Bu yazımızda basit bir şekilde IP Nedir? IP Adresi Ne İşe Yarar? Sorularına cevap vereceğiz. IP Adresi dediğimizde aslında iki kavram ortaya çıkmaktadır.
Bunlardan bir tanesi yerel IP dediğimiz bir modem’den beslenen bütün sistemin (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tablet) aldığı IP’dir. Yani bir modemin kapsamında bulunan ve bu modeme bağlı olarak internete çıkan bütün cihazlar bir yerel IP alırlar. Bu IP’nin kullanım amacı her cihazı kimliklendirmek içindir. Bir cihaz internete çıkmak için YEREL IP almak zorundadır. Aksi halde hiçbirşekilde internete bağlanamaz. Alacağı bu yerel IP’yi ya otomatik olarak modem, kablosuz bir sistem veya bir cihaz verebilir yada manuel olarak elle IP verilir.
Bir diğeri IP türü ise internet hizmet aldığınız servis sağlayıcının (örneğin TTNET, Smile ADSL, Superonline) size verdiği IP adresidir. Bu IP adresi kullanılan her modem için 1 adet verilir. Yani 100 bilgisayarın internet bağlantısı aldığı modem 1 tane ise o sistemde 1 adet “DIŞ IP” vardır. Bu IP’ler Dinamik (Değişken) veya Statik (Sabit IP) olabilir. Bireysel kullanıcılar genellikle Dinamik IP kullanırlar ancak isterlerse çok küçük bir ücret karşılığında Sabit IP alabilirler. Sabit IP genellikle kurumsal yapılarda kullanılan bir IP’dir.
Bireysel olarak evde kullandığınız servis sağlayacınızın size vermiş olduğu Dış IP belirli bir zaman aralığında 1 hafta-1 ay gibi değişir. Bunu internet hizmeti aldığınız firma/şirket gerçekleştirir.
Peki IP Niçin Kullanılır? IP’nin kullanım amacı her zaman için gerek yerel IP olsun gerek dış IP olsun kimliklendirmek ve diğer sistemlerle iletişime geçirmektir. Bir web sisteminde bulunan bütün cihazlar farklı IP adreslerine sahiptirler. Böylece telekomun veya ilgili şirketin size sağlamış olduğu IP ile dünyanın başka bir ucundaki bir bilgisayarlar iletişime geçebilirsiniz.
IP’nin bir çok kullanım amacı bulunmaktadır. Örneğin: Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir sitede suç unsuru sayılan bir şey yaptınız. Hakkınızda bununla ilgili bir dava açıldığında IP adresiniz alınır. Telekom yada ilgili birim kullanılan DIŞ IP adresin kime ait olduğunu belirler. Eğer IP adresi bireysel kullanılan bir IP ise (ev gibi) o zaman zaten suçlu bulunur. Eğer kurumsalsa o anda loğlardan (sistemdeki kayıtlardan) kimin o sitede olduğunu tespit edilmesi istenir.
Sadece bu değil tabi. Değişik sistemler ve modüler yapılardan tutun, askeri, bilimsel bir çok çalışmaya kadar çeşitli ağ gurupları oluşturmak için IP adreslerine gereksinim vardır. Başta dediğimiz gibi IP adresi olmayan bir sistem veya cihaz hiçbir şekilde bir ağda internete giremez veya bir ağa bağlanamaz.
İç IP’nizi (Yerel) Öğrenmek İçin: Denetim Masası>>> Ağ ve Internet >>> Ağ Bağlantıları >>> Kullanılan Ağ Bağlantısını Çift Tıkla >>> Ayrıntılar
Dış IP’nizi Öğrenmek İçin: https://www.iplocation.net/find-ip-address