Bilgi

Araç Muayenesinden Önce Ne Yapılması Gerekiyor?


Araç muayenesi, trafikteki motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi için belli zaman aralıklarında yapılır. Muayenenin bu zaman aralıklarında yaptırılması zorunludur. Muayene zamanı gelmiş ancak yaptırılmamış araçların tespiti halinde para cezası uygulanır. Araç trafikten men edilir ve en yakın muayene istasyonuna gönderilir.

Araç Muayenesi İçin Randevu Süreci

Tüm araç sahipleri internet üzerinden (https://reservation.tuvturk.com.tr) resmi TÜVTÜRK sitesine giderek araç muayene randevusu alabilmektedir. Aynı zamanda sürücüler, haftanın 6 günü, 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren 0 850 222 8888 numaralı çağrı merkezinden de randevu alabilmektedir. Aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de randevu işlemi yapılabilmektedir.

Mantık Kısaca Şöyle: Aşağıdaki Bilgilere Göre Eksiklerini Tamamla – İnternetten Randevuyu Al – Yetkili Yerden Egzoz Emisyon Belgesini Al – Muayene Günü Belirtilen TÜVTÜRK İstasyonuna Git – Gişede Ödeme Yap (Mobil Uygulama İle Daha Hızlı Sıra Alırsınız) – Sıraya Gir – Seni Anons Ettiklerinde Aracını Görevliye Teslim Et ve Çıkışa Git – Çıkışta Aracını Teslim Al.

Araç Muayene Tarihi Nasıl Öğrenilir? | Tıklayınız…

Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene randevusu almak için yukarıdaki resmi TÜVTÜRK sitesine gidin ve sol taraftaki “Ücretsiz Randevu” kısmına randevusunu almak istediğiniz aracın plakası, ruhsat seri/numarasını ve muayene yapmak istediğiniz ili seçip devam diyerek randevu işlemlerine başlayabilirsiniz.  Burada aracınıza ait borçlarınızın olmaması gerekiyor. Gerekli bilgileri seçtikten ve iletişim bilgilerini girdikten sonra (araç muayenesi yapacak kişi) randevuyu tamamlamış oluyorsunuz.

E-Devlet araçlarım kısmında adınıza veya şirketinize ait tüm araçların ruhsat (tescil belge) seri no, muayene tarihi, vergi, ceza, sigorta ve geçiş bilgilerine bakabilirsiniz.

Araç Muayene Öncesi Gerekli Belgeler Listesi

Kimlik Kartınız: T.C Kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz.

Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi): Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. Ruhsatsız muayene yapılmaz.

Trafik Sigortası: Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. Trafik Sigortası, tescil kayıtlarında motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir.

Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi: Egzoz gazının çevreye ve sağlığa ciddi zararları vardır. Bu nedenle de araç muayenesinde egzoz muayenesine de yer verilmektedir. Egzoz gazı emisyon ölçümünü tüm illerdeki sabit TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarının yakınlarında veya sanayi sitelerinde yetkili firmalar tarafından yaptırılabilmektedir.  Egzoz emisyon muayenesi için randevu almanız gerekmemektedir. Doğrudan yetkili firmaya gidip 15-20 dk içerisinde Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi alabilirsiniz. Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli KDV Dahil 90 TL’dir. (60 TL Bakanlık Payı, 30 TL İstasyon Payı.)

Trafik Cezaları: Trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi borçların araç muayenesinden önce ödenmesi gerekir. Çünkü TÜVTÜRK, borcu olan araçların muayene işlemlerini yapmamaktadır.

LPG/CNG’li Araçlar: Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerinin okunur şekilde gelmesi gerekmektedir. LPG/CNG tadilatı sonrası muayenelerde “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” ile gelinmesi gerekmektedir. LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız” kusuru almış ise, muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelinmesi zorunludur. İlk muayenesinde yukarıdaki kusurlar haricinde LPG/CNG sistemi ile alakalı başka bir ağır kusur alması durumunda muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak giderilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek yoktur.

Vekalet Durumu: Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ilk araç için herhangi bir belge istenmez. Yani aynı ay içerisinde ruhsat sahibi olmadığınız bir adet aracı dilediğiniz TÜVTÜRK istasyonunda muayene edebilirsiniz. Bunun için kimlik kartınız ve yukarıdaki belgelerin olması yeterlidir. Eğer bir kişi aynı ay içerisinde ruhsat sahibi olmadığı 2’den fazla araç muayene edecekse bunun için NOTER’den vekalet alması gerekiyor.

Muayene Ücreti: Her araç türünün kendi sınıfına göre bir muayene ücreti bulunuyor. Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar 372,88 TL; otobüs, kamyon, çekici ve tankerler 503,86 TL ve traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler 189,98 TL olarak belirlenmiştir. (Eskiden ücretler nakit olarak alınıyordu. Yani kredi kartı geçmiyordu. Ancak son düzenleme ile artık birçok TÜVTÜRK istasyonunda kredi kartı geçerli olabiliyor.) 2021 yılına ait araç muayene fiyatlarını 2021 araç muayene fiyatları sayfamızdan öğrenin.

Muayene Sırasında Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

  • İlk Yardım Çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet.
  • Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
  • Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
  • Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.

Araç Sınıfına Göre Bulundurulması Gereken Diğer Zorunlu Ekipmanlar

3 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı