Giderek daha fazla çocuk gıda alerjisi gelişmektedir. İnek sütü proteininin erken çocukluk döneminde en yaygın gıda alerjeni olduğunu biliyor muydunuz? İnek sütü alerjisi (CMA) ayrıca süt proteini alerjisi, süt proteini intoleransı veya inek sütü proteini alerjisi (CMPA) olarak da adlandırılabilir.
İnek sütü alerjisi olan çocuklar genellikle birkaç belirti ve semptom yaşarlar. Bunlar birden fazla vücut parçasını veya sistemini (sindirim sistemi, deri, solunum veya genel) etkileyebilir. Bunlar süt alerjisine özgü değildir. Bu durum alerjiyi tanımlamayı zorlaştırır.
Bebeğinizin Süt Alerjisi Olup Olmadığını Sormanız Gereken Durumlar
Bebeklerde inek sütü alerjisi hakkında bazı ana belirtiler vardır. Bu belirtilerin kesin olmadığını bilmeniz gerekir. Bazı bebeklerde sadece birkaçı görülebilir. Kimi bebekte ise süt alerjisi belirtileri farklı görülebilir. Şimdi bu belirtileri sıralayalım:
- İshal: Her bebeğin zaman zaman gevşek dışkısı olur. Bununla birlikte, günde birden fazla gevşek veya sıvı dışkı görürseniz bu süt alerjisine işaret edebilir. Buradaki “Çoklu” ifadesi 5-7 günden fazla süren günde ortalama 2-4 kez dışkılamayı ifade eder.
- Dışkıda kan: Dışkıdaki kan, bebeklerde olası bir süt alerjisi belirtisidir. Kan, bağırsaktaki iltihaplanmadan kaynaklanır. Bebek bezinde kırmızı veya siyah olarak görünebilir.
- Bezde mukus yapısının görülmesi: Mukus, soğuk algınlığı veya burun akıntısı olduğunda burnundan çıkan şeye benzer. Bebek bezini açtığınızda yapışkan görünürse birazı normal olabilir. Ancak çok görürseniz veya bir süre devam ederse, bir gıda alerjisine işaret edebilir.
- Devamlı gaz sorunu: Bu rahatsızlık, bir bebeğin “huysuz” veya “kolik” olmasına neden olabilir. Tüm bebeklerin gazı vardır. Ancak başka birkaç belirtiyle ortaya çıktığında, inek sütüne karşı olası bir alerjiye işaret eder.
Bütün bu belirtiler başka hastalıkların da nedenleri olabilir. Süt alerjisinin farklı belirtileri de bulunmaktadır.
Süt Alerjisinde Diğer Belirtiler
Sadece bir ya da iki belirti alerjinin kesin nedeni değildir. Şu durumlar da süt alerjisinin belirtileri arasında yer alır:
- Pişik ve deride dökülmeler: Süt alerjisine sahip bebeklerin %70 kadarı cilt ile ilgili belirtilere sahiptir. Alerji ile ilgili döküntüler, kesintisiz kaşıntı ve kaşınma ile çok rahatsız edici olabilir. Bu, beslemenin hemen ardından daha şiddetli görülebilir. Döküntüler genellikle yüzde görülür, ancak vücudun herhangi bir yerinde de görülebilir.
- Kilo almama: Bebeklerin çoğu doğum ağırlığını altı ay içinde iki katına ve 12 ayda ise üç katına çıkarır. Bazen yavaş kilo alımı, inek sütü alerjisinin semptomları arasında bulunan “Gelişememe” teşhisine yol açabilir. Yavaş kilo alımı, aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklardan daha yavaş kilo almaktadır.
Pek çok faktör yavaş kilo alımına katkıda bulunur ve genellikle birkaç faktör rol oynar. Gıda alerjisi reaksiyonları, besinleri sindirmede veya emmede sorunlara neden olarak gelişememeye neden olabilir. Örneğin bebekler aşırı ishal veya kusma nedeniyle ihtiyaç duydukları beslenmeyi alamayabilirler. Vücut ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alamayabilir, bu da gerektiği kadar hızlı büyüyemeyeceği anlamına gelebilir.
Bebeklerde Süt Alerjisi Solunum Sorununa Neden Olur Mu?
Çocukların ve bebeklerin süt alerjisi ile farklı solunum sorunları olabilir. Süt alerjisi olan bebekler içinde % 30 kadarı solunum sorunu bulgularına sahiptir. Bunlar genellikle iki türe ayrılır; hafif veya şiddetli solunum sorunları:
- Hafif solunum sorunları: Burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığını içerir. Bunlar, çocuğunuzun soğuk algınlığı olduğunda görebileceğiniz durumlara benzer.
- Şiddetli solunum sorunları: Nefes darlığı, nefes alma çabası veya hırıltıyı içerir. Bunlardan birinin meydana gelmesi derhal ilgilenilmesi gerektiğini gösterir. Nefes darlığı, ani ve / veya şiddetli nefes alma veya nefes almada güçlük gibi görünebilir. Çocuğunuz acı çekiyor gibi ve korkmuş görünebilir. Hırıltı, bir çocuk nefes aldığında göğüste çıkan ıslık veya tıkırtı sesidir. Her ikisi de tıkalı hava yollarını gösterir. Çocuğunuz ciddi bir solunum semptomu gösteriyorsa, derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Tüm bu sorunlar içerisinde en korkunç solunum semptomu, anafilaktik şokla ortaya çıkan nefes darlığıdır. Anafilaksi, bir gıda alerjenine ani bir reaksiyondur. Nefes darlığı hızla yaşamı tehdit edebileceğinden bu semptom acil müdahale gerektirir.
İnek Sütü Alerjisinin Teşhisi Nasıl Konur?
Sağlık ekibine sormak böyle bir şüphe durumunda yapılması gereken ilk şeydir. İnek sütü alerjisinin belirtilerini doğrulamanın ideal yolu şudur:
- İnek sütünü bebeğin beslenme rutininden çıkarın.
- Bir doktor gözetiminde inek sütünü yeniden verin.
İşaretler düzelirse çoğu doktor 1. adımı geçmez. Yani var olan belirtiler, inek sütü kesildiğinde ortadan kalkarsa yeniden süt verilmez. Ancak 2. adım, bir gıda alerjisini doğrulamanın en iyi yoludur. Bebeğin beslenmesine inek sütü eklerseniz ve semptomlar yeniden ortaya çıkarsa, süt alerjisi teşhisi konabilir. Eğer bebek henüz mama ile besleniyorsa inek sütüne benzer yapıda olan mamalarla bu değerlendirmeler yapılır.
Bebeklerde Süt Alerjisi Tedavisi
Bebeğinizin sütü sindirmede sorun yaşadığına inanıyorsanız, teşhis için çocuk doktorunuza görünün. Ve cesur olun. Bir teşhis ilk başta ürkütücü görünse de sizi daha mutlu, daha az telaşlı bir bebek sahibi olma yolunda ilerletecektir. Çünkü bebeklerde süt alerjisi tedavisi için ilaç veya iğne kullanılmaz. Tedavi için tek yöntem bebeğinize yeni bir beslenme rutini oluşturmaktır. Bu rutinde inek sütü ve inek sütü içeren gıdalar olmamalıdır. Farkında olmadan az miktarda süt içeren veya süt tozu bulunan gıdalar verebilirsiniz. Böyle bir durumda hafif alerjik belirtiler görülür. Bunu ortadan kaldırmak için anti-histaminik ilaçlar kullanılır.
Önemli Not: Yukarıdaki bilgiler doktor tavsiyesi değildir. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen süt alerjisi konusunda “DOKTORUNUZA” başvurunuz ve bu şekilde tedaviye başlayınız.