Harddisk seçiminde dikkat edilecek en önemli hususlardan ilk marka. Tanınan ve bilinen bir marka tercih etmeniz çıkabilecek sorunlarda muhattap veya teknik destek sağlanması açısından oldukça önemli. Nihayetinde elektronik eşyalar her zaman bozulma eğilimi gösterirler. Aldığınız ürün arızalı çıktığında hızlı bir şekilde değişim veya teknik servis garantisi oldukça önemli bir konu.
Bir diğer konu ise dönüş hızı. Genellikle piyasada 5400 RPM ile 7200 RPM Harddiskler satılmakta. Bu RPM “Revolution per minute” kelimelerinin kısaltmasıdır ve kısaca harddisk içindeki diskin dakikadaki devir sayısı anlamına gelir. Devir sayısı ne kadar artarsa okuma/yazma hızı o kadar artar. Ancak durum sanıldığı gibi böyle değildir. En çok tercih edilen Harddisk tipi 5400 RPM’dir. Sessiz oluşları ve arıza eğilimi az olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilir. 7200 RPM’ler enerji sarfiyatı fazla olup laptoplarda genel olarak batarya süresini kısalttığı için pek tercih edilmez. Ayrıca 5400 RPM’e göre sıklıkla ses çıkarma ve bozulma eğilimindedir. Ancak yinede tercih sizin.
Diğer bir özellik ise Cache (Bellek) olayı. 2, 8,16, 32, 64, 128, 256 MB şeklinde bellek uzar gider. Genelde ucuz HDD’lerin belleği düşüktür. 150-175 TL arasında değişir. Size tavsiyem belleği en az 64 ve üzerinde bir model almanız. Bu modellerde de 150 TL’den başlayan fiyatlar olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Ve önemli bir konu daha! Alacağınız harddisk Sata I, Sata II, Sata III olması çok şeyi değiştirir. Aşağıda okuma yazma hızlarını verdik. Tercihiniz mi? Eğer anakartınız destekliyorsa (bu önemli) Sata III elbette. Yani anakartınız Sata II’yi destekliyorsa Sata III almanızın mantığı yok.
- SATA I (revision 1.x) >>> 1.5Gb/s – 150MB/s.
- SATA II (revision 2.x)>>> 3Gb/s – 300MB/s.
- SATA III (revision 3.x) >>> 6Gb/s – 600MB/s.
Marka olarak tavsiyem Samsung, Seagate, Toshiba, Western Digital almanız. Bunlar piyasadaki en iyi HDD Markaları.
Ayrıca Laptop için 2.5 inç (genellikle) Masaüstü içinse 3.5 inç (genellikle) tercih edilir. SSD Disk ise bir Harddisk değildir. USB Bellek gibi bir teknoloji olduğundan bu makalemizde yer vermedik.