım tutuşmayı sağlar. Ayrıca bujinin bir parçası olan izolatör, ateşlenme sırasında oluşan yüksek ısıyı dışarı atar. Yani bujinin ateşleme ve soğutma gibi iki önemli görevi vardır.

Bujiler Kaç Kilometrede Değiştirilmelidir?

Bujiler belli aralıklarla temizlenmeli ve yapılan kilometreye göre de değiştirilmelidir. Firma teknik veri kullanımlarına göre 10 bin ile 15 bin kilometre arasında temizlenmesi gerekir. Ve yine firma rehberlerine göre de 20 bin 30 bin kilometre aralığında yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir.

Eğer ki temizlik ve değişim kısmını biz yapıyorsak dikkat etmemiz ve uygulamamız gereken hususlar vardır. Bundan bahsedecek olursak; buji söküm anında dikkat etmezsek silindire toz ve yabancı madde kaçırma olasılığımız yüksek. O yüzden tam çıkarmadan gevşetilip etrafının temizlenmesi önerilir. Özellikle araç markanızın seçtiği ve orijinalinde üzerinde gelen buji çeşitine ve tipine bakmalıyız.

Değişim veya temizlik işlemlerinden sonra mutlaka gevşek kalıp kalmadığını kontrol etmemiz gerekmektedir. Yoksa ateşlemede çıkacak bir aksaklıkla hem buji hem de silindir sistemi zarar görebilir. Ve en önemlisi buji üzerinde oluşmuş çatlak ve yanma izleri görürseniz de direkt olarak değişim yapılması gerekir. Bahsettiğimiz işlemleri uygularken de motorun soğuk olmasına dikkat etmemiz gerekir. Yoksa buji yuvaları bozup, çatlatabilir.

Bujiler, motor çalışma sisteminde bozukluk yapabildiği gibi motorda oluşan farklı aksaklıklar da bujileri bozabilmektedir. Eğer ki fark edemediğimiz bir yüzey bozulması oluşmuşsa, ateşleme sisteminde aşırı bir yükleme durumu olabilir. Motora ilk marşı verdiğinizde tekleme veya çalışmama durumu da buji arızasını işaret eder. Buji bozukluğunun en net anlaşılacak tepkilerinden biri de gidiş anında aracımızda çekmeme ve performans düşüşüdür.

Rolanti halinde normalinden daha fazla titreme, sallama, kısım kısım çalışma vb. şeyler olması da en belirtiler arasındadır. Normalde aracımız ortalama olarak 10 litre yakıt tüketimi yapıyor. Sonradan dikkat ettiğimizde sarfiyat birden 12 litreye çıkıyor. İşte bujiler yakıt tüketimini de etkilemektedir. Aynı şekilde orijinal sıfırıyla değişen bu parça, tüketimi de düşürebilmektedir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı