Bilgisayara format atma işlemi sanıldığı kadar zor değildir. Ancak bilinçsizce yapılacak bazı işlemler verilerinizin silinmesine neden olabileceği gibi format atma işleminin içinden çıkılmaz bir duruma sokabilir.
Eğer ilk kez format atmayı planlıyorsanız ilk yapmanız gerek size ait tüm bilgileri bir USB Belleğe veya Taşınabilir Harddiske yedeklemektir. Eğer daha önce format attıysanız veya bu konuda az-biraz bilginiz varsa D: sürücüsünede yedekleyebilirsiniz ancak bu konuda fazla deneyimi olmayan biri D: sürücüsündekini silebilir.
Şimdi aşama aşama format atma işlemini kısaca anlatalım.
İhtiyaçlarımız
1- Bir adet Format DVD’si (Windows 7, 8 veya 10)
2- Driverların olduğu bilgisayar CD’si veya Driver Pack Solution Program DVD’si. Bunlar yoksa internet üzerinden bilgisayarın marka/modelini veya masaüstü ise kullanılan anakart marka modeline göre driverlerini indirmeniz gerekiyor.
3- Bilgisayarın temel programlarının (Microsoft Office 2010, WinRar, Gom Player, Adobe Reader) olduğu USB Bellek veya Taşınabilir Harddisk.
Yukarıdaki yazılımlar tamamsa DVD Sürücüsüne DVD’yi takıp bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Eğer açılışta “Herhangi bir tuşa basınız” gibi bir uyarı gelmezde doğrudan bilgisayar açılıyorsa BIOS’tan ilk olarak DVD’yi görmesi için ayarlamalar yapılır.
Bilgisayar DVD’yi gördükten sonra otomatik olarak yüklemeler yapıp size ana yükleme ekranına getirecektir. Yükle dedikten sonra ilerleyerek belirtilen sürücüye işletim sistemi kurulmaya başlanır. Tahminen bu işlem 20-30 dakika sürebilir.
Windows yüklendikten sonra size geri dönüşüm kutusu olan boş bir ekran getirecektir. Daha sonra masaüstü öğelerini (Bilgisayarım, Kullanıcılar, Ağ) simgelerini getirilir.
Yukarıdaki işlemden sonra ilk yapılacak işlem Driverların yüklenmesidir. Driverların yüklenmemesi bilgisayarın %100 performansla çalışmasını engelleyeceği gibi internet, kablosuz bağlantı gibi işlemleri yapamayabilir.
Driverlar yüklendikten sonra programlar yüklenir. Bu programlar Word, excel, Power Point dediğimiz ofis programları ile diğer programları kapsamaktadır. Örneğin video oynatmak için Gom Player, PDF Dosyalarını açmak için Adobe Reader gibi.
Format atma kısaca böyle. Ortalama bir format 1-3 saat sürmektedir.