Noter, bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya hakça çözülmesini sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan kişidir. Noterler; yasaların kendisine verdiği yetkiyle belgelere yasal geçerlik kazandıran noterler başta alım satım işleri olmak üzere sıkça ziyaret edilen büroların başında geliyor. Noterler hafta içi her gün mesaiye 09:00’da başlıyor. Peki noterler kaçta açılıp, kaçta kapanıyor ve hafta sonu hizmet veriyorlar mı? İşte vatandaşlar tarafından en çok merak edilen noterlerin çalışma saatleri.
Noter Çalışma Saatleri | Saat Kaçta Açılıyor, Kapanıyor?
Noterler hafta içi her gün mesaiye 09:00’da başlar ve öğle tatili olan 12:00’a veya 12:30’a kadar (Noterlerde iş yoğunluğuna göre öğle arası 12:00-13:00 arası veya 12:30-13:30 arasında değişiklik gösterebilir) çalışmaya devam eder. Öğleden sonra 13:00’da veya 13:30’da tekrar mesaiye başlayan noterler akşam kapanış saati olan 17:00’a kadar çalışmaya devam ederler.
Noterler hafta içi 09:00-12:30 ve 13:30-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Noterlerin çalışma saatleri bölgelere göre değişiklik gösterdiğinden, 09:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında kesin olarak açık olmaktadır bazen yarım saat fark oynayabiliyor. İstanbul ve Diyarbakır’ın noter çalışma saatleri bir olmamaktadır.
Nöbetçi Noterlikler Cumartesi ve Pazar Günleri saat 10:00 – 16:00 aralığında hizmet vermektedir. Yani Cumartesi ve Pazar günleri sadece nöbetçi noterler hizmet vermektedir.
HERHANGİ BİR İLDEKİ NÖBETÇİ NOTERİ ÖĞRENMEK İÇİN: TIKLA
Noterler ayrıca Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ile 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim, 1 Ocak ve Arefe günlerinde hizmet vermez.
Noterlerin Görevleri Nelerdir?
- Yapılması kanunla başka bir makam, merci veya şahsa verilmemiş olan her nevi hukuki işlemleri düzenlemek.
- Kanunlarda resmi olarak yapılmaları emredilen ve mercileri belirtilmemiş olan bütün hukuki işlemleri bu kanun hükümlerine göre yapmak.
- Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapmak.
- Bu kanuna uygun olarak dışarıda yazılıp getirilen kağıtların üzerindeki imza, mühür veya herhangi bir işareti veya tarihi onaylamak.
- Bu kanun hükümlerine göre yapılan işlemlerin dairede kalan asıl veya örneklerinden veya getirilen kağıtlardan örnek çıkarıp vermek.
- Belgeleri bir dilden diğer dile veya bir yazıdan başka bir yazıya çevirmek.
- Protesto, ihbarname ve ihtarname göndermek.
- Kanunen tescili gereken işlemleri tescil etmek.
- Bu ve diğer kanunlarla verilmiş sair işleri yapmak.