Biksi (PK Makineli Tüfek), Sovyetler Birliği’nde tasarlanan 7.62 mm‘lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Halen Rusya’da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO’daki denkleri, M240, MG3 ve M60‘dır. PK Makineli Tüfeği 1960’larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği’nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.
Biksi (PK Makineli Tüfek) Modelleri
PK (9 kg), (7.7 kg) (Pulemyot Kalaşnikova – Kalaşnikov’ un Otomatik Tüfeğidir.): Bu seri silâhlar eski Doğu Bloğu ülkeleri tarafından kullanılmaktaydı. Günümüzde diğer birçok ülke tarafından da kabul görmektedir.
PKM (7.5 kg),4.5 kg) (Pulemyot Kalaşnikova Modernizirovannıy): PK’nın modernize edilmiş halidir. PKM’ nin PK’ya göre farkları; namlu dış yüzünün yivsiz olması, dipçik üzerinde açılıp katlanabilen omuz desteğine sahip olması ve nispeten daha hafif olmasıdır.
PKS (Pulemyot Kalaşnikova Stankovıy): 4.75 kg. ağırlığında hafif bir sehpa olan Stepanov üç ayak üzerine monte edilebilen bir silâhtır. Bu şekilde kullanıldığında ağır makinalı tüfek olarak nitelendirilir.
PKMS (Pulemyot Kalaşnikova Modernizirovannıy Stankovıy): PKM’nin Stepanov sehpa ile kullanıldığında PKMS ile adlandırılır.Bu silâhın değişik ülke imalatları arasında küçük farklar olabileceği gibi başka bir isimlerle de anılabilirler.Örneğin eski Doğu Almanya modeli SMGK (Stankovıy Modernizirovannıy Gun Kalaşnikova) veya Kuzey Kore modeli Type (Model) 68 gibi.Bu şekilde kullanıldığında ağır makinalı tüfek olarak nitelendirilir. PKMS (SMGK) PK serisinin en geliştirilmiş modelidir.
PKMSN (Pulemyot Kalaşnikova Modernizirovannıy Stankovıy Night-vision: Serinin en gelişmiş modelidir. PKM’ 2 nin gece görüş dürbünü ve keskin nişancı dürbünü takılabilen modelidir.
PKT (10.5 kg (Pulemyot Kalaşnikova Tankovıy): Tankların ve BTR zırhlı araçların üzerine monte edilen eşeksenli bir modeldir. Namlusu daha ağır olup çatal ayaği ve tetik mekanizması yoktur.Acil kullanım için, el kumandalı tetiği olmasına rağmen, esasen elektrikli ateşleme düzeni vardır.
PKMT (Pulemyot Kalaşnikova Tankovıy Modernizirovannıy): PKT’ nin modernize edilmiş versiyonudur.
PKB (Pulemyot Kalaşnikova Backsight): PKT’nin nişangâh monte edilmiş ve 12.7 mm. lik Uçaksavar makinalı Tüfeğininkine benzer kabzaya sahip modelidir.Muharebe araçları üzerine monte edilebilir.
PKP (Pulemyot Kalaşnikova Peçeneg): Hava soğutmalı daha ağır namluludur ve asıl PK’ lar gibi gaz tepmesi ile çalışan manga destek varyantıdır. İlk kez 2003 yılında RFSK’da hizmete alınmıştır. Kalaşnikov’ ların asıl fabrikası Izhmash (İjmaş)’ dan tamamen izinsiz ve farklı (aynı zamanda daha güçsüz) üretim yaparak TsNİİToçmaş fabrikasında üretilmiştir. Bu nedenle, Kalaşnikov mirasına sahip çıkanlar tarafından Kalaşnikov’ a ihanetle suçlanmıştır.
Biksi (PK Makineli Tüfek) Tanımı: 7.62 mm çapında, barut gazının geri tepmesiyle çalışan,hava soğutmalı, yekpare metal şerit kullanılarak 54 mm.Boyunda kenarlı fişek atan tam otomatik silahtır.
Biksi (PK Makineli Tüfek) Teknik Özellikleri
- Çapı: 7.62 mm.
- Fişek Ebad: 3.7.62×54 mm.
- Ateşleme Şekli: Otomatik
- Nişangah Taksimatı: 1500 m.
- Azami Menzili: 3800 m.
- Etkili Menzili: 1000 m.
- Yiv-Set Adedi: 4
- İlk Hızı: 825 m/sn.
- Atış Sürati: 650 11.Atım/dk.
- Ağırlığı: 8.40 kg.(PK:90 kg.)
- Namlu Ağırlığı: 2.6 kg.
- Sehpa Ağırlığı: 7.5 kg.
- Silahın Uzunluğu: 117.3 cm.
- Namlu Uzunluğu: 65.8 cm.
- Yapım Yılı: 1971
Biksi (PK Makineli Tüfek) Parçaları
- Namlu
- Gövde,üst kapak,şerityatağı ve dipçik
- Gaz piston silindirlimekanizma çerçevesi
- Mekanizma
- Yerine getiren yay ve mili
- Tetik tertibatı
- Çatal ayakla birlikte gazpiston silindiri yuvası
- Alev gizleyen
Serkan özdemir
25 Nisan 2019 at 15:42
Bilgiler yanlıştır arkadaşlar
7.62 mm çapında
9.200 gram ağırlığında
Azami menzili 3800
Etkili menzili 1500
Dakika da 600 atım yapıyor
Boyu 120 cm
Namlu uzunluğu 59 cm
1960 yılında tasarlandı
1965 yılında üretime geçmiştir
4 yiv 4 set