Bir aracın beygir gücünü arttırmak aracın performansını arttırmakla aynı anlama gelir. Bu sayede aracınız mevcut durumundan çok daha güçlü bir hale gelir. Bu sayede aracınızdan eskiye oranla çok daha güçlü bir verim elde edersiniz. Aracınız elbette sizin için son derece önemlidir. Ancak yılın belirli dönemlerinde gereken bakımını yaptırmazsanız istediğiniz verimi alamayacağınız gibi kullanım ömrünü de azaltmış olursunuz. Araç bakımı yapılırken kuşkusuz en önemli parça motordur. Motor bakımı düzenli yapılmayan araçlardan iyi verim almak çok zordur. Motoruna özen gösterilmeyen araçların gücü giderek zayıflar.
Aracınızın beygir gücünü arttırmak için yapmanız gerekenlerden bazıları aşağıdaki gibidir.
Aracın Beygir Gücünü Arttırmak İçin Yapılması Gerekenler
Motorunuza dışarıdan yapılacak müdahale ile beygir gücünü arttırmak mümkündür. Motor modifiyesi denilen bu yöntemler sayesinde aracınızın motor verimliliği artacaktır ancak bununla birlikte bazı diğer parçalarda da değişikler gerekir. Çünkü aracınız üretilirken son derece hassas ayarlamalar yapılarak üretilmiştir ve hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Örneğin aracınızın hız limitine göre fren balataları ayarlıdır. Dolayısıyla motorda verimi arttıracak bir uygulama ilave ettiğiniz vakit daha birçok parçada hassas ayarlamalar gerekeceğinden motor modifiyesi yaptırırken iyi düşünmelisiniz.
Soğuk Hava Subabı: Araçlarının beygir gücünü yükseltmek isteyenler genel olarak bu sistemi tercih ederler. Ucuz olması neden ile de gözde bir sistem olan bu uygulama motorun metal kısmı üzerine monte edilen konik bir soğuk hava filtresinden başka bir şey değildir. Soğuk hava motorun içinde bulunan oksijeni sıcak havaya oranla çok daha fazla yoğunlaştıracağından benzinle karışımı sayesinde motorda güçlü bir çalışma meydana getirir.
Turbo/Süper Şarjcılar: Fiyatlarının 2.000 ile 9.000 dolar arasında olduğunu hatırlatmakla birlikte, motorun enerjisini arttıran bir sistemdir. Hava ile motoru beslemek gibi basit bir mantık üzerine inşa edilmiştir. Turbo şarjcırlar ve süper şarjcırlar motorunuzun enerji potansiyelini arttıran sistemler olarak bilinir. Her iki sistemde havayı alıp motorun içini beslemekle ilgili prensibe dayanır. Eğer şimdiye kadar fark etmediyseniz; hava motorunuzun gücü için çok önemlidir. Turbo şarjcırda egzozdan gelen sıcak hava kompresörü olarak çalışan bir tribün içinde döner. Süpersarj sisteminde ise sistem ise bunun tam tersine kompresör motora direkt bir kayışla bağlıdır. Havayı motora pompalamak daha fazla oksijen meydana getirir bu da motorun pistonlardaki oksijene daha fazla yakıt aktarmasına izin verecektir. Bu da gücü arttıracaktır. Birçok uygulamada bir sistem 100 beygir gücünden fazla bir katkı sağlar.
Nitro Oksit Sistem: Motorun içine nitroksinin enjekte edilmesi işleminin adıdır. Nitroksinin motora girmesiyle sıcaklığı yükseltir ve bu sayede ortamda bulunan oksijen daha fazla benzin ve havanın yanmasını sağlayarak motor gücüne katkı sağlar. Nitro oksit sistemler (ya da daha iyi bilinen adıyla NOS) her enjeksiyonda 50 ila 500 beygir gücü bir artış sağlar. Bu patlama tarzı artışlar kalıcı olmayıp kimyasal tükenene kadar devam eder. Fiyat aralığı da 600–1500$ aralığındadır.
Bilgisayar Çipi: ECU olarak bilinen bu sistem, benzin dağıtımı, enjeksiyon zamanlaması gibi denetimleri yaparak motorunuzdan daha yüksek verim almanızı sağlar. ECU’ların birçoğu Hypetech ve APEXi gibi masrafları maksimize eden sistemlerin aksine benzin tasarrufu yapmak üzere dizayn edilmiştir. Fiyatların farklılığına rağmen bir bilgisayar çipini motora modifiye ettirmenin fiyatı 200 ile 500$ arasındadır. 20 veya daha fazla bir beygir gücü kazanmayı da bekleyebilirsiniz.