Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere bluetooth kulaklık ile ilgili bilgi verip bazı tavsiyelerde bulunacağım. Öncelikle bluetooth kulaklık konusu uzun zamandır kafa karıştıran bir konu. Piyasada bolca kulaklık bulunuyor ve her kafadan bir ses çıkıyor. Bide spam yorumlar var ki gerçekten bu durum çok can sıkıcı bir hal almaya başladı. Mesela bir kulaklık beğendiniz ve tavsiyelere uyarak bir modeli araştırmaya başladınız. Şöyle bir yorumlara bakmak istediğinizde “oooo herkes bir övmüş kulaklığı” sanırsın dünyada kulaklık kalmamış ve bu model dünyanın en iyisi seçilmiş. Arkadaşlar böyle bir kulaklık türü yok. Adamlar 5-10 kişiye üçer-beşer lira verip yorum yaptırıyor olay bu. Sizde sanıyorsunuz ulan ürünü satın alıp kullananlar ne güzel açıklamış şu kulaklığı hemen alayımda kullanayım. Eee tabi sonuç hüsran. Tabi bu olay sadece tüketici tarafında yok. Üretici tarafında da gerçek olmayan değerler sunuluyor. Nede olsa ölçen, biçen yok. Mesela adamlar Avrupa da, Amerika’da satış izni alamamış gelmiş şu şu özellikler diye sana satıyor. Neyse konumuza geçelim.
Tabi konuyu olabildiğince özetleyeceğim. Çünkü detaya inersem çıkabileceğimi hiç ama hiç sanmıyorum. Şimdi bir bluetooth kulaklık satın almak istediğinizde kulak içi veya kulak üstü olup olmamasına karar vermeniz gerekiyor. Her iki modelinde kendine göre avantajları var. Bazı modeller ister kulak içi ister kulak üstü olsun mesela koşarken kullanmaya müsait olmayabiliyor. Hatta koşu için tasarlanmış olsa bile kulak yapınız buna uygun olmayabilir. Hata ve hatta sırf doğru takamadığınız için bile kulağınıza oturmayabilir. (İlk kez alıyorsanız bu deneyimi kesinlikle yaşayacaksınız.) Diyelim ki kulaklık türü olarak karar verdiniz. Bu durumda bazı teknik terimlere odaklanmanız gerekiyor. Aslında teknik değerlerin neredeyse hiçbir önemi yok. Çünkü bu konuda şu modelin teknik değerleri çok iyi o zaman bu model daha iyi gibi bir şey yok. Ama yine de bu konudan bahsedeyim.
1– Desibel (dB)/Hassasiyet: Ses şiddetini –seviyesini– ölçmede kullanılan birim Desibel’dir ve kısaca dB olarak yazılır. Bir kulaklık için 100 dB civarı ideal seviyedir. Örneğin; 85 dB’in üzerindeki sesler işitme duyusunun kaybına yol açabilir. Tabii bu maruz kalma süresine de bağlıdır.
2– Empedans (Ohm): Empedans, hoparlörün elektrik akımına karşı gösterdiği direnç birimidir ve Ohm olarak adlandırılır. Daha basit bir ifade ile kulaklığın ne kadar güçlü ses çıkarabileceğini vurgular. Bu değer yükseldikçe kulaklıktan alabileceğiniz ses şiddeti de artar. Bu aynı zamanda kullandığınız cihazın ne kadar güç tüketeceğini de belirler.
3– Frekans Aralığı (Hz/kHz): Ses, hava dalgaları ile yayıldığından bir saniyedeki dalga sayısı frekansını verir. Ve bu da “Hertz” birimi ile ifade edilir. Sesin şiddeti (dB) ile frekansı (Hz) arasında bir bağlantı yoktur. İnsan kulağı 20 ile 20.000 Hertz arasındaki sesleri algılayabilir. Kulaklık kutularında bu 15 Hz-20 kHz gibi değerlerle gösterilir. (1000 Hz=1 kHz’dir.) 20.000 Hertz üzerindeki sesler ultrasonik sesler kategorisinde olup bu sesleri insan kulağı algılayamaz. Kulaklıklarda temel olarak hertz aralığı ne kadar genişse kulaklık size o kadar kaliteli ve net bir ses verecektir. Yani daha derin baslar ve temiz tizler duyarsınız. Bazı kulaklıklarda 10 Hz – 42 kHz gibi değerler görebilirsiniz. Bu kulaklıklar profesyonel referans kulaklıklardır.
4– TWS (True Wireless Stereo): TWS kulaklıklar Apple AirPods modeli ile kendinden bahsettiren, son zamanlarda Huawei, Sennheiser, Sony, Xiaomi gibi popüler markalarda da gördüğümüz, en çok tercih edilen kulaklık türü haline geldi. TWS kulaklıklar, gerçek bir kablosuz yapıda olan ve sağ ve sol olmak üzere çevresel ses desteği sağlayan kulaklıklara deniyor.
5– Sürücü (Milimetre): Seslerin kalitesi için önemli olan (belki de en önemlisi) bir diğer özellik de sürücüdür. Kulaklık sürücüsü, elektrik sinyallerini sese çevirir ve kulağımıza gelen sesin oluşmasını sağlar. Bu nedenle sürücüler “kulaklığın en önemli parçasıdır” diyebiliriz. Sürücünün boyutunun büyük olması nedeniyle ses kalitesinin artması tam olarak doğru değildir. Sürücü çapı büyüdükçe, bas seslerin kalitesi artar ve ses şiddeti yükselir. Ancak genel anlamda duyulan sesin tamamının kalitesi ve temiz bir ses duymak sadece sürücü boyutuyla alakalı değildir. Bazı küçük çaplı sürücüler kendinden milimetrelerce büyük sürücülere ses kalitesi konusunda taş çıkartabilir. Bu kalite, daha çok bileşenlerde kullanılan malzemelerle ve kulak sürücüsünün türüyle alakalıdır.
Kanal Yapısı (Stereo ve Mono): Karşımıza genelde stereo ve mono şeklinde iki kulaklık türü çıkacaktır. Stereo ses iki ayrı kanaldan oluşur. Sol kanal ve sağ kanal şeklinde. Stereo kulaklıklarla, dinlediğiniz her şeye bir boyut hissi vermek için her kulakta farklı bir ses kanalı duyarsınız. Örneğin, sevdiğiniz bir şarkıda bir gitar, doğrudan önünüzde değil, biraz solunuzda gibi görünebilir, çünkü sol kanalda sağdakinden biraz daha yüksek sesle gösterilir. Alternatif olarak, mono ses tek bir ses kanalıdır, bu nedenle mono kulaklıklarda her iki kulakta aynı sesi duyarsınız.
Genel olarak bilmeniz gereken teknik kavramlar bunlar. Yukarıda dediğim gibi bu teknik kavramlar sizi ürünü almaktan alıkoymasın. Hangi ürünün kaliteli olduğu tamamen deneyimle ilgilidir.
Şimdi bir ürünü almak istediğinizde yukarıdaki bilgilere ek olarak;
- IPX4 sertifikası dediğimiz su geçirmezlik ve tere karşı dayanıklı olması,
- Ergonomik olarak tasarlanmış, takılması rahat, sağlam ve kulaktan düşmemesi.
- Kulaklıkları şarj etmek için taşınabilir şarj kutusunun bulunması,
- Gerçek kablosuz (TWS), ayrıca tekli veya çift sesli modu kullanma özelliğinin seçilebilmesi,
- Kulaklığı çıkardığımızda telefonla veya cihazınızla otomatik eşleştirme modunun olması,
- Bir arama yaptığınızda her iki kulak da cevap verilebilmesi,
- Standby (bekleme) süresinin uzun olması,
- Kulaklıklara dokunma ile telefona cevap verme veya önceki-sonraki müziğe geçiş yapabilme,
- Bluetooth sürümünün 0 veya 5.1 olması, (önerilir)
- Yukarıda açıkladığımız üzere kanal sisteminin stereo olması,
- Kulaklıkların hafif ve pil kapasitesinin (mAh değerlerinin) yüksek olması,
- Konuşma -müzik dinleme- süresinin ve buna bağlı pil ömrünün uzun olması,
- Aktif gürültü önleme (ANC) özelliğinin bulunması,
- Kullanıcılardan yoğun olarak olumlu geribildirimlerin olması tavsiye edilir.
Tabi bu tavsiyeler ile ilgili birçok şey söylenebilir. Ancak özetle yukarıdaki bilgiler ışığında ve özellikle kullanıcılardan gelen olumlu veya olumsuz yorumlara dikkat etmenizde fayda var. Bu şekilde en doğru seçimi yapabilirsiniz. Standart bir kullanıcının istediği kaliteli bir ses, kulağa uyumlu olması, uygun fiyatlı olması ve aktif konuşmada pil süresinin olabildiğince uzun süre dayanması. Şimdi bu konuda sizlere piyasada en çok beğenilen, tercih edilen ve tavsiye edilen 5 bluetooth kulaklık modelini listeleyelim.
+5 En İyi Bluetooth Kulaklık Tavsiye
İnternet ortamında tavsiyede bulunan platformlardaki bilgileri kullanarak en iyi markaların en kaliteli ürünlerini bulabilirsiniz. Kulaklık tercihi yaparken de Tech Worm olarak size en iyi kablosuz kulaklıkları önermeye çalışıyoruz. Tech Worm’un önerdiği markaların başın ise sektörün liderleri olan; Apple, Sennheiser, JBL, Logitech, SteelSeries, Jabra, Beyerdynamic, Bowers & Wilkins, Beats, Audeze ve Sony geliyor. Bu markaların, kaliteli bluetooth kulaklık, kablolu kulaklık, kulak içi kulaklık modellerden birini gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
1– Haylou T15 Gaming Kablosuz Kulaklık | 300 TL
Şu anda piyasada en çok tutulan ve fiyat olarak en uygun modeller arasında Haylou T15 kablosuz kulaklık olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle düşük bir bütçeye sahipseniz düşünmeden bu modeli alabilirsiniz. Şahsen kullandığım ve performans olarak beğendiğim bir model olduğunu belirteyim.
Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıya gidebilirsiniz.
2– Sennheiser Momentum True Kablosuz Kulak İçi Kulaklık | 1.650 TL
Kaliteli bir kablosuz kulaklık arıyorsanız veya birisine kulaklık hediye etmeyi düşünüyorsanız hayatı boyunca unutmayacağı en kaliteli kulaklıklardan bir tanesi. Kesinlikle bütçeniz yeterliyse tavsiye olarak almanızı öneriyorum.
Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıya gidebilirsiniz.
3– Apple AirPods 2. Nesil Kablosuz Kulaklık | 1.700 TL
Kablosuz kulaklık denildiğinde ilk gelen marka AirPods’lar. İlk çıktığı günden bu yana nerdeyse birçok kişi tarafından kullanıldı ve tavsiye edildi. Evet bu ürün biraz pahalı. Ama konu Apple’nin ürettiği bir kulaklık olunca öneri listesinde bulunması gerekiyor. Ayrıca bu modelin en çok tutulan ürünler arasında yer aldığını söyleyebilirim.
Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıya gidebilirsiniz.
4– JBL WAVE 100TWS Kablosuz Kulaklık | 550 TL
JBL markasının kablolu kafa üstü kulaklıklarını daha önce kullandığımda “evet, adamlar bu işi biliyor” demiştim. Gerçekten JBL modelleri müzik konusunda inanılmaz kaliteli bir ses üretiyorlar. Duruşu ve tasarımı kaliteli bir ürün olduğunu rahatlıkla hissettiriyor.
Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıya gidebilirsiniz.
5– Jabra Elite 75T Kablosuz Kulaklık | 1.000 TL
Jabra markasını daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak Avrupa’da oldukça beğenilen kulaklık modellerini barındırdığını söyleyebilirim. Yine bu modeli satın almadan önce alternatif modellere bakmanızı tavsiye ediyorum.
Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıya gidebilirsiniz.
6– Philips TAUH202WT Kulak Üstü Kablosuz Kulaklık | 450 TL
Alternatif olarak uygun fiyatlı bir kablosuz kafa üstü kulaklık modeli tavsiye isterseniz Philips TAUH202WT en uygun seçenekler arasında. Tabi yine alternatif olarak JBL’in kafa üstü modellerine bakabilirsiniz.
Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıya gidebilirsiniz.
7– Sennheiser HD 458BT ANC Kulak Üstü Kablosuz Kulaklık | 1.500 TL
Bana kaliteli bir kafa üstü kablosuz kulaklık önerin derseniz Sennheiser’in HD 458BT modeli tam size göre. Ürünün fotoğrafını bile gördüğünüzde kaliteyi doğrudan hissettiriyor. Bu modeli daha önce hiç kullanmadım ama yorumları incelediğimde neredeyse beğenmeyen yok diyebilirim.
Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıya gidebilirsiniz.
Önemli Not: Bütçenizi ve ne amaçla kullanmak istediğinizi yorum kısmında belirtirseniz elimden geldiğince kısa zaman içerisinde cevap vermeye çalışacağım.
kemal
16 Mart 2022 at 09:27
Cüneyt Bey çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Ancak ben ve benim gibi tws kulaklık kaybedip -malum fındık kadarlar kaybolabiliyor:( – boyunluklu modelleri daha sempatik bulan tüketiciler de var. araştırdığımda sony sennheiser ve jabra nın bu tabirime uyan kulaklıkları olduğunu gördüm. sizin bir önerizi var mı? fiyat performans olarak her türlü tavsiyenize açığım. bütçemi 700-800 tl olarak belirledim. cevabınız için de çok teşekkür ederim.
Cüneyt Çağala
16 Mart 2022 at 23:58
sennheiser modelleri daha kaliteli. en azından bu konuda çok daha öndeler diyebilirim. yabacı forumlara -veya yabancıların- yorumlarına bakarak ürün almak daha mantıklı oluyor. örneğin bir ürün almak istediğimde özellikle amazon vs. gibi uluslararası satış yapan sitelerdeki yorumları okumayı tercih ediyorum. bu daha doğru karar vermemi sağlıyor. tavsiyem eğer bütçeniz varsa Sennheiser’in CX 400BT modelini almanız. bütçemi aşar derseniz Soundpeats Air3‘ün biraz daha uygun olduğunu söyleyebilirim.