Network kartı kimine göre ağ kartı, kimine göre Ethernet kartı olarak bilinir. İngilizce adı Network Interface Card yani ağ arabirim kartı teriminden gelmiştir. Hepsinin işlevi aynıdır.
Network ilk olarak 1973-1975 yılları arasında Xerox Parc tarafından geliştirilmiştir. Network kartı bilgisayarlar arası veri aktarımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş ve bilgisayarlar arası bağlantıyı network kartının türüne göre; Twisted Pair ( Çift Bükümlü ) kabloları ve Fiber Optik kabloları ve Koaksiyel kabloları destekleyebilir. Her kablo için farklı konnektorleri mevcuttur. Koaksiyel kablo için BNC konnektor kullanılırken, Twisted Pair kablolar için RF-45 konnektor kullanılmaktadır. Yani kablo modeline göre konnektor farkları ortaya çıkmıştır. Bunun amacı veriyi, ağı en hızlı şekilde başka bir bilgisayara aktarmaktır. Ayrıca yazıcı, modem gibi çevre birimleri de network kartı ile bilgisayarlar arası paylaştırılır.
Network kartları günümüzde ana kartlar üzerin entegre chip olarak bulunmaktadır. Daha önceki yıllarda ana kartlar üzerinde bulunmayan ağ kartları ayrıca satın alınarak PCI genişletme yuvalarına takılmaktaydı. Network kartı bulunmayan dizüstü bilgisayarlarda, PCMCIA slotuna takılarak dizüstü bilgisayara Ethernet özelliği kazandırılır.
Her network kartının kendine özgü ” MAC” adresi bulunmaktadır, bu adres değişmemektedir. MAC adresi network kartını tanımlar ve yerel ağda özgün MAC adresi sayesinde karışıklık önlenmiş olur. Bu duruma örnek olarak; her silahtaki seri numaraları sayesinde silahların birbirine karışmamasını sayabiliriz.
Gelişen teknoloji ile kablosuz çalışan ağ kartları ( Wifi ) üretilmiştir. Dizüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi taşınabilir cihazlarda bulunur. Masa üstü bilgisayarlarında ağ bağlantılarını kablosuz yapılabilmesi için üretilmiş wireles adaptör çeşitleri mevcuttur. Bu adaptörler USB portu ile kullanılır.
Konuyu toparlayacak olursak: Network kartı bilgisayarlar arası veri, donanım, resim, müzik vb. öğeleri aktarmada kullanılır. Masa üstü bilgisayarlarda bu aktarım Fiber Optik kablolar sayesinde yapılırken; dizüstü bilgisayarlarda, tablet bilgisayarlarda bu aktarım kablosuz şekilde aktarılmaktadır. Her network kartının kendine özgü MAC adresi bulunmaktadır.
halil
12 Nisan 2019 at 14:12
Twisted Pair kablolar için kullanılan konnektor RJ-45’dir, RF değil.