Bilgi

İlk Kez Kamp Yapacaklar İçin Çadır Tavsiyesi


Bu yazımızda öncelikle ilk kez kamp yapacaklar için rehber niteliğinde bir “Kam Çadırı” tavsiyesinde bulunmaya çalışacağım. Çadır kamp yapmayı planlıyorsanız ve daha önce hiç deneyiminiz olmadıysa veya çok az fikriniz varsa çadır kamp yapmanın çok kolay ve keyif verici bir olay olduğunu hatırlatmamda fayda var. Bir çadır kampında yaşayacağınız ilk deneyim olumlu geçerse bundan sonraki hayatınızda birden fazla çadır kamp yapacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim. Tabi bunu belirleyen ilk faktör elbette ki kamp çadırı. Bu nedenle satın alacağınız kamp çadırını gerçekten biraz ince eleyip sık dokuyarak almanız gerekiyor. Çünkü çok farklı seçenekte ve özellikte kamp çadırları bulunuyor. Şimdi gelin hep beraber bu seçenek ve özellikleri inceleyelim.

Şimdi öncelikle çadırlar yapı olarak kıl, bez, plastik vs. gibi malzemelerden yapılıyor. Günümüzde plastik yapıdaki kamp çadırları bir hayli yaygın, diğerleri pek kullanılmıyor. Şekil olarak ise; üçgen, kubbe, şişme, otomatik, jeodezik, tünel vs. gibi şekilleri bulunuyor. Kullanım ortamına göre üç mevsim, dört mevsim, beş mevsim şeklinde mevsimsel durumlara göre kullanılan kamp çadırları bulunuyor. Kamp çadırları kurulum olarak genelde 5-10 dakika içerisinde hazır hale geliyor. Bazıları ise 1 dk içerisinde nerdeyse hiçbir işlem gerekliliği olmadan hazırlanabiliyor. Birçok modern çadır küçüldükçe kurulum süreleri daha da kısalabiliyor.

Piyasada yüzlerce marka modelde kamp çadırları bulunuyor. Bu nedenle çadır seçimi yaparken ihtiyacınıza yönelik bir seçim için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunuyor. Şimdi bunları kısaca özetleyelim.

1- Alacağınız kamp çadırını hangi mevsimlerde ve hangi alanda kullanacağınız önemli. Örneğin çadırı; ailenizle sahil kentlerinde yaz tatili geçirmek için mi almayı planlıyorsunuz yoksa Ağrı Dağı, Nemrut Krater Gölü gibi zorlu hava koşullarında kullanmak için mi almayı planlıyorsunuz. İşte burada üç, dört, beş mevsim gibi seçenekler ortaya çıkıyor. Aşağıda bu konu ile ilgili daha fazla detaylı bilgi vermeye çalıştık.

2- Kamp çadırında kalacak kişi sayısı oldukça önemli. Bazı tekli çadırlar bölmeli olabiliyor. Yani kurulumdan sonra iki veya daha fazla ayrı yaşam alanı oluşturulabiliyor. Eğer rahatınıza düşkünseniz ve kendiniz için çadır alıyorsanız iki kişilik çadır, eğer çadırda kalacak iki kişiyseniz üç kişilik çadır almanızı tavsiye ediyorum.

3- Trekking şeklinde çanta ile kamp yapacaksanız daha hafif olan çadırlardan almanız gerekiyor. Aksi halde yürüyüş sırasında çadır ağırlığı sizi epey yorabilir. Yine farklı şekilde otomobil ile kamp yapacaksanız daha konforlu ve yaşam alanı geniş olan çadırları alabilirsiniz.

4- Son olarak en önemlisi bütçe. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte olayı aslında. Çadır olayında kaliteli bir çadır alıyorsanız 1000-1500 TL civarlarında bütçe ayırmanız gerekiyor. Daha profesyoneller için daha yüksek rakamlara ulaşmak mümkün. Tabi daha ucuz çadırlar bulunuyor. Daha uygun seçenekteki çadırlar 500-750 TL arasında değişiyor.

