Herkese Merhaba. Bu yazımızda kamp yaparken yaşadığım ve gözlemlediğim olaylara dayanarak “ilk defa kamp yapacaklar için tavsiyeler” konusu ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle kamp yapmak ülkemizde halen mangal başında et pişirmek gibi algılanıyor. Ancak asıl olay kesinlikle bu değil. Elbette mangalda kamp yapmanın bir parçası ancak kamp hayatına alışmaya başladığınız andan itibaren kamp yapmanın çok farklı bir aktivite olduğunu hemen anlayabiliyorsunuz.
1- Öncelikle kamp için en gerekli şey bir kaliteli bir çadır sahibi olmaktır. Bunun için Husky, Forclaz veya Quechua gibi kendini kanıtlamış çadırlara bakmanızı tavsiye ediyorum. Tabi çadır seçerken bu çift katlı (çift tenteli) olan çadırlardan almanızı öneriyorum. Aksi halde tek tenteli çadırlarda sabah kalktığınızda -özellikle nemli bölgelerde- üzerinize damlacık halinde sular dökülebilir. Çift tenteli olanlarda böyle bir durum kesinlikle yaşanmaz. Ayrıca trekking veya bisiklet şeklinde kamp yapacaksanız daha hafif olan çadırları tercih edin. Çadırlar kullanılacak ortama göre üç, dört, beş mevsim şeklinde ilerler. Ağrı Dağı’nın tepesinde kamp yapmayacaksanız, ya da kışın ortasında yolunuz Van’ın Saray ilçesinden geçmeyecekse yukarıda belirttiğim markaların üç mevsim olanları kesinlikle işinizi görecektir. Vay efendim ben kışta da kullanacağım derseniz o zaman dört mevsimle başlayacaksınız, yok Everest’in eteklerin meşale yakmam lazım diyorsanız o zaman beş mevsim çadırlar anca işinizi görecektir. Kamp çadırları sizi yabani hayvanlara karşı korumaz veya ısınmak için kullanılmaz. Kamp çadırının amacı rüzgârdan etkilenmeyecek konforlu, huzurlu bir dinlenme veya uyku ortamı sağlamaktır. Çadırı kurduktan sonra “lan bunun içi niye soğuk” demeyin. Kaliteli bir çadır ısı yalıtımını maksimum seviyede tutar. Bu ısıyı sağlayan sizin vücudunuz veya ortamdaki bir ısı kaynağı olacaktır. Tabi Akdeniz veya Ege bölgesinde yazın kamp kuracaksanız neredeyse her türlü çadır sizin için yeterlidir. Ancak dışardaki böcek, sinek, karınca kelebekler için sinekliği, havalandırması olan ve çift tenteli çadır kesinlikle ilk tercihiniz olsun. Böyle bir çadır alırsanız ve deniz kenarına kamp yaptıysanız burada uyuyacağınız uykuyu ailenizin evinde bile bulamayabilirsiniz. Çadırla birlikte çadırın hem altına hem de içine bir yalıtım malzemesi koymayı unutmayın. Mesela altına plastik hasır halılardan alabilirsiniz. Bu hem çadırınızın alt kısmını koruyacak (yırtılmasını engelleyecek) hem de ısı yalıtımı sağlayacaktır. Bide çadırı kurduğunuz yerde rüzgâr, yağmur varsa ip, demir kazık vs. ile iyice sağlamlaştırın. Yoksa döndüğünüzde çadırınızın bir uzay mekiği gibi uçtuğuna tanık olabilirsiniz.
2- Çadır olayınız tamamsa çadır içerisinde üzerinde yatmak için bir mat veya kampet alacaksınız. Kampetler otomobil ile çadır kamp yapan ve bütçesi uygun olanların tercihi iken matları nerdeyse herkesin kullandığına tanık olabilirsiniz. Yalnız matlar kendi içerisinde kendiliğinden şişen, şişirilen veya normal matlar şeklinde ayrılabiliyor. Eğer şişirilen bir mat alacaksanız extra bir pompada satın almanız gerecektir. Mat veya kampet aldıktan sonra üzerini örtecek bir battaniye ve pike gerekecektir.
3- Çadır içerisinde lazım olacak diğer bir eşya uyku tulumu. Yalnız uyku tulumları 20-25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda pek kullanabileceğinizi sanmıyorum. Yani yazın tatil için Akdeniz veya Ege sahillerinde yolunuz geçiyorsa uyku tulumunu kullanmanız biraz zor. Ancak ben sonbaharı dağların eteklerinde vakit geçireceğim sıcaklıklar 5-10 derece oluyor derseniz iş böyle zamanlarda uyku tulumu gerekli olabiliyor. Yoksa normal battaniye, pike ve yastık rahatlıkla işinizi görecektir. Mesela Ağustos ayında Akdeniz bölgesinde geçirdiğim 9 günlük ve 3 farklı yerdeki kampta sadece pike ve yastık kullandım. Uyku tulumlarını açmadım bile. Yani yaz gibi sıcak mevsimler için matın üzerini örtecek bir çarşaf, kişi sayısı kadar yastık ve battaniye (pike) almanız yeterli. Ha uyku tulumu alacaksanız üzerindeki sıcaklık değerlerine bakmayı ihmal etmeyin. Genelde uyku tulumları üzerinde üç sıcaklık değeri olur. Örneğin; -5, 0, 10 gibi. Buradaki -5 sıcaklık değeri bu sıcaklık değerine sahip yerde/alanda tulum içerisinde hayatta kalırsınız, ancak uyuyamazsınız. 0 sıcaklık değerinde ise tulum içerisinde hafif bir konforla uyursunuz, yarı uykulu mod gibi. 10 sıcaklık değerinde ise tulum içerisinde en rahat uyuyabileceğiniz sıcaklık değerini gösterir. Uyku tulumlarının geneli ve tercih edileni sentetik yapıdaki uyku tulumları oluyor. En kaliteli uyku tulumları ise kaz, ördek tüylerine sahip olanlar oluyor ki bunlar çok pahalı ve hayvan sever olarak tavsiye etmiyorum.
4- Lamba veya el feneri kesinlikle yanınızda bulundurun. Bu şarjlı olan ürünlerde var. Özellikle elektriğin olmadığı veya kesildiği alanlarda gerçekten işinize çok yarayacaktır. Ücretli kamping alanlarında uzatma kablonuz varsa çadırın yakınına elektrik çekebiliyorsunuz. Bazen kamping işletmecileri de size uzatma kablosu verebiliyor. Bunu belirteyim. Tabi her ücretli kampta böyle bir şey var demeyelim gene. Ayrıca elektronik aletlerin şarjı için bir powerbank bulundurmanızda fayda var.
5- Çok soğuk bir yerde kamp yapıyorsanız bu 2-3 litrelik kola şişelerine sıcak su doldurun ve matın veya yattığınız yere -uyku tulumu içine- konumlandırın. Bu içerdeki sıcaklık artışına katkısı olacaktır. Unutmadan eğer tek başınıza kamp yapacaksanız veya tek başınıza bir çadırda kalacaksanız küçük bir çadır tercih edin. Büyük çadırlar, içerideki havayı ısıtmaya nefesiniz ve vücut sıcaklığınız yetmeyeceğinden üşümenize neden olabilir. Çadırın içerisindeki hava, sizin nefes alışverişinizden ve ortama yayılan vücut sıcaklığından dolayı, dışarıdaki havadan ortalama 5-10 derece daha sıcaktır. Örneğin; dışarda hava 10 derece ise içerde hava sıcaklığı yaklaşık 15 derece olacaktır. Ayrıca kesinlikle çadırın havalandırma kanallarını kapatmayın. Isınacam diye kendinizi heba etmeyin.
6- Çadırınızı içme suyu kaynaklarının yanına kurmayın! Yoksa ayı, domuz gibi bir vahşi hayvanla selamlaşmak durumda kalırsınız ki bu hiç istemeyeceğiniz bir olay olacaktır. Vahşi hayvanlar kolay kolay insanların yaşadığı yerlere yaklaşmazlar ve tehlike sezmedikleri sürece de saldırmazlar. Siz de bir ayı veya domuza denk gelirseniz mümkünse ilk saldıran siz olmayın, korkutucu hareketlerde bulunmayın. Sonuç olarak bir ayının mevcut durumu yanlış anlamasını istemezsiniz sanırım. Ayrıca eğer yasak değilse ve ormanı çevreyi tehlikeye atan bir durum yoksa çadırın bir yanına bir ateş yakabilirsiniz. Bu mevcut kurt, çakal, tilki vs. gibi vahşi hayvanları sizden uzak tutar. Ha birde çöplerinizi de yatmadan önce uzağa atın. Bunları karıştırmak isteyen bir canlı elbette olacaktır. Uyku modunda sizi korkutmasın. Normal zamanda ise çöpleri yüksek bir yere asın. Asla ve asla çadır yakınına yiyecek içecek vs. dökmeyin. Yoksa kokuyu alan börtü böcek çadırınıza dadanacaktır.
7- Kamp yerleri genel olarak ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılıyor. Ayrıca kafanıza göre ben burayı beğendim burada kamp yapacağım diye bir olay yok. Yoksa gecenin bir vakti kolluk kuvvetlerini çadırınızın önünde bulursunuz ki bunun baya yüklü bir cezası olabiliyor. Tabi böyle bir durum olacaksa da ilgili kolluk kuvvetini (jandarma veya polise) muhakkak telefonla vs. kamp yapacağınız yeri bildirin. Başınız ağrımasın sonra 😊 Ücretsiz kamp yerlerinde kalırken muhakkak çevreden, sosyal medyadan veya Google konum bilgilerinde yorumlara bakın. Gecenin bir vakti manyaklarla uğraşmayın. Tabi ailecek veya arkadaşlarınız, eşiniz, dostunuzla vs. kamp yapacaksanız (genelde kişi başı ortalama 35 TL veya araç/çadır başı 80 TL oluyor) ücretli kamp alanlarını tercih edin. Buralarda ortak kullanım su, elektrik, doğalgaz (ocak), wifi (kablosuz internet), wc, banyo, bulaşık yıkama yeri vs. bulunabiliyor.
8- Piknik tüpü her zaman bir ihtiyaç. Şu anda üstündeki ocakla birlikte toplam 75-85 TL’ye bulabilirsiniz. Çay, yemek vs. için kesinlikle çok ideal. Ayrıca ücretli kamping yerlerinde ortak ocak yeri var ama çadırın yanında çay, yemek olayı daha pratik oluyor.
9- Eğer temmuz, ağustos, eylül, ekim gibi yaz mevsimine denk gelen tarihlerde sahil kenarlarında kamp yapacaksanız çok fazla elbise almanıza hiç gerek yok. Bir şort, bir tişört ve bir terlik tamamdır. Bunun dışında çantanızda birer adet ayakkabı, pantolon, yağmurluk, tişört vs. yeterli olacaktır. Ayrıca bazı ücretli kamplarda 15-20 TL’ye çamaşır makinası bulunabiliyor. Soğuk bir mevsimde kamp yapacaksanız biraz daha profesyoneller için kullanılan, su geçirmez ve sıcak tutan mont, bot ve pantolonları kullanmanız gerecektir.
10- Yemek söz konusu olduğunda elbette aklınıza mangal, semaver, saç tava gelecektir. Ben şahsen genellikle mangal teli ve saç tava tek bulunduruyorum. Semaver yerine yaptığım mangal üzerine çay koyup öyle demliyorum veya piknik tüpü kullanıyorum. Mangal için her ağacın odununu kullanmayın. Mesela çam ağacı yemekte kötü tat bırakıyor. Bu nedenle odunu sadece kömürü tutuşturmak için kullanıyorum. Ücretli alanlarda genelde fazladan mangal oluyor. Ücretsiz yerlerde ise mangal biraz şart ve her zaman bulunmayabiliyor. Yemekleriniz için kesinlikle büyük, şeffaf ve kapalı olan plastik kutular seçin. Carrefour, A101, BIM, ŞOK, Migros gibi yerlerde bunları bulabilirsiniz. Genelde bu şekildeki büyük, şeffaf ve kapalı türündeki iki kutu işinizi görecektir. Bir tanesine yemeklerinizi diğerine tabak, çanak, çömlek, demlik, çatal, bıçak gibi mutfak malzemelerini doldurun. Tabi ki de bu kutuları her zaman çadır yanında bir taş üzerine veya yüksek bir yerde konumlandırın. Gece vakti -uyuma zamanında- ise bu kutuları çadır içindeki alana taşıyın. (Ücretli kampinglerde buna gerek yok.)
11- Soğutucu veya buzluk muhakkak alın. Özellikle içeceklerinizi soğuk tutmanın en pratik yolu önceden hazırladığınız veya Carrefour, Migros gibi marketlerde bulabileceğiniz buzları büyük bir buzluğa doldurmak ardından içecekleri buraya aktarmak. Tabi hatırlatayım ücretli kampinglerde size özel buzdolabı alanı bulunabiliyor.
12- Kişi sayısına göre sandalye ve bir adet katlanır masa kesinlikle kampta en gerekli malzemelerden. Farklı türde sandalye ve masalar bulunuyor. Çoğunun temel yapısı aynı olduğundan istediğinizi alabilirsiniz.
13- Çadırın güneşten, yağmurdan veya kardan korunması için tente almadım hala ama bence kesinlikle gerekli. Sıcak bölgelerde sabah güneşi baya bir rahatsız edebiliyor. Hatta normal zamanlarda bile eğer çadırınız açık bir alandaysa tente sizi güneşten koruyacaktır. Ayrıca alacaksanız, sıcak bölgede iseniz“açık renkli tente” alın. Yoksa koyu renkli tenteler ısıyı hapsettiği için pek ideal olmayabiliyor. Ayrıca yağmurlu bölgelerde sürekli yağan yağmur çadırın içine sızabiliyor.
14- Termos eğer seyahat, gezi şeklinde kamp yapıyorsanız oldukça iş görecektir. Kısa molalarda konuşmak veya seyir için oldukça faydalı bir araç. Su matarası yerine ise ufak damacana sulardan kullanabilirsiniz. Gittiğiniz yerlerde içme suyu veya çay için her zaman su bulunmayabiliyor.
15- Sonbahar, kış gibi soğuk bir mevsimde kamp yapacaksanız kışlık bir omuz şalı işinizi görecektir. Özellikle geceleri ateş etrafında sıcak bir şeyler içerken, şal kullanmak isteyebilirsiniz.
16- Aracınızda veya yanınızda kesinlikle ilk yardım malzemeleri ve bazı temel malzemeler bulunsun. Ne olur ne olmaz. Herhangi bir yaralanma durumunda yanınızda bulunması sağlığınız için oldukça önemli eşyalardan.
17- Bunun dışında ufak eşya klasmanında çakı, çakmak, ip, kazık, keser, çekiç vs. bulunsun. Bunlar her zaman lazım olan şeyler. Mesela elbiselerinizi kurutmak için ipe ihtiyacınız olacaktır. Diğerlerini anlatmıyorum.
