Flash bellek diğer bir adıyla flash disk verileri kendi içinde tutabilen ve başka enerjiye ihtiyaç duymayan, yapısı RAM’lere, kullanımı Hard Disk’lere benzeyen bilgi depolama aracıdır.herhangi bir güç kesintisinde bile içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve ne zaman istediğimizde kullana bileceğimiz taşına bilir özellikli bir bilgi depolamaya yarayan bir bellek çeşididir.Flash belleklerin içinde hareketli parçada bulunmaz ve bu yüzden “durağan” olarak isimlendirilirler.
Yapısı mekanik değil elektroniktir. Flash bellekler bundan dolayı sağlam bir yapıya sahiptir. Taşınabilir olması için yerel diskin C ye veya D’ye bir dosya kaydede bilmesi gerekmektedir.Flash bellekler sahip olduğumuz resimleri, müzik, iş dosyaları, fotoğraf, oyunlar, programlar, word, excel, powerpoint, iş dosyaları gibi birçok şeyi kaydedebilirsiniz.Kaydedilen bilgileri herhangi bir bilgisayarda kullana biliriz çünkü flash bellekler her bilgisayarda kulana bilir özelliğe sahiptir.Kaydettiğimiz bilgileri kolay bir şekilde cebimizde taşımamızı sağlar. Flaş bellekler sadece bilgisayarın USB girişine takılı olduğu sürece çalışır durumdadır. USB ve flash belleğin başlar da aynıdır zaten.
Flash bellek çeşidi olarak Compact Flash, SD (Secure Digital), MultimediaCard, Memory Stick, Smart Media örnek verebiliriz. Ayrıca hem taşına bilir özelliği hem de bilgilerimize hızlı erişimi sayesinde çok tercih edilen veri depolama aracıdır. maliyet bakımından ucuzdur. EEPROM çeşidi olarak adlandırılır. Flash bellekler bilgisayar ortamında bilgiler 0 ve 1’lerden oluşur. 0’lar düşük voltaj, 1’ler ise yüksek voltaj anlamına gelir. Kısacası veri depolama aracıdır.