Bu yazımızda kısaca Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsünin teknik özellikleri ve köprü yapımı hakkında çeşitli bilgilere yer vereceğiz. Köprü İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e bakan kuzey tarafında Avrupa Yakasında Sarıyer’in Garipçe Köyü (Mahallesi) ile Anadolu Yakasında Beykoz’un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Dünyadaki Yeri
Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) 329 metre ayak yüksekliği ile dünyanın en yüksek ve 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü ünvanına sahip olacak. Köprü üzerinde yer alacak olan raylı sistem hattı projenin tamamlanması ile Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıma özelliğinde olacak. Ayrıca planlamaya göre Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre bir şekilde dahil edilecek olan raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak olan 3. Havalimanı da birbirine bağlanmış olacak.
Köprünün bir diğer özelliği ise 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü olacaktır. Köprünün yapımına dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile temeli 29 Mayıs 2013’te atıldı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapımında yaklaşık 700’ü mühendis toplam 6500 civarında kişi çalışmaktadır. Projede 22 metrelik çap ile Avrupa’nın en geniş tüneli de inşa edilmektedir. Projede kullanılacak tabliyelerin ağırlığı yaklaşık olarak 870’er tondur. Köprünün bazı parçaları yurtdışında yapılıyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Teknik Özellikleri
- Yapım Başlangıç Tarihi: 29 Mayıs 2013
- Köprü Bitiş Tarihi: 2016
- Köprü Yüksekliği: 329 metre
- Köprü Uzunluğu: 2.164 metre
- Köprü Genişliği: 58.4 metre
- Ayak Sayısı: 2+2 Adet
- Kullanım Türü: 4+4 Şerit, 1+1 Raylı Sistem (Motorlu Taşıt, Hızlı Tren ve Yük Treni)
- Kullanılan Malzeme Türü: Çelik ve Beton
- Mimar ve Tasarımcı: Michel Virlogeux (T-Engineering)
- Yatay Açıklık: 1408 metre
- Dikey Açıklık: 73 metre
- Diğer İsimleri: Üçüncü Boğaz Köprüsü
- Köprü Sahibi: Türkiye IC İçtaş – İtalya Astaldi
- Köprü Yapım Türü: Asma Köprü ve Eğik Askılı Köprü (Hybrid Tasarım)
- Geçiş Ücreti: 10 TL (Tahimini)
- Tabya Ağırlığı: 870 Ton (Ortalama)
- Tabya Sayısı: 60
- Yatırım Maliyeti: 4.5 Milyar TL
- İşletme Süresi (Yapım Dahil): 10 yıl 2 ay 20 gün
- Eğik Askı Halatı Sayısı: 176
Bilgi:
- http://www.3kopru.com/
- https://tr.wikipedia.org/
Not: Verilen bilgilendirme amaçlı olup çeşitli platformlardan derlenerek hazırlanmıştır. Kesin net değerler için köprü mühendisi Michel Virlogeux ile iletişime geçebilirsiniz.