Bilim ve Teknoloji

3D Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır ve Nerelerde Kullanılır?


Bu yazımızda sizlere geleceğin teknolojisi olarak görülen 3D yazıcılardan bahsetmeye çalışacağız. Kısaca tanımlayacak olursak 3D yazıcı; hayal edilen bir nesneyi bilgisayar ortamında modelleyerek kısa süre içerisinde elle tutulabilen somut hale getiren makinelerdir.

İlk 3D yazıcı, SLA (stereolithography) teknolojisi kullanılarak Charles Hull tarafından geliştirilmiştir. 1995 yılında  Z Corporation denilen şirket  3D yazıcı satışına başlamıştır. 2010 yılından sonra adı daha fazla duyulmaya başlanmıştır. Girişimci firmaların bu teknolojiye yatırım yapması, akademisyenlerin ilgi göstermesi, teknolojiye getirdiği kolaylıklar ve avantajlar gibi nedenler günümüzde kullanımını çok daha yaygın hale getirmiştir.

3D Yazıcı Teknolojileri

3D yazıcılar farklı teknolojiler kullanabilirler. Teknolojiler arasındaki farklılıklar genellikle katmanların nasıl oluşturulduğu ile ilgilidir.

Stereolithography(SL) Teknolojisi: Sınırlı üretim alanı ve malzeme seçeneğine sahiptir. Renk seçeneği yoktur.

Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisi: Ev tipi yazıcılardan en çok kullanılan sistemdir. ABS, PET ,PLA, Metal görünümlü 3B Filament, Naylon 3B Filament, Ahşap 3B Filament, Seramik 3B Filament, Karanlıkta Parlayan 3B Filament, , UV Duyarlı ABS, Karbon Fiber PLA, Polikarbon ABS gibi malzemeler kullanılır.

Selective Laser Printing(SLS) Teknolojisi: Işığa duyarlı tozun, CO2 lazer ile katman  sinterlenmesi ile çalışır. Metal, Poliamid, ,Cam katkılı poliamid gibi malzemeler kullanılır.

3 Dimensional Printing(3DP) Teknolojisi: Doğruluğu, sertliği yüzey kalitesi düşük olan bu sistemde parçalar hızlıca ve ucuza üretilebilir.

Polyjet Teknolojisi: UV ışınları kullanılmaktadır. Aynı anda farklı malzeme kullanabilme özelliğine sahiptir. Dijital ABS, Tango, Vero clear, Fullcure 720, Endur gibi malzemeler kullanılır.

Nasıl Çalışır?

3D yazdırma gerçekleşmesi için ilk olarak AutoCAD 3D, Solidworks, Rhino, , Blender, Skect UP gibi programlara ihtiyaç vardır. Bu programlara tasarlanan ürünler STL olarak kaydedilerek 3D yazıcıya aktarılır. Çizim işlemi hazırlandıktan sonra malzeme seçilir ve üretim tekniği belirlenir ve üretim gerçekleşir.

Kullanım Alanları

Sağlık, sanat, müzik aletleri,  inşaat mühendisliği, moda, oyuncak, mimarlık, uçak-otomotiv sanayi ,uzay vb. birçok alanda bu yazıcıların kullanımı artmaya başlamıştır.

Tıp alanında bu cihazlar kullanılarak hastalara özel titanyum kemik parçaları, ortodonti kullanımına uygun malzemeler protez üretiminin yaygınlaşacağı görülüyor.3D yazıcılar ile özel implantlar yapılmıştır. Oxford Üniversitesi’nde bilim adamları insan kök hücrelerini 3D yazıcı ile üretmeyi başarmıştır. Bu da gelecekte, insanların ihtiyaç duyduğu organların üç boyutlu yazıcılarla insan vücuduna uyumlu bir şekilde üretilebileceğini göstermektedir.

Engeliler içinde faydalı bir ürün olan 3D yazıcı ile Robot El projesi gibi farklı sosyal sorumluluk projeleri gelişebiliyor.

Delft University of Technology  öğrencileri, 3 aylık bir ön araştırma ve çalışmanın ardından dünyada ilk defa Metal 3D Yazıcı ile üretimi yapılmış olan bir bisiklet üretmişlerdir.

Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı (Airshow) 2015’te Dünyanın ilk üç boyutlu baskı teknolojisiyle üretilmiş jet motorunu segilenmiştir.

Ayrıca gıda alanında çikolata, meyve basan 3D yazıcı kullanılmaktadır.

Bazı klasik otomobillerin piyasada zor bulunan yedek parçaları, bazı uçak parçaları, bazı otomobillerin parçaları 3D yazıcılar ile üretilmeye başlanmıştır.

Burada sayamadığımız daha birçok alanda kullanıma sahip olan bu yazıcılar, yakın zamana kadar fiyatları yüksekti ve kullanmak içinde ileri seviye teknik bilgiye sahip olmak gerekiyordu. Günümüzde artık bu ürünler uygun fiyatlarla satılmaya başlandı ve kullanımları daha kolaylaştı hatta evlerde bile yerini almaya başladı. Bu ürün geleceğimizi inanılmaz biçimlerde şekillendireceğe benziyor, isteyen herkese keşfetme ve yenilik yapma fırsatı sunuyor. Size düşen hayal etmek, tasarlamak, çizmek, yazdırmak ve kullanmak hepsi bu…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı