Bilgi

Biyometrik Fotoğraf Sakallı Olabilir mi?


Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. Ebatı; 50 mm X 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır, kişi tarafından en son halini göstermesi bakımından son 6 (altı) ay içinde çekilmiş olmalıdır. Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır. Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır. Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır. Gözler açık konumda olmalı ve net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır. Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı-göz” bulunmamalıdır. Gözler net bir şekilde görünmeli, gözlük camı üzerinde yansımalar bulunmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Gözlük camının kenarı veya çerçevesi gözleri kapatmamalı ya da gözleri kapatacak ölçüde kalın olmamalıdır. Küçük çocukların fotoğraflarında başka kişi veya nesneler bulunmamalıdır. Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır. Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.

Biyometrik Fotoğraf Sakallı Olabilir mi?

Tüm fotoğrafçılarda biyometrik fotoğraf çektirmek mümkündür. Fotoğraf çektirmeden önce, fotoğrafı nerede kullanacağınız hakkında bilgi vermeniz ve biyometrik fotoğraf istediğinizi belirtmeniz yararınıza olacaktır. Yeni kimlik başvurusunda da biyometrik fotoğraf istenmektedir. Nüfus Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre ise bu fotoğraflarda sakallı olmamızın bir sakıncası yoktur. Biyometrik fotoğraf, kişinin yüz biyometrisinin tespit edilmesi amacıyla oluşturulan bir standarttır. O nedenle yüz biyometrisini değiştirmeyen sakal, bıyık veya favori ile fotoğraf çekilebilirsiniz. Biyometrik fotoğraf kesinlikle sakalsız olur diye bir kriter yoktur. Biyometrik fotoğrafta kirli sakal, top sakal, çember sakal hatta uzun sakal dahi olabilir. Ama biyometirk fotoğrafta yüz biyometrisinin net olarak belli olması, yüz hatlarının anlaşılır olması gerekir. Eğer sakal yüzün geneline yayılmış ise sorun olabilir. Mesela sakalın üst kısımları elmacık kemiklere kadar ulaşıyorsa, gür bıyık, dudak kıvrımlarını örtüyorsa kıllar yüz hatlarını kapatmış olacaktır. Bu yüzden biyometrik fotoğraf sakallı olarak çektirilecekse saç ve sakalı kenarlarından toparlatmakta fayda vardır. Konunun bir de değişik ülke ve kurumların uygulama farklılıkları yönü vardır. Mesela nüfus kağıdı çıkarırken veya ehliyet alırken fotoğrafta sakal olması sorun olmayabilir ama yurt dışına çıkarken veya mülakata girerken sorun çıkarabilir.

En sık sorulan soruların başında makyaj ile eyeliner ile çekilip çekilemeyeceği geliyor. Makyajlı olmak yada eyeliner çekmiş olmak problem oluşturmuyor. Fakat makyaj yapılan bölgede belirgin yara veya leke olmamalı. Aksi durumda özellikle pasaport kontrollerinde sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri

  • 35 x 45mm boyutunda olmalı.
  • Ağız kapalı ve yüzde mimik olmamalı.
  • Beyaz, desensiz, gölgesiz fon olmalı.
  • Burun ile yüz, fotoğraf alanının tam ortasında ve simetriye uygun olmalı.
  • Çene ucundan saçların başladığı yere kadar sol ile sağ yüz hatları tamamen görünür olmalı.
  • Kişinin yüzü tüm fotoğrafın %70-80’ini kapsamalı.
  • Saç bitiminden çeneye kadar olan mesela 32 ila 36mm arasında olmalı.
  • Saç, yüzü veya yüzde bulunan kalıcı belirgin yarayı kapatmamalı.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı