Bilgi

ABD Yolcu Uçaklarında Getireceği “Laptop Yasağından” Vazgeçti

Tarih |

ABD ve AB ile yapılan görüşmelerin ardından Avrupa’dan ABD’ye gerçekleştirilen uçuşlarda laptop yasağının uygulanmamasına karar verildi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeden gerçekleştirilen uçuşlarda kabine cep telefonu dışında laptop, tablet gibi cihazların alınmasına yasak getirmişti.

Yasağa göre; ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçaklara binecek olan yolcular cep telefonu dışında tablet, dizüstü bilgisayar ve başkaca elektronik cihazları, el bagajı olarak kabine alamayacaklar.

ABD “laptop yasağı” olarak anılan bu engeli Avrupa’dan gerçekleştirilen uçuşlara da uygulamak istedi. Ancak Brüksel’de ABD’li ve Avrupalı yetkililer arasında hava güvenliğine yönelik tehditlerin ele alındığı bir toplantı yapıldı.

ABD ve Avrupa Birliği yetkilileri, bu yasağın Avrupa’dan gerçekleştirilen uçuşları da kapsamasına karşı çıktı. Karar, Brüksel’de gerçekleştirilen ve hava güvenliğine yönelik tehditlerin ele alındığı dört saatlik görüşmenin ardından alındı. Yetkililer, çeşitli önlemlerin alınması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldığını dile getirdi.

ABD’nin tartışma başlatan kararının ardından aynı yasak İngiltere tarafından da uygulamaya geçirilmişti. İngiltere’nin yasak uyguladığı ülkeler ise Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan. ABD’nin tartışmaları da başlatan kararının ardından aynı kararı İngiltere de uygulamaya başlamıştı.

İngiltere’nin koyduğu yasak kapsamındaki havayolu şirketleri şunlar: British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook, Thomson, Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas-Global, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air, Saudia.

Dizüstü bilgisayarlar ise uzun bir süredir endişe kaynağı. Türkiye’deki havalimanlarında da dizüstü bilgisayarlar aranıyor. Fakat uçuş güvenliği prosedürlerini bilen eski bir yetkili, söz konusu tehdidin ABD için yeni olmadığını söyledi.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version