Bilgi

Benchmark Testlerinde Hile Skandalı!


Ölçüm ve karşılaştırma kriterleri anlamına gelen Benchmark bilgisayar mimarisinde bir bileşenin başarımını, o bileşen üzerinde çeşitli sınamalar yaparak ölçmek için çalıştırılan bir veya bir grup bilgisayar programıdır. Benchmark ile elektronik bir donanımının karakteristik bir özelliğinin başarımının belirlenmesinde de sıkça kullanılır.

Herhangi bir cep telefonu, tablet veya bilgisayar vs. satın aldığımızda Benchmark testlerinin sonuçlarına bakarak dahi iyi bir seçim yapmak isteriz.

Gelen haberlere göre Çinli akıllı telefon üreticileri olan “OnePlus” ve “Meizu” markasının benchmark testlerinde hile yaptığı ortaya çıktı. Telefonlarda kullanılan bir özel bir yazılım ile benchmark testlerinde olması gerekenden daha üstün bir performans sağladığı ve böylece kullanıcıların kandırıldığı iddia ediliyor.

Benchmark testlerinin hepimizin bildiği gibi akıllı telefon seçiminde önemli bir yeri bulunuyor. AnTuTu, Geekbench, GFXBench, Androbench gibi popüler uygulamalar aracılığı ile akıllı telefonların performansını rahatlıkla öğrenebiliyoruz. Telefonların UX, CPU, GPU, RAM ve diğer bileşenlerinin detaylı analizine, diğer telefonlarla karşılaştırmasına ve elde ettiği skora bu uygulamalar aracılığıyla bilgi sahibi oluyoruz.

Telefon üreticileri bu programlarda üstün bir skor elde etmek ve rakiplerinden önde bulunmak telefon üreticileri için büyük bir önem arz ediyor.

XDA-Developers.com‘da yer alan bir habere göre, dünyaca ünlü iki telefon markasının benchmark testlerinde hile yaptığı ortaya çıktı. Bu hile sonucunda akıllı telefonları normal değerlerinden çok daha performanslı olarak gösteriyor ve kullanıcıları yanıltıyor.

Bilişim otoriteleri OnePlus 3, OnePlus 3T ve Meizu Pro 6‘nın yazılımında gömülü olarak kodlanmış olan bir benchmark listesi buldu. Bu listede popüler benchmark uygulamalarının adları bulunuyor. Söz konusu kodlamayla birlikte, adı geçen “benchmark uygulamaları çalıştırıldığında” telefonun işlemcisi olması gerektiğinden daha yüksek tempoda çalışıyor. Deyim yerindeyse telefonun maxiumum çıkabileceği sınırları zorlanıyor ve benchmark uygulamasında olabildiğince yüksek bir puan çıkartıyor.

Sonuç olarak bu yöntemle telefon, günlük hayatta sunabileceği performansından daha yüksek bir sonuç elde ediyor ve dolaylı olarak kullanıcıları kandırmış oluyor. XDA-Developers’da yer alan bu iddianın ardından Çinli üreticilerin vereceği cevap merak konusu oldu.

Kaynak:

  • https://www.xda-developers.com/benchmark-cheating-strikes-back-how-oneplus-and-others-got-caught-red-handed-and-what-theyve-done-about-it/
  • https://www.xda-developers.com/xpure-benchmarks/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı