Microsoft’u gerçekten anlamak mümkün değil. Öyleki “Windows 10 1803 Güncellemesi” tam bir baş belası haline geldi. Yani bu güncelleme ile kullanıcıları yoracağınıza doğrudan Windows 11’i çıkarın olsun, bitsin. Özellikle bilgisayarına format atanlar iş “Windows 10 1803 Güncellemesine” geldiğinde bir sürü sorunla karşılaşıyor. Tabi kullanıcılar format sonrasında biraz acele ettiğinden güncellemeler bir sürü hatayla sonuçlanıyor. Olmadı bir kez daha format atalım, derdine bu yazı ile son vermeyi düşünüyorum.
Öncelikle bilgisayarınıza format attıysanız herhangi bir program, uygulama, driver yüklemeye çalışmayın! Hatta hiçbir işlem yapmayın! Yapacağınız şeyler öncelikle şu. Eğer format sonrasında internet bağlantısı sağlanmadıysa manuel olarak sadece Network/Ethernet sürücüsünü yükleyin ve internet bağlantısı sağlayın. İnternet bağlantısı sağlandıysa doğrudan Windows 10 işletim sisteminizi tamamen güncelleyin. Güncelleme ile söz konusu “Windows 10 1803 Güncellemesi” de gerçekleşecektir. Bu yaklaşık olarak –internet bağlantı hızınız göre 3-4 saatinizi (veya daha fazla) alabilir. Acele etmeyin ve bu esnada (güncelleme sırasında) bilgisayarla ile mümkünse hiçbir işlem yapmayın. Güncellemeler tamamlandığında tüm sürücülerinizin (ekran kartı vs.) otomatik yüklendiğini göreceksiniz. Zaten güncelleme yapmazsanız format sonrasında ekran kartı gibi bazı driverleri yüklerken sorunlarla karşılaşacaksınız.
Güncelleme tamamlandığında C: sürücüsünde Windows.old gibi bir klasör göreceksiniz. Bu aslında yüklemiş olduğunu işletim sisteminin yedeğidir. Bunu Ayarlar > Sistem > Depolama > C:Sürücüsü (işletim sistemi kurulan) kısmında bulunan “geçici dosyaların” tamamını seçerek silin. Böylece yaklaşık 20 GB’lik bir alan kazanmış olacaksınız. Dilerseniz doğrudan Windows.old klasörünü de silebilirsiniz ancak ayarlardan silmeniz en doğru yol olacaktır. Bu işlemler tamamsa artık program, oyun ve uygulamalarınızı yüklemeye başlayabilirsiniz. Driverlar ise bahsettiğim üzere otomatik olarak yüklenecektir. BIOS’u kontrol ederek güncellemenin tam olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Güncel değilse manuel olarak resmi sitesine gidip sürücüyü indirip güncellemeyi yapın. Genellikle sistemle birlikte gelen Driver DVD’lerinde geçmiş sürümler bulunduğundan resmi sitesinde son çıkan sürücüleri yüklemenizi tavsiye ediyorum.
Windows 10 Pro Orjinal 32/64 Bit: İndir