Bilgisayar
Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anakart, bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biridir. Anakart, bilgisayarın diğer bileşenlerini bir araya getiren ve iletişimini sağlayan bir devre kartıdır. Anakart seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar:
Anakartın form faktörü: Anakartın form faktörü, anakartın boyutunu ve şeklini belirler. Anakartın form faktörü, kasanın uyumlu olduğu form faktörü ile aynı olmalıdır. Aksi takdirde anakart kasanın içine sığmayabilir veya montaj delikleri uymayabilir. En yaygın form faktörleri ATX, Micro ATX ve Mini ITX‘tir.
Anakartın işlemci soketi: Anakartın işlemci soketi, işlemcinin takılacağı yuvadır. Anakartın işlemci soketi, seçilen işlemci ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde işlemci anakarta takılamaz veya çalışmaz. İşlemci soketleri Intel ve AMD için farklıdır. Örneğin Intel için LGA 1200, AMD için AM4 gibi.
Anakartın bellek yuvaları: Anakartın bellek yuvaları, bellek modüllerinin (RAM) takılacağı yuvalardır. Anakartın bellek yuvaları, seçilen bellek tipi ve kapasitesi ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde bellek anakarta takılamaz veya çalışmaz. Bellek tipi DDR3 veya DDR4 olabilir. Bellek kapasitesi ise anakartın desteklediği maksimum değere göre değişir.
Anakartın genişletme yuvaları: Anakartın genişletme yuvaları, ekran kartı, ses kartı, ağ kartı gibi bileşenlerin takılacağı yuvalardır. Anakartın genişletme yuvaları, seçilen bileşenlerin tipi ve sayısı ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde bileşenler anakarta takılamaz veya çalışmaz. En yaygın genişletme yuvası PCI Express‘tir.
Anakartın depolama bağlantıları: Anakartın depolama bağlantıları, sabit disk (HDD), katı hal sürücüsü (SSD) gibi depolama birimlerinin bağlanacağı kablolar veya soketlerdir. Anakartın depolama bağlantıları, seçilen depolama birimlerinin tipi ve sayısı ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde depolama birimleri anakarta bağlanamaz veya çalışmaz. En yaygın depolama bağlantısı SATA ve M.2‘dir.
Anakartın arka panel bağlantıları: Anakartın arka panel bağlantıları, klavye, fare, monitör, hoparlör gibi harici cihazların bağlanacağı portlardır. Anakartın arka panel bağlantıları, kullanılacak cihazların tipi ve sayısı ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde cihazlar anakarta bağlanamaz veya çalışmaz. En yaygın arka panel bağlantıları USB, HDMI, Ethernet, ses vb.dir.