Bu makalemizde araba/araç nasıl alınır satılır? araç alıp satma işlemleri nasıl yapılır? para ne zaman verilir alınır? noterde ne yapılır? hangi belgeler gereklidir? gibi sorulara kısaca cevap vermeye çalışacağız. Eğer sorularınız olursa buradan yanıt vermeye çalışacağız.
Araç alım satım işleri oldukça ciddi bir işlem olup, dikkatli olmanızı gerektirecek bir durumdur. Bu nedenle araç alıp satarken mümkün olduğunca işlemlerinizi kağıt üzerinde gerçekleştirmeniz size her zaman güvence sağlayacaktır. Özellikle mağdur olmamak adına araba alıp satarken aşağıdaki hususlara uymanız sizi istemediğiniz durumlarla karşılaşmanızı engelleyecektir.
1- Aracı kimden alıyorsanız aracı öncelikle şase numarası ve plaka numarasını alarak gerekli sorgulamaları yapın. (Kaza v.s). Eğer sizin için uygunsa satıcı ile birebir konuşarak araç hakkında bilgi alın. Kafanıza yattıysa teknik bilgisi ve becerisi ileri düzeyde bir ustaya gösterin. Bunun ücretini bir şarta bağlayın. Mesela muhattabınıza aracınızda extra sizin belirtmediğiniz bir sorun çıkarsa bunun masrafını araç bedelinden düşeceğiniz şeklinde anlaşın ve bunu iyice belirtin.
2- Yanınızda muhakkak 2. bir kişi (hem tanıklık edecek hemde size yardımcı olabilecek) muhakak bulundurun. Her türlü konuda işinize yarayacak ve bilgi beceri konusunda destek olacaktır.
3- Aracı alırken acele etmeyin ve sağlam bir şekilde düşünün. Unutmayın ki dünyanın sonu değil ve emeğinizin bir karşılığı olarak alıyorsunuz. Sonrada vay bunun bagajı küçüktü, motoru düşüktü, beygiri şöyleydi düşüncelerine kapılmayın. Mümkün olduğunca artı – eksileri beraberinde değerlendirerek, sonradan satmayıda hesaba katarak kilometre, beygir gücü, motor gücü, bagaj iç hacmi, lastik durumları, arıza durumları ve kaza durumlarını hesaba katın. Ve yine mümkün olduğunca alacağınuz aracı bir kaç modele indirgeyerek bunun üzerinde araştırma yapın. Bilinen ve tercih edilen markalardan almanız size her türlü durumda extra katkı sağlayacaktır. Tanınmayan arabanın masrafı bol ustası az olur.
4- Aracın değişen olmadığı sürece lokal boyalara çok fazla takılmayın. Araba içinize sinmediyse araçtan hemen uzak durun ve çok fazla bunun üzerine düşünmeyin. 3 Kuruş fazla olsun ama sağlam olsun mantığı ile hareket edin.
5- Aracı satan kişiyide izleyin. Nasıl biri ve ne iş yaptığını öğrenin. Unutmayın ki dünyanın bin bir türlü hali ve bolca yamuk insanı var. Mümkünse “eli yüzü düzgün :)” kişilerden alışveriş yapın. Bunun nedeni ise dolandırılma, araçta tespit edilemeyecek (km düşüklüğü gibi) sorunların olması, aracın problemli olması gibi durumlardan uzak durmaktır.
6- Aracı götürdüğünüz usta ile birebir/yalnız konuşarak araç durumu hakkında net bilgi alın. Usta onay verdiyse satın alma işlemine geçin. Eğer kaparo gibi bir durum söz konusu ise (genellikle tercih edilmez) çok az bir miktar 300 TL-1000 TL arasında kağıda araç sahibi ile sözleşme yapın. Mümkünse bankaya parayı yatırarak yapın. (TC Kimlik Fotokopisini ekleyerek/ imza alarak)
7- Araç sahibi ile hangi noterde işlemlerinizi yapacağınıza dair sözlü olarak anlaşın. Ve belirtilen gün saatte araç sahibi ile buluştuğunuz aracın tüm eklentilerinin tam olduğuna bakın (yedek anahtar v.s)
8- Ve en önemli kısım arabayı alırken parayı ne zaman teslim etmeliyim sorusunun cevabı. Bakın işlemlerinizi banka ile yaparsanız en güvenilir olan yöntemdir. Hem dolandırılmanız imkansız olur hemde kafanız rahat. Yani birinci yol şu: Bloke çek kullanımı: Bankaya alıcı-satıcı birlikte gider alıcı şu aracı alacağım şeklinde beyan eder ve banka bir bloke çek verir. Tabi hesabında para olmak zorunda. Banka o parayı bloke eder. Bir nevi havuza atar. Daha sonra bu çek ile notere gidilir satış işlemi gerçekleştiğinde alıcı aracı satın aldığı kişiye bloke çeki vererek beraber bankaya gider. Ve aracı satan kişi parayı çeker. En güvenli yöntem budur. Kredi ile araç alınacaksada bu işlemde bankacı yardımcı olacaktır. Yani arabayı alacak kişi noterde işlem gerçekleştiken sonra bloke çeki karşıdaki kişiye vermezse zaten bloke ettiği parayı alamaz.Çünkü itiraz söz konusu olacaktır. Satış işlemi noterden olduğu için incelenir ve parayı alırsınız. En risksiz durum budur. Diğer bir yol ise 2. yol ise alıcı-satıcı birlikte bankaya gider. Para satıcının görebileceği bir şekilde çekilir ve notere gidilir. Satış gerçekleştirildiği esnada para satıcıya verilir. Tabi burda ki en önemli husus dolandırılma olduğu için yalnız gitmemeniz oldukça önemlidir. Ayrıca alım-satım işlemlerinde sahte para söz konusu olabileciğinide unutmayın. Bu nedenle yüksek miktarlarda banka ile iş yapmanız tavsiye edilir.
9- Noterde işlem bittiği anda aracın anahtarı alınır ve noter tarafında size geçici ruhsat düzenlenir. Asıl ruhsat size POSTA ile 15 günde evinize gelir.
[alert-warning]Önemli Not: İşlemlerinizi gerçekleştirirken mümkün olduğunca banka ile çalışmayı ihmal etmeyin. Satıcı iseniz karşıdaki kişinin sözüne güvenerek iş yapmayın. Her şeyi belirttiğim duruma uygun yapmaya çalışın. Aracı alan sizseniz teknik özelliklerini iyi değerlendirin. Ve mümkünse alacağınız aracı yanınıza satan kişiyide alarak test edin. Yada bilen birinede sürdürün. Vergi, ceza gibi durumlar eksikse bu noterde çıkar ve bunu satan kişi ödemek zorunda olduğunu unutmayın.