Amatem, alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılarının tedavi görme amaçlı yatırıldıkları tedavi merkezlerine verilen isimdir. Amatem, tıbbi yaklaşımlar yanında psikoeğitimler ile iyilik halinin sürdürübilmesini destekleyen birimlerdir. Bağımlılık tedavisi hastanın ihtiyacına ve isteğine göre yapılır. Amatem, aynı zamanda sosyal yönden de gelişmiş bir merkezdir. Bağ evi, bilardo odası, voleybol ve tenis sahaları gibi birçok sosyal alan merkez içinde yer alabilmektedir. 1983 Yılından itibaren alkol ve madde bağımlılarına yönelik tedavi hizmeti veren ve bu konuda araştırmalar yapan bir merkez olan Amatem; Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’nin kısaltmasıdır. Merkez sadece bağımlı hastalara hizmet vermeyi amaçlamaktadır.
Amatem’in amacı; alkol ile madde bağımlısı olan kişilerin tedavi görmesini sağlamak ve aynı zamanda bu tür bağımlılıkların önlenmesine yardımcı olmaktır. Amatem; öğrencilere, aile bireylerine, doktorlara çeşitli eğitim programları veren bir kuruluştur. Birçok ilde, okulda konferanslar ve broşürler ile bireyleri bilinçlendirme çabaları yine Amatem tarafından yürütülmektedir.
Amatem‘de tedavi sürecinde gönüllülük esastır. Bu nedenle polikliniklere başvuru sırasında kişilerin alkol veya madde kullanmamış olması veya alkol-madde etkisinde olmaması ve kendi isteğiyle tedaviye karar verdiğini bildirmesi önemlidir. Ayrıca kişinin tedavi için istekli ve motive olması beklenir. Hastanın tedavi sorumluluğunu alması tedavinin başarısı için önemlidir. Tedavi süreci hekimle hastanın birlikte karar verecekleri bir çerçevede planlanır. Genel olarak bakıldığında tedavi yöntemleri ayaktan ve yatarak yapılan tedaviler olarak ikiye ayrılabilir. Birçok hasta için ayaktan takip ve tedaviler yeterli iken bazı durumlarda önce yatarak tedavi, ardından ayaktan tedavi planı gerekebilir. Takip sürecinde terapi ve rehabilitasyon programları bireyin ihtiyaçlarına göre uygulanabilir.
Bağımlılık tedavisinde yatarak tedavi nadiren gerekli bir yaklaşımdır. Genel olarak tedavinin birçok aşamasını ayaktan düzenli poliklinik takiplerine eklenmiş terapi desteğiyle (bireysel-grup psikoterapileri) başarılı bir şekilde sürdürmek mümkün olmaktadır. Ayaktan tedavi sürecindeki zorluklar, hastanın ihtiyaçları ve tedavi hedefleri dikkate alınarak hekiminiz sizin için yatarak tedavinin daha uygun olabileceğine dair öneride bulunabilir.
Amatem‘de yatarak tedavinin süresi hastanın tedavi ihtiyaçları dikkate alınarak tedavi ekibi tarafından belirlenir. Tedavi hedefleri çerçevesinde mümkün mertebe en kısa zamanda ayaktan tedavi sürecine geçilir. Ayaktan tedavi süresi hastanın bağımlılık davranışında önemli bir değişim hedefini öngörecek şekilde uzun bir süreyi kapsayabilmektedir.