Bilgi

Boyun Ağrıları, Boyun Tutulması Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir. Kemik, disk, kas ve bağ yapılarından oluşan bozukluklar nedeniyle boyunda ağrı gelişebilir.

Boyun Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kas Gerilmeleri: Bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda çok fazla zaman geçirmek gibi aşırı kullanım genellikle kas gerginliklerini tetikler. Yatarak kitap okumak veya dişlerini sıkmak gibi küçük şeyler bile boyun kaslarınızı zorlayabilir.

Eklem ve Kıkırdak Aşınmaları: Vücudunuzdaki diğer eklemler gibi boyun eklemlerinizde yaşlandıkça aşınma eğilimdedir. Osteoartrite omurlarınız (yertebra) arasındaki minderlerin (kıkırdak) bozulmasına neden olur. Vücudunuz yaşlandıkça eklem hareketini etkileyen ve ağrıya neden olan kemik mahmuzları (uzantıları) oluşturur.

Sinir Sıkışması: Boynunuzda bulunan omurlardaki fıtıklaşmış diskler veya kemik mahmuzları omurilikten yayılan sinirlere baskı yapabilir.

Yaralanmalar: Araba kazalarında arkadan darbe almak, genellikle kırbaç hareketi zedelenmesi denen bir duruma neden olur. Bu durumda baş önce geriye doğru daha sonra da öne doğru hızla sarsılır ve yumuşak doku zedelenmesi yaşanır.

Hastalıklar: Ramotoid artrid, menenjit veya kanser gibi bazı hastalıklar boyun ağrısına neden olabilir.

Boyun Ağrısını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Yaşla meydana gelen eklem aşınmaları ve popür bozuklukları, boyun ağrısı şikayetlerinin başlıca sebepleridir.  Ağrı oluşumunu engellemek ve düzgün bir boyun pozisyonu sağlamak için baş bölgesi ve omurga anatomik düzlemde olmalıdır.

Boyun ağrısını önlemek için yapılabilecek uygulamalar şu şekildedir:

– Otururken ve ayakta iken omuz ve kalçaların aynı hizada olduğu kulakların da direkt omuz hizasında olduğu bir pozisyonda durmak.

– Uzun süre oturmayı gerektiren çalışmalarda ara ara mola verip boyun ve omuz kaslarını esnetmek.

Bilgisayar monitörünün gözle aynı hizada olduğu bir çalışma masası düzeni oluşturmak, sandalyede bel yastığı kullanmak.

– Telefonla konuşurken kulaklık kullanmak veya telefonu hoparlöre almak.

– Uyurken küçük yastık kullanarak baş ve boynun vücut seviyesine yakın kalmasını sağlamak.

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun ağrıları için alınabilecek bazı önlemler ve yapılabilecek uygulamalar oldukça etkilidir. Ancak bütün bunlardan önce kronik bir hale gelmiş olan boyun ağrısı için mutlaka ilgili doktora başvurmak en önemli husustur.

İşte boyun ağrısına iyi gelen bazı önlemler:

Masaj: Çeşitli masaj uygulamaları ve terapiler boyun ağrılarını aynı gün içerisinde tamamen kesmektedir. Ancak yanlış ve yoğun yapılan masajlarda ağrıların daha fazla şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle profesyonel masörlerden yardım almakta fayda var.

Sıcak Havlu: Boynun ağrıyan kısmına buhar ile ısıtılmış havlu koyulabilir. Bu ağrıyı dağıttığı gibi kişinin çok daha rahat hareket etmesini sağlar.

Sert Yatak: Boyun ağrısı şikâyeti yaşayanların yatakları mutlaka sert olmalıdır.

İnce Yastık: Yastıklarda en az yataklar kadar önemlidir. Bu nedenle boyun ağrısı şikâyeti olanların yastıkları ince olmalı ya da hiç yastık kullanılmamalıdır.

Boyun Tutulması Nedir?

Boyun tutulması başı bir yöne doğru hareket ettirirken ağrı ve zorluk hissedilmesi olarak tarif edilir. Boyun tutulması bazen baş ağrısı, omuz ağrısı ve kol ağrısı ile birlikte olabilir. Boyun tutulması sonrasında birey yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmak için bütün vücudunu döndürmek zorundadır. Boyun tutulmasının en yaygın nedeni kas gerilmesi veya yumuşak doku burkulmasıdır. Özellikle levator skapula kasları yaralanmalara karşı hassastır. Levator skapula kası boynun servikal omurgasını boynun arkasında ve yanında bulunan omuz ile birleştirir. Bu kas üçüncü ve dördüncü servikal sinirler tarafından kontrol edilir. (C3, C4) Bu sinirlerdeki sorunlardan servikal omurga rahatsızlıklarından da boyun tutulmaları gerçekleşebilir.

Boyun Tutulması Neden Olur?

– Uyku sırasında boynun ters bir konumda kalması,

– Spor yaralanmaları gibi kafayı yana iten düşme veya ani darbeler sonrası,

Yüzmek gibi başın sürekli tekrarlayarak bir tarafa döndürüldüğü aktiviteler sonrası,

– Uzun süre bilgisayar monitörü karşısında ya da cep telefonuna bakarken kötü bir duruşla oturmak,

– Kaslarda gerginliğe yol açabilecek aşırı stres veya kaygı yaşamak,

– Uzun süre boyun ile omuz arasında telefon gibi bir cisim taşımak,

– Uzun süren hareketsizlik,

Üşütme,

– Uyku esnasında ani hareketler.

Boyun tutulmasının sebebi spor yaralanmaları gibi kazalardan hemen sonra başlamak yerine gün içerisinde aniden de başlayabilir. Böyle durumlarda sebebin belirlenmesi zor olabilir.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun ağrısının geçmesi için uygulanan yöntemlerden sıcak havlu, masaj, sert yatak, ince yastık uygulamaları boyun tutulması için de uygulanabilir.

Bunların yanında boyun tutulmasının geçmesi için:

Özel Krem ve Losyonlar: Hafif bası uygulanarak ağrıyan ve tutulan bölgelere masaj yapılarak uygulanabilir.

Soğuk Kompres: buz ile hazırlanan soğuk kompresler ağrıyan bölgeye 5– 10 dakika arasında uygulamak oldukça etkilidir.

Nane Yağı: nane yağı baş ağrısı ve burun tıkanıklığında olduğu gibi boyun tutulmasına da iyi gelen doğal çözümlerden biridir.

Kekik Yağı: bu tür bitki özlü yağlar yakıcı bir etkiye sahiptir. Sıkışmış kasların çözülmesini sağlayan kekik yağı tamamen doğal ve sağlıklı bir yöntem olarak günde iki kere boyun bölgesine sürülebilir.

Boyun tutulmasına iyi gelen egzersizler:

Düz oturun.

– Yavaşça başınızı öne ve arkaya doğru en az 15– 20 kez sallayın.

– Ardından başınızı her iki tarafa da eşit sayıda sola ve sağa doğru sallayın.

– Kaslarınızın gevşediğini hissettiğinizde başınızı tamamen sağa ve sonra sola çevirin. Ağrı olabileceği için bunu yavaş yavaş yapın.

– Egzersizi en az 20 kez tekrarlayın ve sonra dinlenin.

UYARI: Önerdiğimiz egzersizi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve uzman kontrolünde gerçekleştirin. Bu makale bir doktor tavsiyesi değildir. Bu konuda doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir. Yukarıdaki içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı