Bilgi

PUBG Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Dünyada son zamanların en popüler oyunlarından biri haline gelen ve şahsen de çok severek oynadığım PUBG hakkında bazı taktikler vermeye çalışacağım. Bu oyundan önce Counter Strike, Fornite vb. gibi oyunlar oynadıysanız oyuna kolay bir şekilde uyum sağlayabileceğinizi söyleyebilirim. Oyun temel olarak bir hayatta kalma teması içerdiğinden dolayı agresif/saldırgan veya pusucu/bekle-gör politikası şeklinde iki yöntem izleyerek oynamanız gerekiyor. Oyundan kısaca bahsetmek gerekirse; rotası otomatik olarak belirlenmiş ve en fazla 100 kişi taşıyan kargo uçağından bir adaya atlayarak oyuna başlıyorsunuz. Tek (Solo) veya 2,3,4’er kişilik takımlar halinde eşleşmenin olduğu bu oyunda kovboy gibi tek başınıza takılabilir, isterseniz takımınızda bulunanlarla sesli/sessiz iletişime geçip can ciğer kuzu sarması olabilirsiniz. Her iki durumda da unutmamanız gereken birkaç şey var. Asla takım arkadaşınızı öldürmeyin. Bir kaç defa bu eylemi gerçekleştirir ve rapor edilirseniz oyundan belirli bir süre ile uzaklaştırılırsınız. İkincisi eğer takımla beraber hareket etmeyi planlıyorsanız mikrofonu olan bir kulaklık kullanın. Yoksa boş yere ne kendinizi nede onları yorun. Zaten oyunda kulaklığı olmayanlar çok yadırganıyor (!) diyebilirim.

Bu oyunu profesyonel olarak oynamanın ilk şartı güzel bir oyuncu kulaklığı almaktır. Çünkü oyunda rakiplerinizin çıkardığı seslere göre (özellikle ayak seslerine) hareket edersiniz. Güzel bir kulaklık hem rakibinizin çıkardığı sesleri hem de sesin yönünü tayin etmenizi kolaylaştıracaktır. Mikrofon ise takım oyunlarında biçilmiş kaftan. Ancak burada Türkçe bilen dışında Ugandacadan tutun Kongocaya kadar farklı dillerde konuşan oyunculara denk gelmeniz mümkün. Ana dil ise İngilizce. Sokakta saat satan siyahi kardeşler gibi konuşup anlaşmaya çalışacaksınız. Burada daha çok rakibin geldiği yön saat ile telaffuz ediliyor.  Örneğin; 2.15 yönünde 3 kişi veya 230 yönünde 1 kişi gibi. Buna benzer farklı söylemlere sıkça rastlayacaksınız. Küfürleşme konusunda ise özellikle ergenlere denk gelirseniz çokça tanık olacağınız şeyler. Yaşı büyük, küçük ne olursa olsun efendiliğinizi koruyup güzel bir oyunun tadını çıkarmaya çalışın. Bilgisayar sisteminiz ve internet hızınız iyiyse bu oyuna başlayabilirsiniz.

Oyun başladığında yani herkes paraşütle atladıktan sonra alan belirli periyotlarla bir çembere alınarak daralmaya başlıyor. Tabi çember dışında kaldığınız her süre canınızın azalmasına neden oluyor. Bu nedenle daima çember içinde kalarak hayatta kalıp ve düşman avlayarak oyunda en son kalan takım veya kişi olmaya çalışıyorsunuz. Oyunun hangi alanının ne zaman ve nereye kadar daralacağı belli olmadığından haritada rastgele bir alana atlayarak oyuna başlayabilirsiniz. Tabi biraz yeniyseniz oyunda en uzak alana atlamayı ihmal etmeyin.

1- Oyunda ilk olarak çizmelerinizi çıkararak başlayabilirsiniz. Çünkü çizmelerin çok ses çıkardığını rahatlıkla söyleyebilirim. Düşmanın sizi daha rahat duymasını istemiyorsanız çıplak ayakla oynayın derim.

2- Yanınıza mutlaka tava alın. Evet, yanlış okumadınız. Tava size arkadan gelebilecek atışlara karşı büyük ölçüde koruma sağlayacaktır. Zaten profesyonel oyuncuların yanında tava taşıdığını göreceksiniz.

3- Giysilerinizi dikkatli bir şekilde seçin. Zira kötü bir kıyafet kabak gibi ortada durmanıza neden olacaktır. Doğada belirgin olacak renkli giysilerden uzak durun.

4- Acemiyseniz ilk olarak en uzak noktaya sadece W tuşuna basılı tutarak ilerleyin. (W+Shif: Dikey Dalış) Gittiğiniz alanda bulunan evlerden (TOKi deniliyor) rahat rahat lootlamanızı yapın. (Loot: Yağma Yapmak) Ancak yinede dikkatli olmanızda fayda var. Kimin ne zaman, nereden çıkacağı hiç belli olmuyor. Buradaki püf nokta ayak, kapı, araba seslerini duymaktan geçiyor.

5- İndiğiniz yerde ilk işiniz türü her ne olursa olsun silah bulmak olmalıdır. Vay ben pompalı kullanmam, dabanca almam, ok/yay bana göre değil derseniz elin oğlu döner bıçağıyla, levyeyle sizi perişan eder.

6- Herkes Kar98, AWM, Mini14 vs. kullanamaz. Bunlar mesafesi ne olursa olsun yetenek ister. Sırf bir silah popüler diye yanınızda taşımanıza gerek yok. Kısaca kullanamayacağınız silahı yanınıza almayın. Bu bazen kötü sonuçlara neden olabiliyor. Örneğin; Kar98 silahını aldınız hedefi vurmaya çalışıyorsunuz. Hedefi 2. de ıskaladıysanız konumunuzu hemen değiştirin ve güvenli bir alana geçin. Aynı şekilde bir kişiyi öldürdünüz direkt gidip eşyalarını lootlamaya gerek yok. Bekleyin. Çünkü silah sesini duyanlar doğrudan size geleceklerdir. Way ben biraz sağı solu tarayayım, hedef şaşırtayım felan derseniz aslanlara kendinizi yem edersiniz. Bu oyunun ilk kuralı sessiz olmaktır. Ne kadar çok ses o kadar çok düşman.

7- Araçlar genel olarak gürültülü çalışıyor. Bu nedenle gerekmedikçe araç kullanmayın. Pusuculara av olmamak için özellikle köprülerden araçla geçmeyin. Ana yollardan araçla geçeyim demeyin. Zaten aracın sesini duyanlar ilk iş ana yola bakacaklardır. Araç kullanımı daha çok oyun başında uzak hedefe varmak veya çemberden güvenli alana geçişte kullanın. Başkada bi faydası yok zaten.

8- Bir araç patladığında içindekiler ve çok yakınındakiler ölür. Aynı şekilde kime çarparsa onları da öldürür. Hareket halinde iken araçtan atlarsanız bu canınızın azalmasına veya ölmenize neden olabilir. Araçların lastiğide silahla patlatılabiliyor. Bu nedenle kaçan bir aracın lastiğini hedef almanız daha doğru olacaktır.

9- Üç tekerlekli motorsiklet kullanımı biraz sıkıntılı. Sürerken dengesiz ilerliyor. Bu nedenle üçüncü tek tekerleği silahla patlatırsanız daha rahat (stabil) hareket edecektir.

10- Kargo uçağının havadan attığı küp şeklindeki şeye Air Drop deniliyor. Bunda rastgele belirlenmiş çok özel silahlar ve araçlar bulunuyor. Eğer uzak bir mesafede denk gelirseniz çok şanslısınız. Ancak herkesin yoğun olduğu yerde buna yaklaşmak çok tehlikelidir. Çünkü profesyonel oyuncular bu kutuyu çok seviyor ve bu oyunculara yakın olmak istemezsiniz.

11- Kask, Yelek ve Çantaların 1. 2. ve 3. seviyesi bulunuyor. Seviye yükseldikçe kask ve yeleklerin koruma özelliği ve çantaların ise kapasitesi artıyor. Ayrıca 3. seviye Kask ve Yelek bulmak her zaman mümkün olmayabiliyor.

12- Her silahın kendine göre özelliği bulunuyor. Bu özellikler kullanım alanına göre belirli artı eksileri doğuruyor. Yani şu silah iyi şu silah kötü demek hiçbir zaman doğru olmayacaktır. Kapalı alanda 9 mm tam otomatik bir silah her zaman daha avantajlıdır. Çünkü atım sıklığı daha fazla olacaktır. Aynı şekilde bunu yakın mesafede bir pompalı silah içinde söyleyebiliriz. Çünkü etkisi daha yüksek olacaktır. Ancak her durumda yanınızda muhakkak M16, AKM (Kalaşnikof) gibi saldırı tüfeği bulundurmayı unutmayın.

13- 7.62 veya 5.56 mm çaplı mermileri genel olarak uzun namlulu silahlar dediğimiz taaruz/saldırı ile keskin nişancı tüfekleri kullanıyor. Taşıdığınız silah neyse ona göre bu çapta mermilerden taşımanızda fayda var. Boş yere çantanızda farklı mermiler taşımanıza hiç gerek yok.

14- Dürbünler 2x, 3x, 4x, 6x, 8x ve 15x şeklinde yakınlaştırma oranlarına sahip. Yalnız 15x sadece air droptan çıktığını hatırlatalım. 8x özelliğinde olan dürbünler ise sadece Kar98, SKS, mini14 gibi keskin nişancı tüfeklerine takılabiliyor.

