Bilgi

Bilgisayar Giriş ve Çıkış Birimleri


Giriş ve çıkış birimleri dediğimizde aklımıza gelecek olan öncelikle bu birimlerin donanımsal bir birim olduğudur. Giriş birimi denildiğinde şunu anlamamız gerekiyor; dış ortamdan yapılan bir giriş veya veri girişi yapmak amacını kapsıyorsa giriş birimi veya giriş donanımı denir. Çıkış birimi denildiğinde şunu anlamamız gerekiyor; bilgisayardan dış ortama veri aktarımı sağlamak için kullandığımızda bunun ismi çıkış birimi oluyor.

Giriş Birimleri

1 ) Klavye: F ve Q olarak temelde 2 ye ayrılmaktadır. Klavye donanımsal bir parçadır. Bilgisayarda aklımıza gelebilecek bütün yazı, rakam, özel işlev gören tuşlarının bulunduğu giriş birimidir.

2 ) Mouse ( Fare ): Ekrandaki öğeleri seçmek amacıyla rahat ve kullanışlı bir şekilde kullanılmasını sağlayan giriş birimidir. Fareyi daha rahat bir şekilde kullanmak amacıyla altına Mouse pet kullanabiliriz.

3 ) Tarayıcı: Bu donanımı örnekle anlatmak çok daha anlaşılır olacaktır. Örneğin bir resim çizdik kâğıt üzerine. Bu resmi bilgisayar ortamına aktarmak istiyoruz. Bu kâğıdı tarayıcıdan geçirdiğimiz zaman bilgisayar ortamına resim aktarılır.

4 ) Optik Okuyucu: Bu donanımı da örnekle anlatmamız çok daha anlaşılır olacaktır. Üniversite sınavlarında, dershane sınavlarında, ehliyet sınavlarında vs. basımı yapılmış bir kâğıt üzerinde önceden belirlenen noktaları işaretli kutucukları okuyup taradıktan sonra bilgisayara aktaran giriş birimidir.

5 ) Mikrofon: Kendisine gelen sesleri elektrik yardımı ile bilgisayar hoparlöre ya da bilgisayara aktarımında kendisine gelen sesi dışarı aynı ses tonunda veya daha fazla ses tonunda çıkış yapılmasını sağlayan bir giriş birimidir.

6 ) Barkod Okuyucu: Hepimizin de bildiği gibi bir markete gidildiğinde aldığımız ürünün okutulmasını ve fiyatının ekranda çıkmasını sağlayan bir donanımsal parçadır. Ürün veya eşya üzerindeki beyaz çizgileri lazer ışığı ile okunmasını sağlar.

Çıkış Birimleri

1 ) Ekran ( Monitör ): Ekran dediğimiz zaman sadece aklımıza bilgisayar ekranı gelmemeli. Televizyonda aynı şekilde bir ekrandır.  Görüntüleri algılamak amacıyla ekrana yansıyan görüntünün resim edildiği yerdir ekran.  Günümüz teknolojisi ile birlikte üst düzey gelişen ekranlar bulunmaktadır.

2 ) Yazıcı: Genel olarak teknolojinin geldiği son nokta ile 3 ana sınıfa ayrılmaktadır. Yazıcı: bilgisayar ortamında herhangi bir metin, resim vs. olan dosyaları kâğıt üzerine yazılmasını sağlayan bir çıkış birimidir. 3 ana sınıfa ayrılan yazılan şunlardır; Nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli ve son olarak lazer yazıcıdır.

3) Hoparlör:  Bilgisayar içerisinde ses dosyalarının dışarıdan duyulabilecek bir şekilde dış ortamdan duyulmasını sağlayan bir çıkış birimidir. Yine aynı şekilde sadece bilgisayar fonksiyonu olarak değil birçok şeyde hoparlör bulunmaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı