Araç muayenesi, trafikteki motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi için belli zaman aralıklarında yapılır. Muayenenin bu zaman aralıklarında yaptırılması zorunludur. Muayene zamanı gelmiş ancak yaptırılmamış araçların tespiti halinde para cezası uygulanır. Araç trafikten men edilir ve en yakın muayene istasyonuna gönderilir.
Araç sahiplerinin araç muayenesi hakkında eksiksiz bilgi edinmesi en çok maruz kalınan sorulardan biridir. Trafikteki motorlu araçların trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığının değerlendirilmesini yapan bir prosedür olarak düzenli olarak gerçekleştirilir. Muayenenin gerçekleştirilmemesi durumunda para cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Aracın trafikten men edilmesi mümkündür ve en yakın muayene istasyonuna sevk edilir.
Muayene işlemlerinde öncelikle araç türüne göre muayene edilmesi gereken süreyi hesaplamanız gerekir. Hususi ve kişisel araçlarınız için ilk üç yıldan sonra her iki yılda bir muayene yapılmalıdır.
Plaka Üzerinden Araç Muayene Sorgulama İşlemleri?
E-devlet üzerinden araç muayene sorgulama gerçekleştirilmeniz mümkündür. E-devlet sitesin gitmek için https://www.turkiye.gov.tr/ bağlantısı kullanılarak araç muayene sorgulaması yapılır. Öncelikle E-devlet üzerinden kendi kimlik bilgilerinizle sisteme girmeli ve araç bilgileriyle sorgulama yapmalısınız. Bu bağlantı üzerinden adınıza veya şirketinize kayıtlı araçlarınızın tüm muayene, vergi, ceza, sigorta ve geçiş bilgilerine detaylı olarak ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki linki tıkladıktan sonra E-Devlet sistemine giriş yapın. Bu işlemi hem telefondan hem de bilgisayarınızdan da yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına “araçlarım” yazın. Araçlarım yazdığınızda “Araçlarım (Gerçek Kişi) (e-Devlet Kapısı)” seçeneği çıkacaktır. Burayı tıkladığınızda üzerinize kayıtlı araçlar listelenecektir. Eğer şirketiniz üzerinde araçlarınız varsa “Araçlarım (Tüzel Kişi) (e-Devlet Kapısı)” seçeneğinden şirketinize kayıtlı araçlar çıkacaktır.
Gelen pencerede hangi aracınıza ait bilgilere ulaşmak istiyorsanız karşısındaki “Seç” seçeneğini tıklayınız.
Gelen bir diğer sayfada adınıza veya şirketinize kayıtlı araçlarınızın tüm muayene, vergi, ceza, sigorta ve geçiş bilgilerine detaylı olarak ulaşabilirsiniz. Buradaki konumuz araç muayene tarihini öğrenmek olduğu için “Muayene” seçeneğini seçiyoruz.
Gelen sayfada “Muayene Geçerlilik Tarihi” yazan yerdeki tarih aracımızı muayene yapmamız gereken tarihi göstermektedir. Hemen altta “Egzoz Emisyon Muayene Bilgilerine” bakabilirsiniz. Aracınızın egzoz emisyon bilgisi yoksa muayene öncesi yetkili yerlerden egsoz emisyonu yaptırmanız lazım. Bu ücret şu anda 90 TL’dir.
Araç Türlerine Göre Muayene Süreleri?
Kişiye özel hususi otomobiller üç yaşını aştıktan sonra muayene edilmeye başlamalıdır. Lastik Tekerlekli Traktör için bu süre her üç yılda bir olarak muayene gerçekleştirilmelidir. Araca ait trafik cezaları muayene sırasında ödenmelidir. Araç görevliye teslim edilir. Araç kusurlu olursa 30 gün içinde ücretsiz muayene gerçekleştirilir.
Araç Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler?
Muayene öncesinde araca ait ruhsatı hazır bulundurmak gerekir. Muayene işlemleri için ehliyet ya da nüfus cüzdanı gerekir. Araç sahibi yerine bir başkası da aracı muayeneye götürebilir. Trafik sigortası muayene için geçerliliğe sahip olmalıdır. Egzoz gazı emisyon ölçümü muayene öncesi yapılması gereken bir durumdur. Geçerli ölçüm belgeleri olmadığı durumlarda ağır kusur olarak adlandırılır. Araç LPG kullanıyor ise marka ve seri numarası gereklidir. Araçta yapılan tadilatlara ilişkin belgeler hazır bulundurulmalı ve muayene sırasında takdim edilmelidir. İlk yardım çantası ve yangın tüpü gibi araçta olması gereken donanımlar hazır olmalıdır.
2021 Yılı Araç Muayene Ücretleri Ne Kadar?
Buna göre, KDV dahil muayene ücretleri; otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 462,56 liradan 503,86 liraya, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda 342,2 liradan 372,88 liraya, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 174,64 liradan 189,98 liraya yükseldi.
- Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar: 372,88 TL
- Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler: 503,86 TL
- Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler: 189,98 TL