15- Bombaları kullanmaya alışırsanız çok faydası dokunduğunu söyleyebilirim. Sis, el, flash ve molotof gibi bombalar bulunuyor. Bunlardan sis ve el bombası konusunda biraz antreman yapmanızda fayda var. Zira sis bombası muharabe alanında çoğu zaman hayat kurtarıcı olabiliyor.

16- Çantanızda ne bulunmalı? İlk yardım kiti ve bandaj muhakkak bulunmalıdır. Bunlar acil durumlarda ve canınızın azaldığı zaman hayatınızı kurtaracak temel eşyalar. Bunlar olmadan asla alana çıkmayın. Hatta takım arkadaşlarınız için bile hayat kurtarıcı olabilir. İlk yardım kiti en fazla 5, bandaj ise en fazla 10 tane olacak şekilde ayarlayın. Ağrı kesici, enerji içeceği ve iğne ise bulabilirseniz bir kaç tane taşıyın. Unutmadan arada derede bulduğunuzda enerji içeceği içmeyi unutmayın. Bu sizin daha hızlı hareket etmenizi sağlayacaktır.

17- Koşarken otomatik koşma moduna geçtikten sonra TPP durumuna geçip ALT tuşu ile çevreyi gözlemleyin. Bu sağdan soldan size yaklaşacak düşmanları görmenizi sağlayacaktır. Aynı şekilde paraşütle inerkende ALT tuşu ile bulunduğunuz alana inen diğer rakipleri gözlemleyebilirsiniz.

18- FPP veya TPP modunda oynamak tamemen size kalmış. Ancak yere uzandıysanız TPP modu en doğru mod olacaktır. Özellikle pencere diplerinde rakibizin sizi görmeden hareketlerini, durumlarını izleyebilirsiniz. (V tuşu ile FPP/TPP modları arasında geçiş yapıyoruz.)

19- Q ve E tuşları hafif yan durup ateş etmek için oldukça ideal yöntemlerdir. Bunu bir ağacın, duvarın gerisinde rakibinize ateş ederken kullanmanız size avantaj sağlayacaktır.

20- Rakibinizi avlarken aceleci olmayın. Zaten bu oyunun ikinci kuralı sabretmektir. Çatışma başlamadıysa ortalığı velveleye verip kendinizi boşa harcamayın. Öncelikle kendinizi çatışmaya hazırlayıp öylece ortama dalın. Güvenli bir alan yoksa mümkünse çatışmaktan kaçının. Bırakın geçsin durumu çoğu zaman birinciliğe giden yolda altın kuraldır. Çünkü bir takımın üyesine saldırı yaptığınızda sağ çıkmanız çok düşük ihtimal olacaktır.

21- Pusucu biri olacaksanız paraşüt ile atlanılan güzergahı iyi gözlemleyerek pozisyon almanız gerekiyor. Boş yere bir evin içinde veya tepenin üzerinde vakit kaybetmeyin.

22- Hareket ederken veya açık alandayken koşu modunda (Shift+W tuşu ile) hızlı hareket edin. Ortalıkta armut gibi beklerseniz Kar98 ile öldü mesajı cep telefonunuza gelecektir. Özellikle ağaç, kaya onuda bulamazsınız çalı/çırpı yanında çömelerek (C tuşu ile) durun ve çevreyi gözlemleyin. Çok uzun mesafe koşacaksanız X tuşu ile silahları indirip bir kaç enerji içeceği veya ilaç alarak öyle koşun. Bu daha hızlı olmanızı sağlayacaktır.

23- Takım arkadaşlarınızla iyi geçinin. Nihayetinde bu bir oyun. Siz amatör onlar iyi veya onlar iyi siz amatör olabilirsiniz. Her durumda iyi bir oyuncu olmaya bakın. Sorunlu takım arkadaşlarını ise sessize alıp uzak durun. Profesyonel oyuncular zafen kendini belli edecektir.

24- Çok uzak mesafede bulunan rakibe sallama atış yapmaktan kaçının. Boş yere konunuzu belli etmeyin. Daima en az 3x veya 4x dürbün bulundurun. Yakın veya kapalı alan içinse otomatik laserli silah taşıyın. Her an çatışma içine gireceğinizi düşünerek tüm silahları otomatik (B Tuşu ile) moda alın. Uzak mesafeler içinse en ideal mod tek tek olan moddur. (Silahların stabilitesi için bazı uygulamalar kullanılıyor. Yani atış yaparken tepmemesi için. Ancak bunlar PUBG için sorun mu değil mi bilmiyorum.)

25- Kapalı alan içinde size yaklaşmaktan olan düşman sesini duyarsanız en üst kata çıkın ve merdivenden çıkışa göre pozisyon alın. Rakibiniz çıktığı anda otomatik modda tüm mermiyi üzerine boşaltın. Rakibinizin işi bittiğinde şarjörü değiştirip başka kişilerin geleceğinide hesaba katarak pozisyonunuzu koruyun.

Anlatacaklarım bu kadar. Umarım faydam dokunur.

Selametle.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı