Bilgi

En İyi Gaming Kulaklık 2022 | Gaming Kulaklık Tavsiyesi [Rehber]


Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere alabileceğiniz en uygun oyuncu kulaklığı tavsiyesinde bulunacağım. Tabi konuya geçiş yapmadan önce kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum.

Öncelikle oyuncu kulaklığı alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar –daha doğrusu bazı teknik özellikler– bulunuyor. Bu teknik özellikler kulaklığın performansı hakkında bize bilgi veren önemli değerler.

1– Desibel (dB): Ses şiddetini –seviyesini– ölçmede kullanılan birim Desibel’dir ve kısaca dB olarak yazılır. Bir kulaklık için 100 dB civarı ideal seviyedir. Örneğin; 85 dB’in üzerindeki sesler işitme duyusunun kaybına yol açabilir. Tabii bu maruz kalma süresine de bağlıdır.

2– Frekans Aralığı (Hz/kHz): Sesin iki temel özelliği vardır. Biri yukarıda belirttiğimiz şiddeti veya seviyesi, diğeri ise frekansı. Ses hava dalgaları ile yayıldığından bir saniyedeki dalga sayısı frekansını verir. Ve bu da “Hertz” birimi ile ifade edilir. Sesin şiddeti (dB) ile frekansı (Hz) arasında bir bağlantı yoktur. İnsan kulağı 20 ile 20.000 Hertz arasındaki sesleri algılayabilir. Kulaklık kutularında bu 15 Hz-20 kHz gibi değerlerle gösterilir. (1000 Hz=1 kHz’dir.) 20.000 Hertz üzerindeki sesler ultrasonik sesler kategorisinde olup bu sesleri insan kulağı algılayamaz. Kulaklıklarda temel olarak hertz aralığı ne kadar genişse kulaklık size o kadar kaliteli ve net bir ses verecektir. Yani daha derin baslar ve temiz tizler duyarsınız. Dip değeri baslar tepe değeri tizlerin zenginliğini gösterir. Bazı kulaklıklarda 10 Hz – 42 kHz gibi değerler görebilirsiniz. Bu kulaklıklar profesyonel referans kulaklıklardır.

3– Empedans (Ohm): Empedans, hoparlörün elektrik akımına karşı gösterdiği direnç birimidir ve Ohm olarak adlandırılır. Daha basit bir ifade ile kulaklığın ne kadar güçlü ses çıkarabileceğini vurgular. Bu değer yükseldikçe kulaklıktan alabileceğiniz ses şiddeti de artar. Bu aynı zamanda kullandığınız cihazın ne kadar güç tüketeceğini de belirler. Bu nedenle çok güç isteyen bir kulaklığı cep telefonunuzda kullandığınızda ya tam verim alamazsınız ya da hiç çalışmayacaktır. Cep telefonları genel olarak en fazla 16 Ohm değerini desteklediğini belirtelim.

4– Sürücü (Milimetre): İyi bir kulaklık için onlarca özellik sayılabilir. Fiyatı, ses yalıtımı, uzunluğu, büyüklüğü, küçüklüğü veya tasarımı gibi özellikler elbette önemlidir. Bunların dışında önemli olan (belki de bas seslerin kalitesi için en önemlisi) bir diğer özellik de sürücüdür. Kulaklık sürücüsü, kulaklıkta enerji aktarımını sağlayan birimdir. Bir başka deyişle, elektrik sinyallerini sese çevirir ve kulağımıza gelen sesin oluşmasını sağlar. Bu nedenle sürücüler “kulaklığın en önemli parçasıdır” diyebiliriz. Sürücünün boyutunun büyük olması nedeniyle ses kalitesinin artması tam olarak doğru değildir. Sürücü çapı büyüdükçe, bas seslerin kalitesi artar ve ses şiddeti yükselir. Ancak genel anlamda duyulan sesin tamamının kalitesi ve temiz bir ses duymak sadece sürücü boyutuyla alakalı değildir. Bazı küçük çaplı sürücüler kendinden milimetrelerce büyük sürücülere ses kalitesi konusunda taş çıkartabilir. Bu kalite, daha çok bileşenlerde kullanılan malzemelerle ve kulak sürücüsünün türüyle alakalıdır.

