Bu yazımızda Donanım ve Yazılım Nedir? Sorularına cevap vermeye çalışacağız. Bir bilgisayar iki kısımdan meydana gelir. Donanım ve Yazılım. Şimdi bunların ne olduğunu görelim.
1- Donanım (Hardware)
Bilgisayarın gözle görülebilen, elle tutulabilen ve bilgisayarı oluşturan fiziksel parçalarına donanım denir. Örneğin; Ekran Kartı, Klavye, Monitör, Anakart, Fare, Yazıcı, Harddisk gibi bileşenler. Donanımlar kasanın içerisinde yer alabileceği gibi kasanın dışında da yer alabilir. Donanım iki kısma ayrılır. İç Donanım (Dahili Donanım) veya Dış Donanım (Harici Donanım).
İç Donanım (Dahili Donanım): Bir donanım parçası başka bir donanım parçasının içine yerleştiriliyorsa “İç Donanım” olarak adlandırılır. Bunlar bilgisayar kasası içerisinde yer alan donanımlarda denir. Örneğin: Anakart, Ekran Kartı, RAM, İşlemci.
Dış Donanım (Harici Donanım): Bilgisayar kasası içerisinde yer almayan, bilgisayar dışında yer alan donanımlara “Dış Donanım” denir. Örneğin: Kamera, Yazıcı, USB, Kızılötesi Tarayıcı, Hoparlör gibi.
2- Yazılım (Software)
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa yazılım adı verilir.Örnek olarak resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi. Yazılımlar sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olarak ikiye ayrılır.
Sistem Yazılımı: İşletim sistemi olarak da bilinen bilgisayardaki donanımları yöneten,çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımlardır.Örnek olarak sıklıkla duyduğumuz Windows işletim sistemi verilebilir.
Uyguluma Yazılımı: Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sağlayan yazılımlardır.Örneğin olarak müzik dinlemek,resim yapmak,internette gezinmek verilebilir.
Bilgisayar donanımını çalışmasını olanaklı hale getiren programların tamamına yazılım adı verilmektedir. Yazılım olmadan donanım olmaz. Yazılım çalıştırır,donanım ise yazılım sayesinde çalışır.
YARDIM EDİN :((
6 Ekim 2018 at 20:49
Softwareyi sildim geri döndürmek için ne yapmam gerekiyor ?