18- Kaç kişiyseniz ona göre +1 fazla çadır alın. Mesela bir kişiyseniz iki kişilik çadır alın, iki kişiyseniz üç kişilik çadır alın. Konfor, rahatlık buradan başlıyor. Çadırınızı daima gündüz güneşi görmeyen veya gölge bir yere konumlandırın. Tavsiye olarak daima şişme mat alın. Çadırınızı daima kapalı tutun. İçine böcük girmesin. Sinek kovucu sprey, güneş kremi vs. muhakkak alın. Çadırlarınızı mümkün olan en uygun yere ve diğer çadırlara uzak yere yapın. Rahatsız olursanız veya ediliyorsanız doğrudan münakaşaya girmeden kamp yetkilisi ile görüşüp çadır yerinizi değiştirin. Kamp yetkilisi yoksa, ücretsiz bir alansa muhakkak kamp yerini terk edin, acil durumda kolluk kuvvetlerin arayın veya çevreden yardım isteyin.
19- Kamp alanına bodoslama çadır açıp kamp kurmayın. Ücreti hiçbir zaman peşin vermeyin! Nere olursa olsun kamp alanını iyice gezin, inceleyin. Kafanıza yatmadıysa durmayın, kalmayın. Ben genellikle bulunduğum yerde Google Map’e kamp veya camping yazıyorum. Çıkan kamping yerlerine ait yorumları okuyup öyle gidiyorum. Gittikten sonra şöyle bir bakınıyorum. Ücretli bir kamp ise çıkışta ücreti ödeyip öyle gidiyorum. Ayrıca ücretin ne olduğunu ilk girişte muhakkak konuşun. Pazarlık yapın. Ücretli kamping yerlerini genellikle aileler işletir. Diyalogu iyi kurduğunuzda memnun bir şekilde ayrılırsınız. Bir kamping alanında en fazla 3 veya 4 gün konaklayın. Yeni yerler keşfetmek için durmayın. Aha burası çok güzel deyip demir atmayın. Keşfetmediğiniz bir çok yer olduğunu bilin.
20- Hemen hemen tüm kamp yerlerinde börtü, böcek, sinek, karınca olacaktır! WC’ler biraz pis, banyo-duş suyu soğuk olabilmektedir. Eğer çok hassas biriyseniz veya yanınızda hassas birileri varsa mümkünse kamp yapmayın. Gece başkalarını rahatsız etmemek adına 10-11’den sonra yüksek sesle konuşmayın, müzik dinlemeyin, sağa sola işemeyin! Mangal vs. ateşiniz varsa ve tehlike oluşturacaksa söndürün. Mangalı kesinlikle çadırdan uzak yapın! Çadırın etrafına tuz dökmek bazı böcekleri uzak tutmanıza yardım edebilir. Şiddetli yağmurda çadırda yüzmemek için çadır etrafında kanallar açmayı unutmayın ve çadırınızı daima düz zemine konumlandırın.
21- Kamp malzemelerini genel olarak çadır, mat vs. Decathlon veya Husky Türkiye’den temin edin. Bu bir reklam değil ve bu adamlardan kuruş almadım. Bu adamlar kamp, kampçılık konusunda lider platformlar diyebilirim.
22- Bulunduğunuz yerde yalnız değilseniz başkalarını rahatsız etmeyin! Çöplerinzi çöpe atınız. Ağaç kenarına bırakacağınız çöpleri ayı, domuz, tilki sincaplar çöpe atamaz. Konumunuzu daima instagram gibi sosyal medyadan paylaşın. Aileniz veya sevdiklerinize kamp yerinizin Google map konumu göndermeyi unutmayın. Dağ kampçılığı yapıyorsanız muhakkak kolluk kuvvetlerine rotanızı bildirin. Çünkü başınıza bir şey geldiğinde sırf sizin hayatınız için başkalarının hayatı tehlikeye girmesin.
23- Yalnız gitmeyin! İnsandan daha tehlikeli hiçbir canlı yoktur. Benim anlatacaklarım bu kadar. Eklemek istediğiniz veya hatalı bir cümlem varsa lütfen küfür etmeden yorum kısmına yazın. Kısa zamanda bu derdinizi çözmeye çalışırım.