Unutmayın kamp çadırları ısınmak veya yabani hayvanlardan -veya insanlardan- korunmak için değildir. Rahat ve konforlu bir dinlenme alanı, biraz mahremiyet ve çevreden etkilenmeden güzel bir uyku çekeceğiniz kapalı bir alandır. Uyumak ve dinlenmek dışında içerde oturayım arkadaşlarla gitar çalayım vs. şeysi hiç değildir.

Üç Mevsim Kamp Çadırları

Eğer ülkemizde yaz mevsiminde (özellikle yaz tatili dönemlerinde) çadır kampı yapmayı planlıyorsanız üç mevsim çadırlar rahatlıkla işinizi görecektir. Üç mevsim çadırlar hali hazırda en çok tercih edilen, ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde rahatlıkla/güvenle kullanabileceğiniz, son derece hafif ve kolay bir şekilde kurulumu yapılabilen çadır türlerdir. Sahip oldukları pencere, sineklikler ve havalandırma kanalları sayesinde iyi hava sirkülasyonuna sahiptirler. Ayrıca sineklikler sizi börtü böcek, karınca, kelebek vs. gibi küçük hayvanlardan koruma konusunda son derece faydalıdır. Bu tip çadırların tek ve çift tenteli modelleri mevcuttur. Üç mevsim çadırlar konfor, rahatlık, hafiflik ve kurulum kolaylığı göz önüne alınarak üretilmiş çadırlar oldukları için çok zorlu hava olaylarında (yoğun kar-kış-tipi) pek dayanıklı değildirler. Üç mevsim kamp çadırları genel olarak; yağmur veya hafif kar yağışlarında kuru kalabilmenize olanak tanır. Sinek, böcek, kelebek, karınca gibi ufak hayvanlardan korunmanızı sağlar. Mahremiyetle birlikte güzel bir uyku ve dinlenme alanı sağlar. Çift tenteli olanlar dışardaki soğuk havayı, rüzgârı daha az hissetmenizi sağlar ve daha çok tercih edilir.

Dört Mevsim Kamp Çadırları

Yukarıda özelliklerini belirttiğimiz üç mevsim çadırlara benzerlik gösteren bu çadır çeşitleri ülkemizde genel olarak 4 mevsim çadır olarak adlandırılırlar. Ya da farklı şekilde ileri düzey üç mevsim çadır olarak isimlendirilirler. Temel üretim amaçları sağlamlık (dayanıklılık), havalandırma ve ısı tutma özelliklerini dengelemektir. Bir veya daha fazla polden oluşan dört mevsim çadırlar standart üç mevsim çadırlara oranla ısı yalıtımını sağlamak için daha az pencereye ve havalandırma bölmelerine içerirler. Kullanılan poller daha sağlam olduğu için şiddetli rüzgâra karşı belli oranda dayanıklıdırlar. Bu çadır tipleri daha çok sık sık kampçılık yapanlar ve karlı olmayan zirve veya yayla gibi yüksek irtifalarda kamp yapanlar için uygundur.

Beş Mevsim Kamp Çadırları

Dağcı çadırı olarak da isimlendirilen bu modeller şiddetli rüzgarlara ve kar-tipi gibi hava şartlarına dayanacak şekilde üretilmiş modellerdir. Temel fonksiyonu ağır kış koşullarında ve en şiddetli rüzgarlarda dahi dayanıklılığını korumaktır. Diğer çadır türlerine göre daha fazla pole ve daha kalın kumaşa sahiptirler. Kubbe yapıları üzerinde kar birikimini en aza indirecek bir şekilde tasarlanmıştır. Alçak tavan yükseklikleri ise en zorlu rüzgarlara dahi dayanmalarını sağlar. Azaltılmış havalandırma fonksiyonları sayesinde ısıyı en iyi tutan ve vücut ısısını en iyi koruyan çadır türlerindendir.

İlk Kez Kamp Yapacaklar İçin Çadır Tavsiyesi

Öncelikle kamp çadırı denildiğinde gerek kalite algısı olarak gerekse tavsiye niteliğinde Husky, Forclaz veya Quechua gibi ürünleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Ürünleri hem profesyonel hem de üç mevsim, dört mevsim veya beş mevsim için oldukça ideal yapıdaki çadırları barındırmaktadırlar. Ayrıca bu ürünler içerisinde fiyatlar birbirine yakın olduğu için alacağınız ürünü iyice inceleyip öyle alın. İkincisi trekking veya otomobil, bisiklet, motosiklet hangisi ile kamp alanına gidiyorsanız ona göre ağırlıklarını iyice karşılaştırın. Bu saydığım üç modelde bulunan üç mevsim özelliğindeki tüm çadırlar normal yağmur, çamur, hafif kar vs. kullanılabilir. Ancak şiddetli yağmurların ve kara kışın olduğu alanlarda dört veya beş mevsim çadırları kullanmanızı öneriyorum.

1- Quechua 3 Kişilik Çadır – Fresh&Black XL

İlk kez kamp yapacaklar için oldukça ideal bir kamp çadırı olan Quechua 3 Kişilik Çadırı saniyeler içerisinde hazır hale getirebilirsiniz. Otomatik kurulum özelliği sayesinde yorulmadan, gerilmeden, uğraşmadan çadırınızı kısa zamanda hazır hale getirmeniz mümkün. Bu çadırı 2+1 şeklinde iki yetişkin bir çocuk olan aileler için oldukça uygun. Ayrıca yaptığım kamplarda sıklıkla karşılaştığım kamp çadırlarından bir tanesi olduğunu belirteyim. Kamp alanlarında bulunan çadırlarda en çok rastlayacağınız markalarından biri olan Quechua’nın farklı modelde çadırlarını alıp kullanabilirsiniz. Üç mevsimlik olan bu çadır kesinlikle pişmanlık duymayacağınızı söyleyebilirim. Bunun fiyatı şu anda 1.160 TL ancak dilerseniz aynen bu modeldeki gibi otomatik kurulan 2 kişilik olanını 840 TL’ye alabilirsiniz. Farklı marka modelde Quechua çadır ürünleri için satın almak veya incelemek için Decathlon linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

2- Husky Bizon Plus 3 Kişilik Çadır

Hali hazırda kendi kullandığım ve profesyonel anlamda en kaliteli çadırlardan biri olarak gördüğüm 3 mevsimlik ve 3 kişilik Husky Bizon Plus 3 Plus çadır kesinlikle tercih listenizde bulunması gereken çadırlardan. Kurulumu yaklaşık 5-10 dk’da tamamlanıyor ki diğer tüm çadırlarda olduğu gibi oldukça basit bir kurulumu bulunuyor. Bizon 3 çadırı çift yüzlüdür ve 7.9 ve 8.5 mm kalınlığında 3 adet durawrap poleleri vardır. Çadırın dış kısmı 185T Polyester ile 4000 mm/cm2 PU koruma sağlar ve dikişleri bantlanmıştır. Çadırın iç kısmı naylon 190T ile nefes alabilir biçimde ve daha iyi hava sirkülasyonu için cibinliği vardır. Zemin 190T polyester PU kaplaması ile 6000 mm/cm2 koruma sağlar. Mandalları ise tamamen çelik yapısındadır. Farklı marka modelde Husky çadır ürünleri için satın almak veya incelemek için Husky Türkiye linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

3- Quechua Arpenaz 4.1 Fresh& Black Quechua

Eğer dört kişilik bir aile iseniz kesinlikle size en uygun çadır modeli bu çadır modeli 1,90 metre yüksekliğe sahip, ayakta durulabilen yapıda, 5 m² genişliğinde bir yaşam alanı bulunuyor. Dış kumaşı SPF 50+ güneş koruma özelliğine sahip olduğunu belirtelim. Bu çadır modelini satın almak veya incelemek için Decathlon linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

4- Quechua – Arpenaz 3 Fresh&Black Çadır

Kamp alanlarında yaygın olarak gördüğümüz en pratik ve uygun seçenekteki kamp çadırlarından biri olduğunu söyleyebilirim. İki veya duruma göre 2+1 (çocuk) için uygun olabilen bu çadır yaklaşık 490 TL gibi bir fiyat etiketi bulunuyor. İç yapısı siyah olduğu için günün herhangi bir saatinde karanlık bir ortam oluşturup uyuyabilirsiniz. Ayrıca bu çadır modeli 190×200 cm yaşam alanı ve 121 cm yüksekliği bulunuyor. Bu çadır modelini satın almak veya incelemek için Decathlon linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

5- Husky Felen 2+1 Kişilik Çadır

Ben yağmurda, çamurda, tipide kamp yapmayı seviyorum diyorsanız işte size beş mevsim kamp çadırlarının en ideali. Husky Felen 2+1 kişilik çadır hafifliği, ferahlığı ve sağlamlığıyla iç hacmi ile aşırı şartlara uygun bir çadır modelidir. Felen çadırı çift yüzlüdür ve 8,5 mm dural poleleri bulunmaktadır. Çadırın dış kısmı 210T Polyester ile yırtılmaz modifikasyonu sayesinde mekanik hasarlara karşı dayanıklıdır. Etiket bilgilerinde 6000 mm/cm2 PU koruma sağladığı belirtilmiştir. Çadırın iç kısmı naylon 190T ile nefes alabilir biçimde ve daha iyi hava sirkülasyonu için cibinliği vardır. Zemin 190T polyester PU kaplaması ile 10.000 mm/cm2 koruma sağlar. Mandalları hafif dural yapıdadır. Çadırı satın almak veya incelemek için Husky Türkiye linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

6- Husky Caravan Yeşil 12 m2 Çadır

Biz kalabalık bir aileyiz, bize yaşam alanı büyük bir çadır önerir misiniz? derseniz size Husky Aile Çadırları kategorisinde bulunan ve 12 m2 yaşam alanına sahip Husky Caravan Yeşil Çadır tavsiye edebilirim. Ürünün özelliği olarak; yükseklik olarak yürünebilir alanı dikkat çekmektedir. Yatak odasının yapısı güçlü çelik poleler ile desteklenerek ürünün makul ağırlıkta (17,6 kg) olması sağlanmıştır. Çadırı satın almak veya incelemek için Husky Türkiye linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

7- Original Boutique Kamp Çadırı 6 Kişilik

Bana en ucuz, en uygun ve yaşam alanı en geniş olan bir çadır tavsiye eder misin? sorusuna Original Boutique Kamp Çadırını önerebilirim. Günübirlik kamp için oldukça ideal ve 155 TL gibi bir fiyat bulunuyor. Ancak Husky veya Quechua gibi bir kalite beklemeyin. Çadırı satın almak veya incelemek için Hepsi Burada linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

8- Forclaz Trekking Çadırı – Trek 100 – 2 Kişilik

Trekking (yürüyüş) şeklinde kamp yapanlar içinde en ideal olan Forclaz Trek 100 kamp çadırı; 3 mevsime uygun ve 2 kişilik özelliği ile kendi kendine ayakta duran bir trekking çadırıdır. Kolay kullanım ve rahatlık arayanlar için tasarlanmıştır. Bu çadır, gerçek kullanım koşulları altında saha testlerine tabi tutulmuş ve onaylanmıştır Tam 5 hafta boyunca Kanarya Adalarında 2 hafta ve ayrıca Pyrénées bölgesindeki GR10 alanında 3 hafta trekking yapan birçok kişi tarafından test edilmiştir. Bu çadır modelini satın almak veya incelemek için Decathlon linkine (tıkla) bakabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı