Damar damar üstüne binmesi veya damar kesmesi olarak bilinen durumlar, kişilerin ayaklarında ağrıya ve şişliğe neden olur. Damar damar üstüne binmesi nedir ve neden olur birçok kişinin merak ettiği ve üzerinde durduğu konularda biridir. Birçok kişi bu sağlık sorununu, ilk başlarda pek ciddiye almasa da ilerleyen zamanlarda bu sağlık sorunundan kaynaklı çok faza sıkıntı yaşamaktadır. Sizler de damarlarla ilgili sorun yaşıyorsanız ve bu sorunun neden kaynaklandığını merak ediyorsanız yazımızdan bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Damarlar Hakkında
Damarlar vücutta son derece önemli görevler üstlenen ve vücutta kanı kalbe taşıyan organlarımızdır. Yalnızca arter damarları, kanı kalpten vücuda taşır. Damarlar vücudumuzda hem deri yüzeyine yakın damarlar vardır hem de kasların derinliklerinde yer alan damarlar vardır. Derinin yüzeyine yakın olan damarlara “yüzeysel damarlar” adı verilir. Kasların derinlerinde yer alan damarlara ise “derin damarlar” ismi verilir. İki önemli damar grubunun yanı sıra bu iki damar grubunu birbirine bağlayarak, kanların aralarında akmasına izin veren “iletişim damarları” vardır. Damarların normal çalışma düzenlerinde sorun yokken bazen çeşitli nedenlerle sorun yaşanabilir. Damar damar üstüne binme sorunu da bu yaşanan sorunlardan biridir.
Damar Damar Üstüne Binmesi Nedir?
Tıp dilinde herhangi bir karşılığı bulunmayan bu sağlık sorunu, halk arasında damar damar üstün binmesi veya damar kesmesi gibi isimlerle anılır. Bu sorunun en fazla yaşandığı durumlar genellikle spor sırasında yapılan hatalı hareketlerdir. Kişiler spor yaptığı sırada ters veya yanlış bir hareket yaptığında kramplar, kasılmalar ve zedelenmeler sonucunda bu durum yaşanır. Ayrıca; travmalar ve aşırı yorgunlukta bu damar rahatsızlığına neden olabilir. Tabi damar damar üstüne binmesi ifade edildiği gibi iki damarın üst üste gelmesi gibi bir durum değildir.
Bu rahatsızlığın genel olarak gerçekleşme biçiminden bahsetmek istiyoruz. Öncelikle damarlar normal düzeninde çalışırken, vücudun pozisyonuna göre kasılır ve gevşer. Normal koşullarda bu işlem sırasında dengeli olarak birbirlerine değmeden kasılıp, gevşerler. Bazı durumlarda bu denge sağlanamaz ve damarlar birbirlerine temas edebilirler. Bu da bölgede şiddetli kasılmaya ve ağrıya sebep olur.
Damar Damar Üstüne Binmesinin Nedenleri
Çok fazla nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkan damar damar üstüne binme sorunu bir anda çıkabilen bir sorunken aynı zamanda tekrar birdenbire geçebilir. Yaygın olarak bu sorunun nedenleri aşağıdaki gibidir;
- Yoğun olarak yapılan egzersizler
- Aşırı yorgunluk
- Spor esnasında yapılan ters hareketler
- Kansızlık
- Aniden gerinme hareketi yapma veya esneme
- Alkol ve sigara bağımlılığı
- Hava akımının ortasında kalmak (halk dilinde cereyanda kalmak)
- Damar tıkanıklığı
- Stres
- Genetik olarak damarlarda oluşan sorunlar
- Ters pozisyonlarda durmak
- Travmalar
- Yaralanma
- Çarpma veya herhangi bir darbe alma
- Besin eksikliği
- Uzun süreler aynı pozisyonda kalmak
- Zorlanma
- Vücutta vitamin ve minerallerin yetersiz olması
Damar dama üstüne binmesinin nedenleri genel olarak yukarıdaki gibidir. Aslında bu nedenlerin çoğu geçici olarak yapılan bazı hatalardır. Yani kişiler daha dikkatli ve bilinçli hareket ettiğinde, soruna neden olan faktörleri büyük ölçüde engelleyebilir.
Damar Damar Üstüne Binmesinin Belirtileri
Kişiler, yaşadıkları basit ve ufak ağrıları dikkate almazken bunlar aslında önemli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Genellikle ne zaman ağrılar şiddetlenir ve artık dayanılmaz hale gelip, kişilerin hayatını olumsuz etkilerse o zaman dikkate alınmaya başlar. Damar damar üstüne binmesi belirtileri de kişilerin genel olarak bu şekilde yaklaştığı ve yorumladığı sorunlardır. Çoğu kişi, bu sorundan kaynaklı olarak yaşanan ağrıları pek ciddiye almaz. Öncelikle akut ağırlar başladığı ve bunlar geçici olduğundan ciddiye alınmazlar. Kronik ağrılar başladığında ancak kişiler bu sorun için bir doktora görünmeye karar verirler. Zaten kronik ağrılar, artık kesinlikle tıbbi tetkik ve müdahale gerektiren durumlardır. Kronik ağrılar dışında damar damar üstüne binmesinin yaşanan diğer belirtileri şu şekildedir;
- Ani yaşanan kasılmalar
- Kasılan bölgelerde hareketlerin kısıtlanması
- Birden oluşan kramplar
- Şiddetli ağrı
- Genel olarak hareketin kısıtlanması
Yukarıda yer alan belirtileri yaşadığınızda mutlaka tıbbi yardım almanız gerekir. Damar damar üstüne binme sorunu genelde geçici bir sorun gibi gözükse de çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden tıbbi yardım alarak sizler de bu sorundan ve bu sorunun yaratabileceği olumsuzluklardan korunabilirsiniz.
Damar Damar Üstüne Binmesi Tedavisi
Kramplar veya damar damar üstüne binmesi sorunu olarak karşımıza çıkan ve kişilerin hayatını olumsuz etkileyecek ağrılara neden olan sorunun tedavisinde önemli aşamalar vardır. Önceliklere sizlere, bu sorunu yaşadığınızda evde uygulayabileceğiniz bir tedavi yönteminden bahsetmek istiyoruz. Kramp girdiğinde aşağıdaki işlem adımlarını takip etmeniz gerekir. Bu işlem adımları;
- Öncelikle uygun bir yere uzanmanız ve dinlenerek, rahatlamanız gerekir.
- Sonrasında ağrı olan bölgeyi sabit tutmanız gerekir.
- Birkaç gün bekledikten sonra, ağrı ve tutulma olan bölgeye hafif esnetici spor hareketleri yapmanız gerekir.
- Bu süre zarfında ağrı olan bölgelere yük bindirmemeniz ve ağrıya neden olan hareketlerden uzak durmanız gerekir.
- Ağrı artık kronik hale geldiyse sıcak uygulama yapılır.
- Kas gevşetici kremler veya uçucu yağlarla masaj yapılır.
- Ağrı oluşan bölgelerde yer alan kasların gevşemesi için çok zorlamadan egzersiz yapılması gerekir.
- Süreç boyunca olabildiğince dinlenmeye özen gösterilir.
Dinlenmeye ve yapılan uygulamalara rağmen ağrı ve kramplar geçmiyor veya kalıcı hale geldiyse mutlaka tıbbi yardım alınması gerekir. Damar damat üstüne binmesi tedavisi ile kişiler sağlıklarına kavuşabilirler.
Uyarı: Bu bir doktor tavsiyesi değildir. Bu konuda doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir. Yukarıdaki içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır.