Atmosfer, çeşitli gazlardan meydana gelen, farklı tabakalardan oluşan ve yerçekimi etkisiyle dünyayı saran bir tabakadır. Bu tabakaların yoğunluk ve bileşimleri birbirinden farklıdır. Atmosfer yaklaşık 1500 km yüksekliğe kadar çıkan bir küre oluşturur. Fakat toplam kütlesinin ¾‟ü en altta bulunan yaklaşık 10,5 km uzunluğundaki bölümde yer alır.
Atmosfer dünya ve içinde yaşayan canlılar için vazgeçilmez bir koruma kalkanı görevi yapmaktadır. Güneşten gelen ve dünyayı aydınlatan ışıkların haricinde mor ötesi olarak adlandırılan ışıklar bulunmaktadır. Bu mor ötesi ışıklar dünyadaki yaşam için çok tehlikelidir. Eğer bu ışıklar yeryüzüne ulaşabilseydi dünyada yaşama imkanı kalmazdı. Mor ötesi ışıkların çoğunluğunu durduran ve atmosfer içerisinde yer alan bir ozon tabakası vardır.
Dünyadaki hayatın kaynağı olan su, atmosferde meydana gelen hareketler sayesinde oluşmaktadır. Bu hareketler sayesinde yağmur, kar, dolu vb. yağışlar yeryüzünde hayatın sürekliliğini sağlar. Atmosfer dünyadaki canlılar için gündüz güneşin sıcak etkisini, gece ise soğuk etkisini engelleyerek yeryüzündeki sıcaklık dengesini sağlar.
Atmosferin dünya üzerindeki başlıca olumlu etkileri şunlardır:
- Dünyadaki tüm iklim olayları atmosferde meydana gelir.
- Canlıların hayatı için gerekli olan tüm gazları bulundurur.
- Güneşten gelen zararlı ışıkları engeller.
- Dünyadaki ısı dengesini sağlar.
- Dünya ile birlikte dönerek sürtünmeden doğacak yanmayı engeller.
- Uzaydan gelen meteorların parçalanmasını sağlar.
- Güneşten gelen ışıklarının dağılmasını sağlayarak gölgede kalan kısımların aydınlanmasını sağlar.
- Işık, ses ve sıcaklığı geçirir ve iletilmesini sağlar.
- Meydana gelen hava akımları sayesinde gündüzleri aşırı sıcak, geceleri de aşırı soğuk olmasını engeller