Bilgi

APU Sistem Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?


Günümüzde donanımlar oldukça güçleniyor, buna karşın bilgisayar programlarının beklentileri de artarak ilerliyor. Ortalama bir onboard (dahili/paylaşımlı) ekran kartı ile günümüz teknolojilerine yanıt veren programları stabil kullanabilmek oldukça güç. Bu durum işlemci markası olan AMD’nin piyasaya APU işlemcileri çıkarmasının asıl nedeni oldu. Peki APU sistem nedir?

APU Sistemi CPU (işlemci) ve GPU’nun (ekran kartı) işlevini aynı anda yürüten işlemciler için kullanılmaktadır. APU (Accelerated Processing Unit) Hızlandırılmış İşlem Birimi olarak dilimize çevirebiliriz. İsmi maalesef işlevini açıklamakta yetersiz kalmakta olduğunu belirtelim.

APU işlemciler aklı en karıştırmayan haliyle Ekran Kartı birimiyle, işlemcilerin birlikte sunulmuş halleridir ve tüm bu işi AMD’nin Ryzen markalı ürünlerinde sundukları yeni işlemcileri sağlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta her Ryzen modelinin APU özelliğine sahip olmadığıdır. İşlemci satın alımı yaparken buna dikkat edilmesinde fayda var.

Yukarıya bir görsel hazırlayarak bıraktık, aslında bu görsel durumun en küçük ve net açıklaması diyebiliriz. Tabii bu durumun APU sistem kurarken harici ekran kartı kullanılmasının önüne geçmesi gibi bir anlamı yok. Dilerseniz APU’dan gelen Vega ekran kartını devre dışı bırakıp harici ekran kartınızı da kullanabilirsiniz. Bu noktada tercih sizlere ait.

APU Sistem Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

APU (Accelerated Processing Unit), günümüz donanımlarının biz bilgisayar kullanıcılarına sunduğu bir nimettir. İçerisindeki ekran kartı yongaları ile bilgisayarımızda hem GPU, hem de CPU rolünü üstlenen işlemcilerdir. Avantaj ve Dezavantajlarını da sıralayacak olursak;

APU Sistem Avantajları

APU sistem kurarak bilgisayarı ilk kurduğumuzda yapacağımız maliyeti azaltabiliyoruz. Bilgisayar iç aksamındaki en önemli parçalardan olmasına karşın Ekran Kartları oldukça masraflı. APU bu durumun önüne geçebiliyor.

Bu sistem aynı zamanda Onboard (Dahili) ekran kartlarına göre de oldukça güçlü. Onboard kartların olanak sağlamadığı birçok işlemi yerine getirebiliyorlar.

Sistemde yongalar bulunuyor ve yongalar Vega Ekran Kartı olarak anılıyor. Vega Ekran Kartı diğer GPU rakiplerine göre dahi oldukça rekabetçi bir rol oynuyor.

APU Sistem Dezavantajları

İşlemcinin bulunması gereken fiyatı yükseltiyor. Çünkü ekstra bir özellikle gelen bu işlemciler eğer APU sistemli olmasalar daha ucuz fiyatlarla karşımıza gelebileceklerdi.

İşlemcinin ekran kartının RAM’den beslendiği bazı noktalar var, yani sistem doğal olarak daha fazla RAM tüketiyor olacak bu sistemi kullandığınızda.

APU’nun en büyük dezavantajı muhtemelen her ne kadar güçlü olsa da çabuk yoruluyor ve işlevini ağır kullanımlarda yitiriyor olmasıdır. Yani işlemcinizi yoruyor ve ağır işler yapıp bunu uzun süreli olarak devam ettirdiğinizde eskisi kadar verim alamadığınız bir hale geliyor.

APU Sistemli AMD Ryzen İşlemcileri

Aşağıda AMD firması tarafından üretilen ekran kartlı işlemcilerden birkaç tanesini sıraladık. Sisteminde AMD kullanmayı düşünen ve APU sistemine sahip olmasının avantajlı olduğunu düşünen okurlarımız için birkaç seçenek olabilirler diye düşündük.

  • AMD Ryzen 5 2400G APU ile Vega 11 ekran kartlı bir ürün.
  • AMD Ryzen 5 2700G APU ile Vega 10 ekran kartlı bir ürün.
  • AMD Ryzen 5 3400G APu ile Vega 11 ekran kartlı bir ürün.

Elbette AMD Vega Ekran Kartlı daha birçok işlemci çıkartacaktır. Hem bilgisayar kullanıcıları tarafından sevildi bu durum, hem de bu alanda rakipsiz olmak firma için önemli bir tekel durumu meydana getirdi.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı