Bilgi

Yazıcı Nedir? Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?


Yazıcı Nedir?

Geneli bilgisayar olmak üzere hafıza kartından fotoğraf makinesinden ve tarayıcıdan çıktı alabilen insan hayatını kolaylaştıran teknolojik bir üründür. Tarihçesinden bahsedecek olursak araştırmalarıma göre bazı yazıcı icadlarının tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Bilinenler arasında Chester Carlson 1938’de elektrofotografi ya da daha çok bilinen adıyla Xerox denilen bir kuru baskılama tekniği icat etmiş.

Bu icad daha sonra EARS denilen ve Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi’ nde 1969′ da geliştirilmeye başlanarak 1971′ in Kasım ayında tamamlanan ilk lazer yazıcının temelini oluşturmuştur. Yazıcılar kendi içlerinde de kalite bakımından özellik bakımından farklar göstermektedir.

Bunlarla birlikte fiyat bakımından da sınıflandırılabilirler. Teknolojinin her dalında her ürününde olduğu gibi yazıcı teknolojileri de gün geçtikçe daha kaliteli örneğin daha hızlı daha iyi renk verebilen yani uzun lafın kısası daha kaliteli ürünler ortaya koyabilmek için birbirleri ile yarışmışlar ve de yarışmaya devam etmektedirler. Bu yarışın sonucunda çeşitli farklılıklarla yazıcı çeşitleri oluşmuştur. Ödevimin de bir parçası olan yazıcı çeşitlerine değineyim.

Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?

Karakter Yazıcılar: Daktilo makinası ile benzerdir, karmaşık yapılıdır ilk yazıcı türlerindendir.

Nokta Vuruşlu Yazıcılar: Özellikleri sınırlı sayıdadır. Muhasebe alanında ihtiyaç duyulmuştur. Ne ilginçtir ki günümüz teknolojisinde hayla kullanılmakta olduğunu yaptığım araştırmalarda görebiliyorum.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar: Çalışma şekilleri nokta vuruşlu yazıcılar ile aynıdır. Daha küçük yapıdadır diğer türlerine göre. Sessiz olmaları da bir diğer avantajdır.

Lazer Yazıcılar: Fotokopi makinasını andırıyor. Araştırma sonucumda elde ettiğim bilgilere göre fotokopi makinası ile lazer yazıcıyı birbirinden ayıran özellik  baskı kaynağının bilgisayardan gelen sayısal kodlarının olmasıdır.

Isıl Yazıcılar: Yöntemi faks cihazı ile aynıymış. Ve diğer bir önemli nokta ise kullandığı alanlar bu yazıcılar fazla kalite gerektirmeyen atm çıktıları biletler ya da baskı işlerinde kullanılırlar.

Uv Yazıcılar: Kullanımı yaygın değildir. Mürekkebi olmayan yazıcı üzerinde çalıştığını araştırmalarımızda görebiliriz.

SONUÇ: El yazısı ile güzel yazamayacağımız şeyleri bilgisayardan yazdığımızda bunun çıktı alınmasında hatta çoğaltılmasında büyük kolaylık sağlayan günümüz koşullarında hayatımızın bir parçası haline gelen bir alettir.

1 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı