Bilgi

Elisa Testi Nedir? Neden Yapılır?


Elisa, Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay testinin İngilizce kısaltmasıdır. Virüs ve parazit enfeksiyonlarında kullanılan bir tanı yöntemidir. Vücudumuz bakteri, virüs, parazit gibi zararlı canlılarla ve doğal olmayan kimyasallarla mücadele etmek için antikor adı verilen savunma birimleri üretir. Her bir yabancı madde için o maddeyi tanıyacak farklı bir antikor üretilir. Elisa Testi adı verilen laboratuvar tekniği, kandaki bu antikorları veya yabancı maddeleri (antijen) tespit eder. Elisa testi sadece AIDS testi demek değildir. Elisa Testi, birçok farklı hastalığın teşhisinde kullanılmaktadır. Teşhisi konulan hastalığın tedavisinin yanıt verip vermediği bu yöntemle tespit edilebilir. Bu sayede hastalık sürecinin takibi yapılabilir.

Bir “Elisa Testi” sayesinde teşhisi konulabilecek hastalıkların bazıları şunlardır:

Hepatit B (Sarılık), Hepatit C (Karaciğer Hastalığı) ve HIV (AIDS’e yol açan virüs), Bazı Alerjik Hastalıklar, Hamilelik, Lyme Hastalığı (Kene gibi parazitler yüzünden bulaşan bir hastalık), Frengi (cinsel ilişki ile geçen ve tedavi edilmezse, körlük, felç ve delilik gibi sonuçlara neden olan kalıtımsal bir hastalık), Rotavirüs (Genelde kışın gelişen ve özellikle çocuklarda şiddetli ishale neden olan bir virüs enfeksiyonu), Toksoplazmozis (Kaslarda ve merkez sinir sisteminde çoğalan bir parazitin neden olduğu, beyin-omurilik iltihabı, deri döküntüleri, ateş, eklem ve kas ağrıları ile ortaya çıkan bir hastalık), Varicella-Zoster Virüsü (genelde çocuklarda suçiçeğine yol açan olan bir parazitin neden olduğu bir virüs enfeksiyonu) vs. gibi.

Elisa Testi, kan numunenizi almayla başlar. İnce bir iğne yardımıyla kolunuzdan alınan kan laboratuvara gönderilir. Testin yapılması için herhangi bir prosedüre, hazırlığa veya aç olmaya gerek yoktur. Elisa Testinin amacı bir örnekte  belirli bir proteinin var olup olmadığını, varsa miktarını ölçmektir. Yöntemin iki değişkeni vardır; ya bir örnekteki antikor saptanır ya da örnekteki antikora bağlanan protein saptanır.  Elisa Testi, genellikle 96 kuyucuklu plaklarla çalışılır. Her kuyucuğun tabanı ölçmek istediğimiz antikora bağlanacak protein ile kaplıdır. Sonuçta ELISA yöntemi antijen antikor ilişkisini enzimle işaretli reaktiflerle ölçmeye dayalı bir testtir.

Elisa Testinin Tipleri Nelerdir?

1- Direkt Elisa

2- İndirekt Elisa

3- Sandviç Elisa

4- Kompetatif (Yarışmacı) Elisa

5- Capture (Yakalamalı) Elisa

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı