Hız sınırı veya hız limiti bir yolda ne kadar hızda araç sürülebileceğini belirten bir yasal sınırdır. Hız sınırı genellikle trafik işaretleri ile belirtilir.
Ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) karayollarındaki hız sınırları tespit işlemini tesis etmekle yetkilendirilmiştir. KGM tarafından yayınlanan mevzuatlar ile şehir içinde, şehirlerarası oto yollarda ve diğer oto yollarda hız sınırları belirlenmektedir. Bu hız sınırları yolların yapımı sırasında dikkate alınmakta, yolda oluşan yıpranmalar, yolların fiziki durumu o bölgenin iklim koşulları, arazinin engebe durumu hız sınırı tespitinde dikkate alınmaktadır.
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan araçların/taşıtların karayollarındaki hız limitleri belli oldu. Buna göre, hangi aracın yada taşıtın hız limiti nerelerde kaç km hız olduğunun listesi aşağıdaki tabloda açıkça belirtilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz zamanlarda bir protokol imzalandı. Buna protokole göre araçların, giriş yaptığı HGS/OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası arasındaki süre ve mesafeden ortalama hızı belirlenecek ve yasadaki hız limitine göre değerlendirilecek.
Yerleşim yeri içinde, yerleşim yeri dışında (iki yönlü karayollarında – bölünmüş karayollarında) ve otoyollarda otomobil, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, motosiklet, motorlu bisiklet, tehlikeli madde taşıyan araçlar, lastik tekerlekli traktörler, arızalı bir aracı çeken araçlar ve iş makinelerinin karayollarındaki hız limitleri şöyledir.
NOT: Karayolları Trafik Kanununun 50.inci maddesinde; Şehirlerarası Karayollarında 90 km/s Otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok, en az hız sınırları yönetmelikle belirlenir denilmektedir. İçişleri Bakanlığı yol standartlarını dikkate alarak yukarıda belirtilen hız sınırlarını otomobiller için 20 km/s artırmaya yetkilidir denilmektedir.
Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü(KGM) (Tıkla)