Genel olarak bir kulaklık için önemli teknik özellikler bunlar. Tabi bu teknik özelliklere ait değerlerin her zaman doğru kulaklığı almanıza yardımcı olabileceğini söylememem. Çoğu zaman teknik değerleri aynı olan iki kulaklık arasında hem fiyat hem de performans olarak çok fark olabiliyor. Aslında bir kulaklıktan tam olarak ne bekliyorsunuz, bütçeniz nedir gibi sorulara cevap vermeniz gerekiyor. Şimdi hep birlikte bu soruların ne olarak olabileceğini listeleyelim.

5– En İyi Kulaklık Markası: Arkadaşlar bu sorunun cevabı herkese göre değişebilir. Birde alışkanlıklarımız var tabi. Bana göre en iyi marka Logitech iken bir başkası için JBL, Rampage vs. olabilir. Daha önce hangi kulaklığı kullanıp beğendiyseniz genel olarak o markayı tercih etme eğilimi doğuyor. Ancak dünya çapında en çok tavsiye edilen kulaklık markalarının Sennheiser, JBL, Logitech, SteelSeries, Jabra, Beyerdynamic, Bowers & Wilkins, Beats, Audeze ve Sony olduğunu belirtmemde fayda var. Bunlar dünyanın en iyi kulaklık markaları listelerinde yer edinmiş modeller barındırıyor.

6– Cihaz Uyumluluğu: Alacağınız kulaklığın bilgisayar, x-box, playstation, telefon veya tablet gibi cihazlara uyumluluğunu kesinlikle kontrol edin. Bazı cihazların empedans değerlerinden dolayı satın aldığınız kulaklığı çalıştırmayacağı veya tam verim alamayacağınızı belirtelim. Farklı bir şekilde hem bilgisayar hem de telefon için aldığınız kulaklığın USB bağlantı noktasına sahip olması sizi üzebilir.

7– Aydınlatma (RGB): Bazı kulaklıkların RGB yani LED aydınlatma özelliğine sahip olabileceğini belirtelim. Janjanlı bir ortam seviyorsanız bu tip kulaklıklar tam size göre. Bazı modellerde şarj etme olayının olduğunu ek bir bilgi olarak belirtelim.

8– Kulaklık Pedi Boyutu: Her kulaklığın kulağınızı tam olarak içine almayacağı bu nedenle bu durumdan rahatsız olabileceğinizi belirtelim. Eğer kulak yapınız biraz büyükse kulağınıza uygun ölçülerde bir kulaklık almanı önerilir. Tabi bazı markalar bu değeri belirtmiyor. Ürünü satın almadan önce denemenizde fayda var.

9– Kanal Yapısı: Karşımıza genelde stereo ve mono şeklinde iki kulaklık türü çıkacaktır. Stereo ses iki ayrı kanaldan oluşur. Sol kanal ve sağ kanal şeklinde. Stereo kulaklıklarla, dinlediğiniz her şeye bir boyut hissi vermek için her kulakta farklı bir ses kanalı duyarsınız. Örneğin, sevdiğiniz bir şarkıda bir gitar, doğrudan önünüzde değil, biraz solunuzda gibi görünebilir, çünkü sol kanalda sağdakinden biraz daha yüksek sesle gösterilir. Alternatif olarak, mono ses tek bir ses kanalıdır, bu nedenle mono kulaklıklarda her iki kulakta aynı sesi duyarsınız.

10– Gürültü Engelleme: Aktif gürültü önleyici kulaklık, etrafınızda bulunan gürültüyü ölçerek, bu gürültüyü ortadan kaldırmak için ters bir ses dalgası gönderen bir kulaklık çeşididir. Bu sayede, yalnızca dinlemek istediğiniz müzik ve diğer sesleri duyarsınız. Üstün bir deneyim sunan bu ürünler, gürültü önleme seviyesini yaptığınız her şeye uyarlayan bir teknoloji kullanır. Bu sayede, her ortamda üstün performans sergilerler.

