Kategori 5 Kablo (Cat5)
Megabayt hızında veri taşıyan bir kablodur. Yerel ağlarda en çok bu kablo çeşidi tercih edilir. Yoğun veri kullanılan işlemlerde tercih edilmez. 100mhz hızında veri taşıyan bir kablodur
Kategori 5 kablolarda 70 metreden sonra veri akışı yavaşlayabilir bu durum kategori 5 kablonun dezavantajlarındandır. Kategori 5 kablodan tam verim alınabilmesi için yani veri akışının kuvvetli olabilmesi için diğer sistem elemanlarının da kategori 5 kablosuna uygun özellikte olması gerekir.
Kategori 5 kablo 8 tellidir ve rj-45 adı verilen jack ile bağlantısı yapılır.
Kategori 6 Kablo (Cat6)
Kategori 5 kablonun aksine gigabayt hızında veri taşıyabilen bir kablo çeşididir. Performansı kategori 5 kabloya göre daha yüksektir. 250mhz hıza kadar ulaşabilir. Kategori 5 kabloda olduğu gibi tam performans alabilmek için diğer sistem elemanlarının da kategori 6 kabloya uygun olması gerekir.
Kategori 6 kablo 4 çift tellidir. Kategori 6 kablo alüminyum folyo ve polyester ile kaplanmış, kalaylı bakır saç ile güçlendirilmiştir. Kategori 5 kabloya göre daha dayanıklıdır.
Kategori 7 Kablo (Cat7)
Kategori 7 kablo gigabayt hızında veri taşıyan bir kablo çeşididir. Kategori 6 kabloya göre daha yüksek veri akışına sahiptir. Kategori 7 kablonun parazitlerden etkilenmemesi için kalınlığı diğer kategorideki kablolara göre daha fazladır.
Kategori 7 kablo 10 gigabayt veri transfer hızına ve 600-900 mhz arası bant genişliğine sahptir. Kategori 7 kabloda her kablo çifti folyo ile kaplanmış ve dayanıklılığı diğer kablolara göre artırılmıştır. Kategori kablonun diğer kablolara göre bir başka avantajı elektromanyetik dalgalara karşı daha dayanıklı olmasıdır. Üzerindeki metalik yapı kabloyu topraklamaktadır.
Kategori kablo tam performans gösterebilmesi için metal uçlu rj-45 jack ile çakılması gerekir
Kategori 5-6-7 Kabloların Farkları
Kategori 5 kablonun kategori 6 kabloya göre telleri daha ince ve yumuşaktır ve kategori 6 ve 7 kabloya göre veri iletimi daha kısadır.
Kategori 6 kablo ise 5’e göre daha yüksek veri akışı sağlar ve parazitlerden daha az etkilenir.
Kategori 7 kablo 5 ve 6’ya göre daha yüksek veri akışı sağlar. Bu kablo diğerlerine göre daha sert ve kalındır bu yüzden parazitlerden daha az etkilenir, ayrıca çift folyo ile kaplı olduğu için diğerlerine göre daha güçlüdür.
Korumasız Bükümlü Kablo (UTP)
Kategori kablolarının genel adıdır. En çok kullanılan kablodur. Günümüzde fiber optik kablolar Korumasız Bükümlü Kablonun (UTP) yerini almaya başlamıştır. Kategori 5 6 ve 7 kablolar Korumasız Bükümlü Kablolar (UTP) türündedir. Bu kablo veri akışının sağlanmasında fiziksel olarak etkilidir. Kategori kabloların dış koruma unsurudur.
Korumasız Bükümlü Kabloların (UTP) birtakım avantajları vardır;
Duvarlar arasından kolayca geçebilen esnek bir kablodur bu nedenle kırılma gibi sorunlar daha aza inmiş olur.
Birden fazla hat aynı kablo üzerinde çalıştırılabilir.
Korumasız Bükümlü Kablonun metre başına düşen maliyeti diğer LAN kablolarına göre daha düşüktür.
verim ticari
29 Nisan 2016 at 09:08
bilgilendirme için çok teşekkürler