Merhaba; Dostlar, Düşmanlar, Romalılar.
Sizlere bu yazımızda 8000 TL’ye alabileceğiniz bir kaç laptop önerisinde bulunacağım. Tabi gidip önerdiğim laptopu almak zorunda değilsiniz. Hem fikir vermesi açısından, hem de laptop alırken nelere dikkat edeceğiniz konusunda bilgilendirme yapmaya çalışacağım.
Umarım faydalı bir içerik olur. Faydalı olursa yorum kısmında teşekkür etmeyi, olmazsa da “bu s.lak yazıyı kim yazdı ulan” gibisinde hakaretleri yorum kısmından bizlere yazabilirsiniz. Yazın ki faydalı bir yazı yazıp yazmadığımızdan emin olalım.
Aslında uzun zamandır “laptop tavsiyesi” konusunda yazı yazmıyorum. Bunun nedenini biliyorsunuz.
Maalesef klişe deyimle “doların önlenemez yükselişi” hepimizi derinden etkiliyor. Artık A101,BIM, ŞOK vb. (Migros’u saymıyorum bile.) gibi marketlerden alışveriş yaparken önce bir döviz durumuna bakıyoruz. Resmen ruhumuza işledi. Bazı arkadaşlar toplama bilgisayar için doların durumuna bakıyor. Cidden böyle.
Çünkü dolar az biraz dalgalandı mı anında bir laptopun fiyatı 300–500 TL artıyor veya azalıyor. Eeee para kolay kazanılmıyor bu devirde. Ekmek kaplanın midesinde. (Aslan mıydı? Emin olamadım.)
Şimdi 8000 TL paranız hazır. Cebinizde duruyor veya neyse kredi kartınız var ondan alacaksınız. Bu mevsimde kim 8000 TL’yi bir arada görmüş, değil mi?
Laptop alacaksanız ilk olarak dikkatinizi çekecek şey FreeDos olayı. Arkadaşlar, bu FreeDos denilen laptoplarda “Windows 10” dediğimiz işletim sistemi bulunmuyor. Yani bu tipte laptopu açtığınızda simsiyah, anlaşılmaz bir ekran gelecektir. Bilgisayarı kullanabilmek için Windows 10 işletim sistemini bu bilgisayara kurmanız gerekiyor. Bu işlemi bilmiyorsanız format dediğimiz işletim sistemi yükleme işlerinden anlayan birine ihtiyacınız var. Eşiniz, dostunuz, arkadaşınız, sevgiliniz, mahallenin köşesindeki simitçi, kır kahvesindeki Süleyman abi vs. muhakkak bu işten anlayan biri vardır. Düzgün bir şekilde format attığınızda maksimum performans alacaksınız laptoptan. Haaa bide FreeDos laptoplar daha ucuz! 250–750 TL fark olabiliyor. Bunun temel nedeni firma işletim sistemine para ödemediği için daha ucuz oluyor. (Yıllardır böyle biliyorum, beni yalancılıkla suçlayan biri varsa yorum kısmına yazabilir.) Yani bütçeniz kısıtlı ise FreeDos laptop almanız sizin avantajınıza.
Bir bilgisayarda en önemli dört bileşen; işlemci, ram, ekran kartı ve sdd. Dikkat edersiniz HDD (diğer adlarıyla Harddisk, Sabit Disk, Hard Drive Disk) demedim, SSD (diğer adlarıyla Solid State Drive, Katı Hal Sürücüsü) dedim. SSD dediğimiz şey HDD yerine geçen yeni nesil depolama birimi. Bu SSD dediğimiz depolama birimi HDD’den daha hızlı, daha performanslı, daha sessiz, daha zor bozulan bir yapıya sahip. Eskiden sadece zenginlerin bir oyuncağı iken artık gettolarda (arka sokaklarda) PUBG oynayanların vazgeçilmez depolama birimi. Çünkü fiyatları nerdeyse normal HDD ile aynı seviyeye geldi. 8000 TL bir laptop alıyorsanız ve ana depolama birimi SSD değilse, lütfen sessizce oradan uzaklaşın. Çünkü aradaki performans farkı inanılmaz. Normal HDD’li bir laptop 3-5 dk da hazır hale gelirken SSD ile bu süre 15–20 sn sürüyor. (Bu arada benim masaüstü PC, 10 saniyede hazır hale geliyor. Nasıl reklam yaptım ama.) Mesela bir HDD takılı ir laptopta bir oyunu açtınız bazen 1 dk bekleyebiliyorsunuz, SSD ile bu süre 20 sn felan sürüyor. SSD’de aktarım hızı yüksek olduğundan inanılmaz bir performans sağlıyor.
SSD ile ilgili bir noktadan daha bahsetmek istiyorum. En azından bunu bilmenizde fayda var diye düşünüyorum. Arkadaşlar, SSD’nin farklı çeşitleri var. Hepsinin dış görünümü, veri aktarım hızı (okuma/yazma hızları, IOPS değerleri vs.) birbirinden farklı. Kafanızı çorba etmeden anlatayım. Laptoplarda ve masaüstü bilgisayarda genel olarak şu anda (yani günümüzde) iki çeşit SSD kullanılıyor. Bunlardan bir tanesi M.2 SSD dediğimiz bilgisayar RAM’i gibi olanlar. Bunlar doğrudan anakart üzerine montajı yapılır. Kendilerine ait yuvası var yani. Bu yuvaya M.2 form faktörü denildiğinden SSD olunca M.2 SSD olarak isimlendiriliyor. Bu tip SSD’lerde en hızlı olanlar NVMe M.2 SSD olanlar oluyor. Okuma yazma hızları ortalama 2.000 MB/s oluyor. Yani bu tip SSD’lerin okuma yazma hızları yavaş olanları da var. Bir diğer çeşit ise; SATA 3 SSD oluyor. Bunlar normal 2.5 inç boyutundaki HDD’den görünüm olarak farkı yok. Ancak hızları ortalama 500 MB/s oluyor. Mesela laptopu yavaş olanlar HDD’i çıkartıp yerine SATA 3 SSD takarlar. Bu tip SATA 3 SSD’ler hem masaüstüne hem de laptoplara tamamen uyum sağlarlar. Yani istediğiniz bilgisayara takıp çalıştırabilirsiniz. Oysaki M.2 SSD her bilgisayara olmuyor. Anakart üzerinde uygun yuvasının olması ve ayrıca teknolojisini desteklemesi gerekiyor. Haaa bide unutmadan normal HDD’lerin okuma yazma hızları 100 MB/s oluyor. Aradaki hız farkını görebiliyorsunuzdur.
Şimdi gelgelim yüce fasülyüsün faydalarına. Bilgisayarda işlemci, ram ve ekran kartı gerçekten çok önemli bileşenler. Bu değerler birbiri ile uyumlu çalışmak zorundalar. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın işleri gibi değil. Benim “Çooook param var, alacam işlemciyi vuracam kırbacı” diyebilirsin. Ama uyum olmazsa istersen kralı gelsin gene katır gibi ağır çalışır. Mağaza reklamlarında i9 İşlemci, 8 GB RAM, 4 GB Ekran Kartı reklamlarına aldanmayın. Bunlar tamamen pazarlama stratejisi. Kardeşlerim, dostlarım sevgili Roma halkı, ucuz etin yahnisi olmaz! Ucuza teknoloji yok! Ucuza size kimse mal satmaz. Mağaza reklam yapmışmış, kampanyaymış, kumpanyaymış bunların hepsi kapitalist sistemin size dayattığı şeyler. (Ulan nasıl gaza geldim, bu yazıyı yazarken. İsyan çıkaracam nerdeyse)
Mesela bir i7 işlemci i5 işlemciden iyidir diye bir kural yok, 4 gb ekran kartı 2 gb ekran kartından daha iyidir diye bir şey yok, 4 gb ram 2 gb ramden daha güçlüdür diye bir şey ise hiç yok. Bunlara aldanmayın. Bakın şu ana kadar binlerce bilgisayara format attım, yeri geldi parçaladım, binlerce kişiye tavsiyede bulundum vs. Paranız ne ise aşağı yukarı aynı özelliklere sahip bir laptopu alabilirsiniz. Cidden aynen böyle! Yani gidin aynı özelliklere sahip bir Asus birde MSI bakın. Fiyatlarının neredeyse aynı olduğunu göreceksiniz. Hatta ucuz olan muhakkak bir şeylerin (donanım özelliklerinin yani) eksik olduğunu fark edeceksiniz.
Tabi daha çok detay var! Mesela iş bilgisayarı var, multimedya bilgisayarı var, oyun bilgisayarı vs. liste uzayıp gidiyor. Siz sırf özellikleri yüksek die gidip bir multimedya bilgisayarı aldığınızda “Ama bu ısınıyoooooooo” diye üzülmeyin sonra. Olmuyor arkadaş, böyle değil işte! Soluğu sonra teknik serviste alıyor. Eeee ama bu çok ses yapiiii diye şikayet! Isınır, yanar, kor olur. Dermanı yok kendine PC’nin! Sen ferrariyi köy yoluna sokarsın, sonra şahin yanından geçerken egsoz patlatır. Işık tutulmuş tavşan gibi kalırsın stabilize yolun soğuk toprağında! (Şiir gibi.)
— Ha unutmadan bide SSD olacaksa en az 480 GB olandan alın! Rica ediyorum, gidip 120 GB almayın. PUBG olmuş 40 GB! İki oyun yükledikten sonra SSD’de yer kalmadı die bakakalırsın!
Benim anlatacaklarım bu kadar. Size kısaca bir şeyler anlatmaya çalıştım. Umarım az-buçuk anlaşılmıştır.
Son olarak önerdiğim laptop modeli hemen altta yer alıyor! İnceleyip karar verebilirsiniz.
Lenovo Ideapad Intel Core i5 10300H 16GB 512GB SSD GTX1650 FreeDos 15.6″ FHD Laptop (Tıkla)
Asus FX506LH-BQ047 Intel Core i5 10300H 8GB 256GB SSD GTX 1650 Freedos 15.6″ FHD Laptop (Tıkla)
Lenovo Ideapad Gaming 3 Amd Ryzen 5 4600H 16GB Ram 512GB SSD 4gb GTX1650 15.6″ FHD Freedos Laptop (Tıkla)
Asus FX505DT-HN536 AMD Ryzen 7 3750H 8GB 512GB SSD GTX1650 Freedos 15.6″ FHD Laptop (Tıkla)
Asus FX505DT-BQ045 AMD Ryzen 7 3750H 16GB 512GB SSD GTX1650 Freedos 15.6″ FHD Laptop (Tıkla)