Bilgi

Aliexpress Nedir? Gümrük, Kargolama ve Güvenlik Bilgileri


Bu yazımızda sizlere aliexpress.com adlı e-ticaret sitesi hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bu sitenin en önemli özelliği kuşkusuz daha uygun seçenekte daha uygun fiyatlarda ürün satması. Hal böyle iken bir çok kişinin ilk uğrak yerlerinden biri oluyor. Bu web sitesi Türkiye’deki n11, gittigidiyor gibi e-ticaret sitelerinden pek bir farkı yok. Ancak söz konusu güvenlik olduğunda bir çok insan tereddütte kalıyor elbet. Haliyle alışveriş yaparken kişisel bilgilerden tutun (adres, e-posta, telefon) kredi kartı bilgilerine kadar hepsini vermek durumunda kalıyorsunuz.

Aliexpress  dünyanın en güvenli alışveriş sitelerinden bir tanesidir. Web ortamında sizlere tavsiyem kredi kartı ile özellikle yurtdışı alışverilerinde spariş sonrası yurtdışı alışverişlerine kapatmak yada kredi kartı sanal limiti daha düşük düzeye çekmek yapılacak en doğru güvenlik tedbiri olacaktır.

Bu siteye üye olmak için herhangi bir davet vs. gerek yok sosyal medya hesaplarınız veya  doğrudan üyelik ile üye olabiliyorsunuz.

Aliexpress anlaşmalı olduğu firmalarla aracı olarak işlev görüyor. Örneğin A firmasına ait bir ürünü satın almak isteyen kullanıcı ürünü satın aldığında ödediği ücreti bu site (aliexpress) ürün kullanıcıya ulaştığında ve kullanıcının onay vermesiyle para firmanın hesabına geçiyor. Eğer kullanıcı ürünü aldığı halde onay vermezse belli bir süre sonra otomatik ödeme yapılır. Burada esas olan durum alıcının ve satıcının lehine bir işlem gerçekleştirmek. Bu web sitesinin ticaret hacmi olabildiğince yüksek olduğundan buraya bağlı firmalar daha sıkı bir denetime tabidir. Kesinlikle  af yok diyebileceğimiz bir sistemle çalışmaktadır. Firmalarda çok yüksek bir kazanç geliri elde ettiğinden kullanıcıya olabildiğince hızlı geri bildirim yaparak satış gerçekleştirmektedir.

Ürün alıcıya ulaştıktan sonra ücret transfer onay bölümü

Kullanıcılar genellikle ürün satın alma işleminden sonra ürünü satın aldığı firma hakkında bir puanlama gerçekleştirirler. Bu nedenle eğer bir alışveriş işlemi yaptıysanız muhakkak o firmaya ait (aşağıdaki gibi) puanlamalarına bakarak alışveriş yapmanızda fayda var.

Ürününün alıcıya ulaşması 1-2 ayı bulabilmektedir. Bu nedenle hemen 1-2 hafta içinde gelmesini beklememenizde fayda var. Ürünü aldıktan sonra ürününün transfer işleminin ne aşamada olduğunu izleyebilir veya satıcı ile İngilizce (genellikle) iletişime geçebilirsiniz. Ürün size ulaştıktan sonra aşağıdaki gibi ürününe ait ücreti onaylayabilirsiniz. Eğer şikayet/iade işleminiz varsa bunu satıcı ile irtibata geçerek çözebilirsiniz.

Şu anda kadar yaptığım alışverişlerde herhangi bir sorun yaşamadım. Ancak belirli miktarda yapılan alışverişlerde gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor.

Eskiden 75 Euro olan miktar 30 Euroya çekildiğini söylemekte yarar var. Yani ortalama 120 TL üzeri ürünlerde gümrük vergisi ödemek durumundasınız.

Satın aldığınız ürünler ya PTT kanalıyla yada DHL, UPS, TNT gibi özel kargo şirketleri tarafından size ulaştırılır. Kargolar örneğin Japan Post tarafından Türkiye’ye ardından PTT kanalıyla size ulaştırılır. Kargo her durumda İstanbul’a gelir. Eğer satın aldığınız ürün Avrupa’da bulunan bir ülkeden size gönderilmiş ise önce Avrupa Posta İşleme Merkezi yani AVPİM’e ulaşır. Ancak Avrupa ülkeleri dışından bir ülkeden gönderilmiş ise Uluslararası Posta İşleme Merkezi olan UPİM’e ulaşır.

AVPİM ya da UPİM’e gelen kargoların (ürünlerin) hepsi gümrükleme ve vergilendirme işlemleri için kayıt altına alınır. Gelen kargolar 30 Euro altında ise doğrudan adresinize gelir yok eğer 30 Euro üzerinde ise avrupa birliği ülkeleri %18, diğer ülkelerden ise %20 gümrük vergisi çıkartılır.

Şöyle bir durum var. Her 30 Euronun altındaki ürün gümrük vergisi uygulanmayacak diye bir şart yok. Eğer orada bulunan memur kazanç sağladığınızı veya extra bir işlem düşünürse vergi çıkartabilir.

PTT tarafından veya ilgili yer tarafından size yapılan bildirim (telefon yada yazılı) ilgili hesap numarasına verginizi ödedikten sonra size ürün teslim ediliyor. Bu işlemde ödeme yaptığınız kredi kartı ve benzer extreler ile başvurmanız gerekiyor. Bu bildirimde nasıl bir izleyeceğiniz size anlatılır.

Burada şunu unutmamanız gerekiyor. Ağırlık (30 kg ve üzeri), yasak ürün, tehlikeli ürün, kazanç getirisi olarak yapılan toplu alımlar veya bazı diğer nedenler ürünün gümrüğe takılmasına en önemli nedenlerdir.

Gümrük vergisi ile ilgili;

  • Kargo şirketi yapabilir (Talimatınızla)
  • Gümrüğe elden ödeme yapmak veya verdiği hesap numarasına eft yapmak
  • Mali müşavir aracılığıyla

Way ben gümrük vergisi ödemem diyorsanız ürün geri gidecektir.

Gürmrüğe tabi bazı Aliexpress ürünleri kısaca inceleyelim;

  • Sim kart takılabilen mobil (telefon, tablet) iletişim cihazlar
  • İlaç v.b gibi tıbbi/bitkisel ürünler
  • Ateşli silah ya da kesici aletler
  • Sıvı ürünler
  • Makyaj ürünleri
  • Gümrük üst sınırını geçen (30 Euro) tüm ürünler
  • Bitki ve benzerleri ürünler

Not: Eksik veya hatalı bilgi varsa lütfen yorum kısmını kullanarak bize bildiriniz…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı