Bilgisayar programı, bilgisayara belirli bir işlemi ya da işlemleri gerçekleştirebilmesi için verilen komut ya da komutlar bütünüdür. Bilgisayar programı genellikle bilgisayar programcısı tarafından bir programlama dili kullanılarak yazılır. Örneğin; Microsoft Word bir kelime işlemci programıdır ve bu program, kullanıcılara istedikleri dokümanları oluşturmayı veya oluşturulan dokümanları ön izleme olarak sunmayı hedefler. Programlar olmaksızın bilgisayarlar tamamen işlevsiz birer cihazdır. Bilgisayarları ve mobil cihazları bizler için değerli kılan işletim sistemli ve yazılımlarıdır.
Bilgisayar programları üç ana gruba ayrılır. Ayrıca spesifik işler yapan pek çok çeşidi de vardır. Peki, bu bilgisayar programları nelerdir?
İşletim Sistemi Yazılımları
İşletim sistemini çalıştıran bilgisayar yazılım programları; masaüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve laptop gibi cihazların tamamında bulunur. Bu programlar söz konusu cihazın açıldığı andan kapandığı ana kadar çalışırlar. İşletim sistemi yazılımlarından bazıları şöyledir:
- Windows
- MacOS
- Linux
- Pardus
- Unix
Uygulama Yazılımları
Uygulama yazılımlar, bilgisayarlara sonradan yüklenen ve belirli işler için çalışan programların tamamını kapsar. Bu programlar cihaz ve işletim sistemi ile uyumlu bir şekilde çalışırken bazı donanım kapasitelerine de ihtiyaç duyarlar. Söz konusu programlar şunlardır:
- Oyunlar
- Fotoğraf ve Video Düzenleyiciler
- Müzik ve Video Oynatıcılar
- Kelime İşlem Programları
- Antivirüs Programları
Programlama Yazılımları
Programlama yazılımları; ilk iki gruptaki programların oluşturulması için gereken, bu programların ilgili cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan ve söz konusu cihazı kullanıma hazır hale getiren programlardır. Bu bilgisayar programları şöyle sıralanabilir:
- C++
- Visual Basic
- Java
- Pascal
- Delphi
Her Bilgisayarda Olması Gereken Programlar Nelerdir?
Bilgisayarların temel işlevlerini yerine getirmesini sağlayan başlıca programlar, yeni alınmış cihazlarda halihazırda bulunur. Fakat spesifik işler için gereken programların sonradan yüklenmesi gerekir. Bu doğrultuda her bilgisayarda olması gereken programlar vardır.
Bilgisayarda olması gereken programların başında tarayıcılar gelir. Tarayıcılar internete girme, araştırma yapma, dosya indirme ve yükleme gibi çok sayıda işlevi yerine getirebilen programlardır.
Bilgisayarın güvenli ve sağlıklı olması için ise antivirüs programlarına ihtiyaç duyulur. Her bilgisayarda bulunması gereken antivirüs programları bilgisayara yüklenen uygulamaları ve takılan depolama aygıtlarını denetleyerek bilgisayarın zarar görmesini engeller.
Her zaman ihtiyaç duyulacak bilgisayar programlarında biri de medya oynatıcılarıdır. Özellikle ev ortamında kullanılan kişisel bilgisayar için gereklidir. Medya oynatıcılar sayesinde filmler ve videolar izlenebilir, ayrıca müzik de dinlenebilir. Bu cihazlar internet bağlantısına ihtiyaç duymazlar ve bilgisayardaki dosyaların izlenmesini/dinlenmesini sağlarlar.
Bunların dışında özel işler için ihtiyaç duyulabilen bulut depolama, mail, kelime işlem; fotoğraf, video ve ses düzenleme yazılımları da bilgisayar için gerekli programlar arasında gösterilebilir.
Ofis Bilgisayarları İçin Hangi Bilgisayar Ofis Programları Gereklidir?
Ofis ortamlarındaki evrak depolama, hesaplama, arşivleme, raporlama gibi pek çok işi hem daha kolay hem de daha hızlı hale getiren bilgisayarlar, bu görevleri bazı bilgisayar programları sayesinde yerine getirirler. Bu tip yazılımlara ofis programları adı verilir. En önemli ofis cihazları arasında yer alan bilgisayarlarda bulunması zorunlu hale gelmiş bazı programlar vardır.
1- Kelime İşlem Programları
Ofis bilgisayarlarında bulunması gereken en önemli ofis programı, kelime işlem görevi gören yazılımlardır. Bu programlar kağıt ve kalem ile yapılabilecek her şeyi daha hızlı ve daha düzenli bir şekilde yapmayı sağlar. Ofis bilgisayarlarında kullanılan başlıca kelime işlem programları şunlardır:
- Microsoft Office Word, Excel, PowerPoint vs.
- Google Dokümanlar
- LibreOffice Writer
- iCloud Pages
- Dropbox Paper
2- Tablolama Programları
Tablolama programları, özellikle sayısal verilerin kaydedilmesi, hesaplanması, listelenmesi ve raporlanması süreçlerinde kullanılan yazılımlardır. Söz konusu programlar ile metin içerikli tablolar da oluşturulabilir. Bilgisayar ofis programları arasında en sık kullanılanlardan biridir. Ofislerde en çok tercih edilen tablolama programları ise şöyledir:
- Microsoft Office Word
- Google E-tablolar
- LibreOffice Calc
- OpenOffice Calc
3- Sunum Programları
Ofis ortamında icra edilen mesleklerin en önemli parçalarından birisi sunumdur ve dolayısıyla sunum programları da ofis bilgisayarları için olmazsa olmazdır. Bu programlar ile görsel, metin, ses ve video dosyaları birleştirilerek sunumlar oluşturulabilir. Sunum için yaygın olarak kullanılan bilgisayar programları isimleri şu şekilde sıralanabilir:
- Microsoft Office PowerPoint
- Google Slaytlar
- Prezi
- Haiku Deck
- Slide Rocket
4- Mesleki Programlar
Ofis ortamında icra edilen mesleklerin pek çoğunda yapılan işe özel yardımcı programlara ihtiyaç duyulur. Bunların arasında grafik programları, muhasebe paket programları, stok kontrol programları gibi yazılımlar bulunur.