Bilgi

Google TBM ve Hit (Ziyaretçi Sayısı) Düşüşü Konusunda Analiz


Google’yi anlamak için çok fazla detaya gerek yok. Basit insan mantığı ile hareket ettiğinizde Google’nin nasıl davrandığı konusunda az biraz bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Sonuç olarak Google dediğimiz şey gelişmiş bir algoritmaya sahip –bir çeşit yapay zeka– ile hareket eden bir sistem içeriyor. Buradaki püf nokta aslında web sitenizde yaşanabilecek hit artışı ve düşüşünün neyden kaynakladığını tespit etmekle başlıyor. Özellikle Google Analytics ve Google Search Console analizleri incelediğinde gerek insan davranışının (özellikle ülkemizdeki) gerekse kullandığınız tema, eklentilerin artı-eksilerini görerek hareket etmeniz gerekiyor.

Web site sahipleri veya yöneticileri Google’nin sitenin günlük hit değerini (yani ziyaretçi sayılarını) veya TBM değerlerini neden aniden düşürdüğünü anlamaya çalışıyor. Bu durumun elbette birçok nedeni olabilir. Örneğin; öğrencilere yönelik bir web siteniz varsa tatil zamanlarında TBM ve hit değerlerinin düşüşüne tanık olmanız mümkün. Yine farklı bir örnek vermek gerekirse nakliye işleri ile ilgili bir web siteniz varsa özellikle memurların atama dönemlerinde TBM ve hit değerlerinin artışına neden olacaktır. Çünkü bu dönemde yeni bir yere ataması çıkan kişiler internet ortamında nakliye ile ilgili fiyat ve seçeneklere göz atacaktır.

Kullandığınız eklentilerin, temanın problemi olması durumunda Google robotları bunu algılayarak web sitenizin arama sonuçlarında son sıralara doğru itmeye başlayacaktır. Tabi bu durumun TBM değerlerine yansıması kaçınılmaz hale gelecektir. Özellikle korsan tema kullananların fark etmediği bir durum bulunuyor. Gerek temayı tasarlayanlar ve gerekse üçüncü kişiler temanın ana yapısı ile oynayarak sitenizi birçok saldırıya açık hale getirecektir. Mesela temayı tasarlayan firma temanın korsan olarak kullanılması halinde çeşitli yazılımlar ekleyebilirler. Yine farklı bir şekilde üçüncü kişiler orijinal tema üzerinde çeşitli değişiklikler yaparak piyasaya sürebilirler. Bu durumda temanızın arka planında yasaklı olarak çalışan (ya da Google’nin sevmediği) birçok link çalışabilir veya fark etmediğiniz alanında reklam görünümü sağlayabilirler. Diğer bir durum ise korsan temaların güncellenmemesi ilerde farklı sorunlara neden olabilmektedir. Dikkat ettiyseniz temalar, eklentiler sürekli olarak güncellenirler. Bu güncellemeler mevcut sistem gereksinimleri için nerdeyse elzemdir. Buradan orijinal tema her zaman iyidir gibi bir sonuç çıkmasın. Her orijinal tema Google için farklı bir değerlendirmeye tabi tutulur. Buna dikkat etmenizde fayda var.

Özellikle WordPress, Joomla, Drapul gibi CMS yapısı kullanan web site yöneticileri çok sayıda eklenti kurduklarında sitenin yorulmasına ve geç açılmasına neden olmaktadır. Bu durum Google tarafından hiç hoş karşılanmayan bir durumdur. Standart bir web sayfası 4 sn’yenin üzerinde açıldığında bu Google için bir sorundur. Bu nedenle olabildiğince az, güncel ve popüler olan eklenti kurmanızı tavsiye ediyorum. Tanınmayan, bilinmeyen ve temanıza uygun olmayan eklenti kurmanız sitenize yarardan çok zarar getirecektir.

Google yeni açılan bir web sitesinin -değerli bir- sayfasını mümkün olduğunca ilk sıralara getirmeye çalışır. Eğer gerçekten işe yarar bir şeyler yazdıysanız ve insanlar ilgili web sayfanıza baktıktan sonra başka bir araştırmaya yönelmiyorsa arama sonuçlarında ilk sıralara yerleşmeniz neredeyse kaçınılmaz bir hale gelecektir. Ancak bazen öyle bir durum yaşanır ki Google her şeyi ters-düz edebilir. Bir anda TBM değerleriniz düşer ve ziyaretçi sayınız azalır. Bu Google’nin yapmadığı şey değil. Özellikle belirli bir sıraya ulaşan siteler Google tarafından muhtemelen bilinçli olarak ziyaretçi sayısı düşürülür. Aslında pes ettiğiniz anda siteniz bir çöplüğe dönecektir. Burada biraz daha azim yerinde karar olacaktır.

Google için kuşkusuz en önemli şey web sitenizde yer alan içeriklerdir. İçeriklerin özgün ve faydalı olması Google’nin en çok sevdiği şeylerden biri. Ancak her yazdığınız faydalı içerik ilk sıraya çıkacak diye bir kaide yok. Burada total değerlendirme (page rank) sitenizin hit artışına katkısı olacağı kesindir. Kopya içerik konusunda anlatılanlar, yazılanlara göre Google’nin pek dikkat etmediği konular gibi geliyor. Ancak sitenizin Page Rank değeri yüksek olduğunda kopya içerik bile atarsanız arama sonuçlarında ilk sayfaya veya ilk sıraya hemen yerleşirsiniz.

Accelerated Mobile Pages (AMP), mobil cihazlarda iyi görünen, hızlı yüklenen sayfalar oluşturulmasına yönelik bir standarttır. Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak çevrimiçi varlığınızın çok önemli bir parçasıdır. Pek çok ülkede artık akıllı telefon trafiği masaüstü trafiğini aşmış olduğundan kısa zamanda AMP’ye geçiş yapmanız gerekiyor. Tabi ilk geçişte yaşayacağınız birçok problem sitenizin sayısal değerlerinin düşmesine neden olabilir. İyi ve kalıcı bir optimizasyon ile kısa zamanda siteniz daha iyi bir performansa ulaşacaktır.

Sonuç olarak sitenizin hem sağlıklı bir şekilde büyümesi TBM değerlerinin ve ziyaretçi sayısının artması için, orijinal tema kullanmanız, gereksiz eklenti kullanımından kaçınmanız gerekiyor. Google Analytics ve Google Search Console’u sürekli kontrol ederek belirli davranışları, hataları gözlemlemenizde fayda var. Sitenizin açılış süresini en aza indirecek yöntemler, eklentiler kullanarak kullanıcıların alternatif bir siteye geçişinin önüne geçin. Sitenizi çok yoracak görsel ögelerden ve temalardan kaçının. Özellikle çok fazla sayıda reklam koymanız TBM değerinin azalmasına ve kullanıcıların yoğunluktan dolayı sitenizde çok az süre kalabileceğini unutmayın. Bu durum sitenizin değerinin olumsuz yönde etkileyecektir.

Sorunuz varsa yorum kısmından sorabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur. Selametle.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı