Herkese Merhaba. Bu yazımızda bilgisayarınızın sahip olduğu RAM’in “Frekans (Mhz), Bit ve Kapasitesini” nasıl öğreneceğinizi anlatacağım. İşlemlerimiz oldukça basit. Öncelikle buradan CPU-Z adlı pprogramı indirip kurun. Program oldukça basit-küçük bir paket program. Saniyeler içinde indirip çalıştırabilirsiniz. Programı kurduktan sonra alttaki gibi bir ekran gelecektir. Pencereden Memory yazan sekmeyi seçiyoruz.
Burada tabloyu incelediğimizde ilk Type kısmını görüyoruz. Bu kısım kullandığınız RAM’in tipidir. Bildiğiniz üzere RAM’ler DDR, DDR2, DDR3, DDR4 şeklinde tiplere ayrılmaktadır. Her anakart bu tiplerden sadece birini çalıştırabilir. Benim bilgisayarımdaki RAM Tipinin DDR3 olduğunu görüyoruz.
İkinci sırada Size kısmı RAM Kapasitesi demektir. Bilgisayarım 8 Gigabyte (GB) RAM kullanmaktadır. Ve hemen karşısında Channel yazan kısmı ise Kanal/Slot demektir. Yani kaç slot kullandığınız anlamına gelir. Her iki slotta RAM takılı ise Dual, sadece bir tane RAM kullanılmışsa Single yazacaktır. Benim her iki slotta RAM takılı olduğu için Dual yazıyor. Yani anakartımda 4GB+4GB RAM takılı oluyor.
Timings yani Zamanlamalar kısmında ilk DRAM Frequency kısmında 798,1 Mhz bulunuyor. Bu gerçek zamanlama yani -tamamlarsak- 800 Mhz oluyor. Etkin zamanlamayı bulmanız için buradaki değeri her zaman iki ile çarpıyoruz. Yani 2×800 Mhz=1600 Mhz‘dir. Yani benim RAM 1600 Mhz oluyor.
Hemen altta FSB:DRAM oranı 1:6 görünüyor. Bu değer işlemcinin FSB hızı ile Belleğin hızı arasında kurulan bir orantıdır. Şöyle düşünebilirsiniz oran 1:1 olsaydı FSB ile DRAM (Bellek) aynı hız çalışıyor olurdu. Bu daha çok oveclock yapanların dikkat ettiği bir değerdir.
Buradaki CAS# Latency (CL) diğer adıyla Gecikme Süresi Column Address Strobe Latency yada Cas Latency olarak geçiyor. Bu değer ne kadar düşük olursa bellek o kadar hızlı anlamına geliyor.