Browning 1927 yılında John Browning tarafından ABD’nin Utah eyaletinde kurulmuş bir ateşli silah şirketidir. Browning her ne kadar sadece tabanca diğer adı ile 14’lü olarak tanınsada bunun dışında çeşitli çapta ağır makineli ateşli silahlarda üretmektedir.
Örnek olarak Browning M1919A6 modeli bir Amerikan Ağır Makinalı silahıdır. Browning (yada diğer adı ile 14’ lü ) Tabanca 9X19 mm fişek kullanan, Belçika yapımı, geri tepme sistemi ile çalışan, tek hareketli, yüksek güçlü, yarı otomatik silahlardır. Browning (14’ lü ) Tabancaların sağlamlığı, yüksek güç özelliğinin olması ve az arıza yapması tutulmasını da beraberinde getirmiştir. Şarjor kapasitesi 13’tür. Bir de fişek yatağı düşünüldüğünde 13+1 = 14’lü denilmektedir.
Browning tarihçesine baktığımızda Belçika’ lı John Moses Browning adındaki silah tamircisi tarafından ilk model FM Browning olarak 1890’ lı yıllarda çıkarılır. 1903 yılında padişah Mehmet Reşat devrinde patenti satın alınarak üzerine padişahın tuğrası konularak üretilmiş polis teşkilatına verilmiştir. Halk arasında “ Tuğralı Polis” olarak bilinen bu silahlarda kabza emniyeti vardır. Dünyada en çok kullanılan silahlar arasındadır. Belçika’ da üretildiği gibi Kanada, Endonezya, Amerika ve Arjantin’de üretilmektedir.Türkiye’de iki modeli mevcuttur. 1- Klasik model (gez, arpacık sabit) 2- Gez 500 metreye kadar ayarlanabilen. Diğer modelleri ise Vigilanle, Capitan, Deluxe’ dir
Browning (14’ Lü ) Tabanca Silahın Emniyetleri
a) Şarjör emniyeti: Browning tabancasına şarjör takılı olmadığı sürece atış yapmak imkansızdır. Bunun sebebi ise şarjörün şarjör yuvası içerisinde bulunan pistonuna baskı yapamamasından kaynaklanır. Şarjör pistona baskı yapamayınca tetik manivelası da intikal manivelasına baskı yapmaz ve bu yüzden ateşleme gerçekleşmez. Bu özelllik özellikle silahın başkasının eline geçmesi durumunda oldukça artı bir özelliktir. b) Mandal emniyeti: Hemen hemen her tabancada bulunan emniyet mandalı çerçeve üzerindedir. Yalnız burdaki ilginç özellik horoz kurulmadan emniyete alınmaz. Emniyete alındığında mandal emniyeti silahın sürgü, tetik ve horozunu kilitler. Silahla bu şekilde atış yapılamaz. c) Horoz emniyeti: Browning horozunda iki adet çentik vardır. Kurma parçası bu çentiklere takılarak silahı hem kurar hem de emniyete alınmasını sağlar. 1.çentik emniyet çentiği 2.çentik ise kurma çentiğidir. Atıcının iradesi dışında horoz kurma çentiğinde iken kurtularak düşmesi durumunda kurma parçası emniyet çentiğine takılarak ateşlemenin gerçekleşmesine izin vermez.
Browning Teknik özellikleri:
- Browning Yiv ve set : 6 sağa döner
- Browning Namlu uzunluğu : 120 mm
- Browning Boş ağırlığı : 857 gr
- Browning Fişek çapı : 9X19 mm
- Browning Fişek kapasitesi : 13+1adet
- Browning İlk hızı: : 376 m/s
Browning Tabancalar
- Browning BDM
- Browning Hi-Power
- Browning Hi-Power 9×19 Para.
- Browning Buck Mark
- Browning BDA