11– Mikrofon: Eğer bir oyuncu kulaklığı alacaksanız kesinlikle mikrofonun olması gerekiyor. Günümüzde çevrimiçi oyunların neredeyse çoğunda mikrofon istenilen bir özellik.

12– Çıkarılabilir Mikrofon: Bazı kulaklıkların mikrofonları çıkarılabilir özelliktedir. Bu tip kulaklıkları dışarda kullanabilirsiniz. Normalde fiziksel bir mikrofona sahip kulaklığı dışarda kullanmak biraz tuhaf gelebilir. Bu nedenle mikrofonu çıkarıp kullanmaya devam edebilirsiniz.

13– Mikrofon Yönlendirme: Kulaklıkları ileri-geri, sağa sola veya sabit olan birçok model bulunuyor. Bazı modellerde mikrofonu geriye çektiğinizde otomatik kapanabiliyor. Bu özellikler tamamen sizin tercihiniz. Performans vs. pek ilgili olmayan ancak birçok kişi tarafından önemsenen bir özellik diyelim.

14– Mikrofon Desibel ve Empedans Değerleri: Eğer benim gibi aktif mikrofon kullanan biriyseniz yine yukarıda tanımladığımız desibel (ses şiddeti) ve empedans (kulaklığın ses gücü) değerlerine bakmanızda fayda var. Ama yinele sadece bu değerlere bakarak mikrofonlu kulaklık almayın. Kullanıcı yorumları burada çok önemli bir faktör.

15– Kulaklık Tipi Tercihi: Kulaklıklar biliyorsunuz kulak içi ve kafa üstü şeklinde ikiye ayrılıyor. Buradaki konumuz oyuncu kulaklığı olduğu için genel olarak kafa üstü kulaklıklar oyuncu kulaklığı kategorisinde bulunuyor.

16– Sürücüler: Kaliteli bir kulaklık için onlarca özellik sayılabilir. Fiyatı, ses yalıtımı, uzunluğu, büyüklüğü, küçüklüğü veya tasarımı gibi özellikler elbette önemlidir. Bunların dışında önemli olan (belki de bas seslerin kalitesi için en önemlisi) bir diğer özellik de sürücüdür. Kulaklık sürücüsü, elektrik sinyallerini sese çevirir ve kulağımıza gelen sesin oluşmasını sağlar. Bu nedenle sürücüler “kulaklığın en önemli parçasıdır” diyebiliriz. Sürücünün boyutunun büyük olması nedeniyle ses kalitesinin artması tam olarak doğru değildir. Sürücü çapı büyüdükçe, bas seslerin kalitesi artar ve ses şiddeti yükselir. Ancak genel anlamda duyulan sesin tamamının kalitesi ve temiz bir ses duymak sadece sürücü boyutuyla alakalı değildir. Bazı küçük çaplı sürücüler kendinden milimetrelerce büyük sürücülere ses kalitesi konusunda taş çıkartabilir. Bu kalite, daha çok bileşenlerde kullanılan malzemelerle ve kulak sürücüsünün türüyle alakalıdır. Piyasadaki kulaklık sürücüleri genel olarak 40-50 mm’dir.

17– Kaplanabilirlik: Buda ekstra bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Katlanabilmesinin çok bir önemi yok. Ancak taşınabilirlik açısından artı bir özellik olarak düşünülebilir.

18– Ses ve Mikrofon Kontrolü: Kulaklık üzerinde ne kadar kontrolcü varsa kullanım o derece rahat oluyor. Çoğu zaman klavyeden ses yükseltme veya mikrofonu kapatma biraz yorucu gelebiliyor. Kontrolcüler genelde kulaklığın sol kısmında konumlandırılıyor. Ancak bazı kulaklıklarda kablo üzerinde yerleşik halde bulunabilir.

