Motorlu araçlarda; elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden ve devresine alıcı bağlandığı zaman bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirerek dış devreye veren bir üreteçtir. Motorlu taşıtlarda elektrik enerjisi ile çalışan sistemlerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacı ile kullanılır. Akünün Görevleri: Motorun ilk hareket sırasında marş motorunu çalıştıracak yüksek akımı vermek, motor devrinin yüksek ve elektrik sarfiyatının düşük olduğu zamanlarda şarj sisteminin ürettiği elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde depolamak ve elektrik sarfiyatının yüksek ve şarj akımının düşük olduğu zamanlarda elektrikli alıcıları beslemek, motor çalışırken elektrik sisteminde gerilim ve akım şiddeti dengelemesini sağlamak ve motor çalışmadığı zamanlarda, kullanılacak alıcılara akım göndermek. Bu fonksiyonlar araçta akü ile sağlanmaktadır.
Araç aküleri araç çalıştığında kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araçlar çalıştığında akü devamlı olarak kendi şarj ederek, olası akü bitmelerini bu sayede tekniki olarak önlemiş olur. Ancak araçların kimi durumlarda, özellikle uzun süreli kullanılmadığında, aracın pasif elektronik sistemlerinin çalışmasından kaynaklı (Araç içi saatler, alarmlar, dijital kmlerde km hafızası vb.) nedenlerden ötürü, aracın uzun süreli kullanılmaması nedeniyle akü boşalmaya başlar. Belli bir süre sonra araç çalıştırılmadığında, özellikle eski aküler biter ve aracınızı çalıştıracak güç boşalmış olur. Ve aküdeki gücün yetersiz olması nedeni ile aracınız marş motorunu ateşleyemez ve aracı çalıştıramazsınız. İşte bu gibi durumlarda can simidi özelliği taşıyan Takviye imdadınıza yetişir.
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? Aküsü biten aracı çalıştırmak için en iyi yöntem çalışan başka bir araçtan akü takviye kablosu yardımıyla elektrik alıp arabanızın aküsünü şarj etmektir. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekiyor:
1- İki aracı kafa kafaya gelecek şekilde yanaştırın.
2- İki aracın kaputunu açın.
3- Araçlardaki yangın söndürme tüplerini kaputun yakınında bir noktaya koyun.
4- Takviye kablosunun artı ucunu iki akünün artı, eksi ucunu ise aynı şekilde eksi uçlarına takın.
5- Daha sonra takviye yapacak aracı çalıştırın.
6- Bir süre rolantide çalıştırdıktan sonra biraz gaza basarak devirini yükseltin.
7- İkinci aracı çalıştırmayı deneyin, eğer hala çalışmıyorsa aküsünün dolması için biraz daha bekleyip tekrar deneyin.
8- Tavkiye kablosunu uçları birbirine değmeyecek şekilde çıkartın.
9- Aküsü bitmiş olan aracı kesinlikle stop etmeyin. En azından 20 dakika yüksek devir ile sürüş gerçekleştirin. Bu sayede aracın aküsü dolacaktır.