Bilim ve Teknoloji
Biyodizel Nedir? Faydaları Nelerdir?
Bilindiği gibi enerji insanoğlunun gereksinim duyduğu en önemli olgudur. Enerji konusu dünyada önemli bir yer tutmaktadır. Dünyada enerji ihtiyaçlarının %80’i kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil kaynaklı yakıtlarla karşılanmakatadır. Bu yakıtların yanması sonucu çevre kirliliği ve birçok olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu nedenle yenilenebilir çevre dostu enerji kaynakları kullanılmalı ve bu konu geliştirilmelidir. Bu yazımızda da benzin ve dizel yakıta alternatif olan biyodizel hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Biyodizel hayvansal ve bitkisel yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen bir üründür. Atık bitkisel ve hayvansal yağlar da biyodizelin hammaddesi olarak kullanılabilir. Kolza (kanola), ayçiçek, aspir, soya, gibi yağlı tohum bitkilerinden toplanılan ve elde edilen yağlar, evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar, donmuş yağlar hatta fast-food restoranlardaki kullanılımış yağlar bile biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Bu yağların Biyodizele dönüştürülmesi için kullanılan işlem transesterifikasyon olarak adlandırılır. İşlemin sonunda iki ana yan ürün elde edilir, gliserin ve metil esterler veya Biyodizel.
Biyolojik olarak parçalanabilir, daha az toksiktir ve tamamen yakıldığında yanmayı azaltır. Saf formda (B100) veya petrol dizel ile harmanlanmış olarak kullanılabilir. Ortak karışımın çoğu B2 (% 20 biyodizel,% 80 petrodiesel), B5 (% 5 biyodizel,% 95 petrodiesel) veya B20 (% 20 biyodizel,% 80 petrodiesel) içerir. Biyodizel herhangi bir dizel motorunda, motor veya yakıt sisteminde çok az veya hiç değişiklik yapılmaksızın çalıştırılabilir.
Aslında bitkisel yağların motor yakıtı olarak kullanılması çok eskilere dayanır. Dizel motorun mucidi Rudolf Diesel 1900 yılında Paris’te düzenlenen Dünya Sergisinde fıstık yağı ile çalıştırdığı dizel motorunu görücüye çıkarmıştır.
Geleceğin yeşil alternatifi olarak adlandırılan biyodizelin faydaları da oldukça fazladır;
- Hayvansal, bitkisel ve atık yağlardan elde edilen yenilenebilir alternatif bir yakıttır.
- Dizel yakıta eşdeğer olarak kullanılabilir. Modifiye edilmemiş tüm dizel motorlarda çalışabilen bir yakıttır.
- Normal petrol ürünlerinden daha az karbon çıkışı ve az kirletici üretmektedir
- Temiz yanma ürünleri sayesinde toplum sağlığına katkı sağlar
- Benzinli motorlardan çıkan kirleticiler, havada salındığında sis oluşturur ve her yıl binlerce kişiyi hasta yapar.
- Biyodizel diğer petrol ürünlerinden daha az zehirli kirletici üretir.
- Biodizel motordaki kirleri temizler
- Petrole bağımlılığın azalmasına neden olur ve ülkeye ekonomik olarak fayda sağlar
- Biyodizel üretmek için daha fazla ürün yetiştirildiğinden, geniş istihdam olanakları yaratır.
- Tükenebilir enerji kaynaklarına iyi bir alternatiftir
- Biyodizel ile çalışan araçlar, petrol esaslı dizel motorlara göre% 30 yakıt ekonomisi sağlar
Her şeyin bir kusuru olduğu gibi biyodizelin de düşük sıcaklık için uygun olmaması, standart dizelden biraz daha maliyetli olması, her yerde kolayca bulunmaması gibi olumsuz yanları da bulunmaktadır. Fakat çevreye sağladığı katkı düşünüldüğünde bunlar göz ardı edilebilir gibi.