19– Konnektör: Kulaklıkların birçoğu standart 3.5mm Jak yapısına sahiptir. Bu neredeyse birçok cihaza takabileceğiniz anlamına geliyor. Tabi yine bazı kulaklıklarda USB form faktörü bulunabilir. Buna dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca bazı kulaklıklar tek erkek veya çift erkek 3.5mm Jak ile gelebiliyor. Bu durumda çoğaltıcı kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Örneğin; kablosu tek erkek 3.5mm Jak ile geldiyse bilgisayarda mikrofonu kullanabilmek için Y çoğaltıcı jak kullanmak durumundasınız. Farklı bir şekilde çift erkek 3.5mm Jak ile geldiyse mobil cihazlarda kullanabilmek için dönüştürücü kullanmanız gerekecek.

20– Malzeme Yapısı: Kulaklıkta kullanılan malzeme yapısı ne kadar sağlamsa kulaklık o derece uzun ömürlü olabiliyor. Kablo yapısından (bakınız: örgülü) tutun kulaklığın malzemesine (bknz: plastik, çelik vs.) kadar bazı detaylara bakmanızı tavsiye ediyorum. Örneğin; bazı kulaklık modelleri çok kaliteli bir ses sistemine sahip olmasına rağmen malzeme yapıları kötü olabiliyor.

21– Kablo Uzunluğu: Kulaklığın kablo uzunluğu her modelde standart değil ancak genel olarak 1 metre ile 3 metre arasında değişiyor. Çok uzun veya çok kısa kablo canınızı sıkabilir.

22– Ayarlanabilir Kafa Bandı: Kafa yapınız büyükse veya tam tersine küçükse ayarlanabilir kafa bandına sahip olan modellerden bakmanızı tavsiye ediyorum. Bazı modellerin kafa yapıları büyük olanlar için uyumlu olmayabileceğini hatırlatayım.

23– Paket İçeriği: Satın almak istediğiniz kulaklığın paketinde bulunan ekstra aparatları kontrol edebilirsiniz. Örneğin, çoklayıcılar, garanti belgesi, fatura vs.

1– Rampage RH1 HECTORA Oyuncu Mikrofonlu Kulaklık

Arakadalar piyasada alabileceğiniz en uygun fiyatlı oyuncu kulaklığı. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Aşağıda bıraktığım linkten yorumlara bakabilirsiniz. Gerçekten çok olumlu geribildirimleri var. Ayrıca kulaklık olabildiğince şık ve kompakt bir görünümü var.

Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıyı tıklayınız.

Rampage RH1 HECTORA Teknik Özellikler
Fiyat 150 TL’den Başlıyor.
Uyumluluk Bilgisayar
Frekans Aralığı (Hz) 20Hz – 20KHz
Empedans (Ohm) 32 Ohm
Desibel (dB) 108dB +3
Sürücü (mm) 40 mm
Mikrofon Var
Gürültü Engelleme Yok
Konnektör 2x 3.5mm Jak
Kablosuz Hayır
Ağırlık
Kablo Durumu Kablolu

2– Razer Kraken X Mikrofonlu Oyuncu Kulaklığı

Uygun fiyatlı oyuncu kulaklıklar içerisinde ikinci sırada tavsiye edeceğim model Razer‘in Kraken X kulaklığı. Tasarım olarak çok sade ve asil bir duruşu var. Sahip olduğu özellikler tipik bir oyuncu kulaklığında bulunması gerekenlerden.

Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıyı tıklayınız.

Razer Kraken X Teknik Özellikler
Fiyat 450 TL’den Başlıyor.
Uyumluluk Android, IOS
Frekans Aralığı (Hz) 20Hz – 20KHz
Empedans (Ohm) 32 Ohm
Desibel (dB) 106 dB
Sürücü (mm) 40 mm
Mikrofon Var
Gürültü Engelleme Yok
Konnektör USB
Kablosuz Hayır
Ağırlık 275 Gram
Kablo Durumu Kablolu

3– Kingston HyperX Cloud 2 Mikrofonlu Oyuncu Kulaklığı

Şu anda hali hazırda piyasada en çok dikkat çeken ve satılan ürünlerden bir tanesi Kingston HyperX Cloud 2 oyuncu kulaklığı. Kingston‘nun bu kulaklığını değerlendirmeden ve yorumları okumadan diğer ürünlere bakmayın derim.

Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıyı tıklayınız.

Kingston HyperX Cloud 2 Teknik Özellikler
Fiyat 850 TL’den Başlıyor.
Uyumluluk PC, PS4, Xbox ve Mobil Uyumlu
Frekans Aralığı (Hz) 15Hz – 25KHz
Empedans (Ohm) 60 Ohm
Desibel (dB) 98 dB
Sürücü (mm) 53 mm Neodymium
Mikrofon Var
Gürültü Engelleme Var
Konnektör 3.5mm Jak
Kablosuz Hayır
Ağırlık 320 Gram
Kablo Durumu Kablosuz

4– SteelSeries Arctis 1 Mikrofonlu Oyuncu Kulaklığı

Bu markayı bilmeyen yoktur. Dünyanın en saygın kulaklık markasından biri olan SteelSeries gerçekten bu konuda uzman bir marka. Her zaman en iyi kulaklıklar listesinden bir modeline denk gelebilirsiniz. Bu üründe alternatif olarak alabileceğiniz en uygun fiyatlı SteelSeries ürünü. Mikrofonu sök/tak özelliğinde olduğu için dış ortamda seyahat halindeyken kullanabilirsiniz.

Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıyı tıklayınız.

SteelSeries Arctis 1 Teknik Özellikler
Fiyat 650 TL’den Başlıyor.
Uyumluluk PC, PS4, Xbox ve Mobil Uyumlu
Frekans Aralığı (Hz) 20Hz – 20KHz
Empedans (Ohm) 32 Ohm
Desibel (dB) 100 dB
Sürücü (mm) 40mm Neodymium
Mikrofon Var
Gürültü Engelleme Var
Konnektör 4 Kutuplu 3.5 mm + Çift 3.5 mm PC Uzatma
Kablosuz Hayır
Ağırlık 272 Gram
Kablo Durumu Kablolu

5– Logitech G335 Mikrofonlu Oyuncu Kulaklığı

Bu ise Logitech G335! Şahsen kendimde bir Logitech kullanıcısıyım ve ses sistemim dahil şu ana kadar kullandığım bütün kulaklıklar neredeyse Logitech oldu. Özellikle G serisi kullanıcısı olarak ürünleri sağlamlık açısından çok canımı sıktı. (Menteşe Kırılması) Ama ses ve mikrofon konusunda -özellikle mikrofon konusunda- çok çok iyi bir konumda. Daha önce kullandığım Logitech G231 Prodigy, Logitech G332 ürünler hep menteşeden kırılıyordu ama yine de ses ve mikrofon kalitesinden dolayı gene tercih ettim. Hatta şu anda bile ikinci kez kullanacağım Logitech G332 kargoda. Tabi ben bu ürünü size tavsiye etmeyeceğim. Tavsiye edeceğim ürün size sorun yaşatmayacak olan Logitech G335 modeli. Özellikle menteşesi vidalı olmayan G serisi ürünleri kesinlikle öneriyorum.

Ürünü incelemek, yorumları okumak veya satın almak için buradaki (tıkla) bağlantıyı tıklayınız.

Logitech G335 Teknik Özellikler
Fiyat 700 TL’den Başlıyor.
Uyumluluk PC, PS4, Xbox ve Mobil Uyumlu
Frekans Aralığı (Hz) 20Hz – 20KHz
Empedans (Ohm) 36 Ohm
Desibel (dB) 87,5 dB
Sürücü (mm) 40 mm
Mikrofon Var
Gürültü Engelleme Belirtilmemiş
Konnektör 3.5 mm Jak
Kablosuz Hayır
Ağırlık 240 Gram
Kablo Durumu Kablolu

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı