Bir internet sitesinin birden çok amacı olabilir. Bir üniversitenin, askeri birimin, kamu kurumunun, şirketin bilgi paylaşma işlemlerinden tutun herhangi bir ürünü pazarlama (e-ticaret siteleri gibi), bir şirketin veya kişinin adres, telefon ve bilgisine erişme, haber sunma, sosyal etkileşim sağlama gibi bir çok amacı sayabiliriz.
Ancak genel olarak doğrudan gelirlerini reklamlardan veya pazarladıklarını ürünün satışı ile para kazanan siteler ile herhangi bir para kazanma amacı olmayan sadece information dediğimiz bilgi akışını ilgililerine paylaşma amacı sunan siteler şeklinde ikiye ayırabiliriz.
Mesela bir üniversiteye ait web sitesi kurumunda ki öğrencilere ve diğer personele kurumuyla ilgili bilgilendirme gerçekleştirir. Bu tarz platformlar web sitelerinden para kazanmazlar.
Doğrudan web siteleri üzerinden para kazanma amacı taşıyan siteler kendi içinde ikiye ayırabiliriz. Birincisi e-ticaret siteleri dediğimiz platformlar. Bunlar doğrudan ürün satarak veya sattıkları üründen belirli bir komisyon alarak para kazanırlar. İkincisi ise doğrudan reklam geliri veya tanıtım üzerinden para kazanan siteler vardır ki çoğunlukla web siteleri bu amacı taşırlar. Mesela facebook.com, google.com, twitter.com, milliyet.com, ensonhaber.com, eksisozluk.com gibi bilinen sitelerden tutun reklam barındıran bir çok site gelirlerini ya sayfalarında görünen reklamlardan veya tanıtımını yaptıkları, bağlantı verdikleri sitelerden kazanırlar.
İnternet siteleri gelirlerini daha çok REKLAM yolu ile elde ederler. Google gibi bir sayfa bile yıllık 700 milyar dolara yakın olan dev bütçesinin %99’unu reklamlardan elde etmektedir.
Peki sistem nasıl işliyor.
Herhangi bir hizmet sunan bir kurum, kuruluş veya gerçek kişiler sattıkları veya hizmet verdikleri (para kazandıkları) alanda google’ye veya kendisini ilgilendiren bir platforma belirli bir ücret ödeyerek reklamlarının veya sitelerine ait bağlantıların ilgili web sitesinde görünmesini isterler. Örneğin google’ye çiçekçi diye arattırdığınızda en üstte çıkan kişiler google’de en üst sırada görünmek için belirli bir ücret ödemektedirler. Aynı şekilde bir çiçekçi çiçeklerle ilgili bir web siteye doğrudan kendi bağlantısını logosunu koyarak bu siteye ücret ödeyebilir. Amaç daha fazla kişiye erişerek para kazanmak elbette.
Googleye çiçekçi diye arattırdıktan sonra facebook’a veya reklamlardan para kazanan bir siteye girdiğinizde sağda solda bolça çiçekçi sitesi görürsünüz. İşte bu sitelere google belirli bir ücret ödemektedir. Kısacası kazan kazan prensibi.
Google reklamını aldığı çiçekçiden 300 TL alıyorsa reklamını yayınlayan sitelerde yani gösterim yapılan site sahibineden belirli bir ücret öder ve herkes kazanır 😀
Selametle.